Søk

En bille fra Kiev


Da en gruppe av våre Travellers’ medlemmer på klubbreise til Ukraina sjekket inn på flyplassen i Kiev i slutten av mai, opplevde de svermer av store biller. Billene fløy omkring rundt innsjekkingen og satte seg på bagasjen til våre medlemmer. Rolf Bjerke Paulssen tok med seg et eksemplar, som ble overlevert klubbens entomolog ,dvs. undertegnede, for nærmere identifikasjon. Jeg identifiserte den raskt, puttet den inn i en sylinder og tok den med tilbake til Norge, og til Cluben der den ble fremvist under siste møtet i mai. Billen sirkulerte rundt bordet. Noen gransket den nøye, mens andre var svært så raske med å sende den videre til nestemann. Alle er ikke like glade i biller!

Billen er en vanlig oldenborre (Melolontha melolontha). Den er stor blant biller, og blir mellom 20 og 30 mm lang. Arten har sin utbredelse i Europa og områder østover mot Kaukasus. Den finnes i Danmark og sydlige Sverige, men ikke i Norge. I Norge har vi flere andre arter av oldenborrer, bl.a. hageoldenborre og kastanjeoldenborre. Larvene til oldenborrer utvikles i jorda, og kan gjøre skade på gressplener og jordbærplanter.

Den store, vanlige oldenborren er kjent for å sverme rundt løvtrær, og i enkelte år (”oldenborreår”) kan den opptre i enorme mengder. Det var en slik sverm våre trampebrødre opplevde da de skulle reise fra Kiev.

Oldenborren som sirkulerte rundt bordet i Cluben. Den er spill levende,

og har et ganske imponerende ytre, så imponerende at det ble for meget for enkelte av oss

#1Public

18 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no