Søk

Fantastiske tsjekkia!


Å fly fra Oslo til Tsjekkias hovedstad Praha tar bare snaue to timer, og det koster ikke mer enn i underkant av et par tusenlapper. Det er mange nordmenn som mener de har vært i Tsjekkia etter noen helgesvippturer til denne flotte byen, men dette landet er så mye mer enn Karlsbroen, slottet på høyden, den jødiske kirkegården og alle kneipene langs elven. Sett for all del av en dag i Praha til sightseeing. Det er en flott europeisk storby, full av kultur og severdigheter, men deretter bør du dra på oppdagelsesferd til andre deler av dette spennende landet, enten med bil – eller som jeg har gjort flere ganger, med sykkel. Vi er en vennegjeng som hvert år tar en ukes sommertur på sykkelen. Tidligere har vi syklet rundt i Norge, men for noen år siden skulle vi gi oss utlandet i vold. Vi pakket syklene inn i bobleplast og sendte dem som ”large luggage” på Gardermoen, og de kom like hele og fine ut igjen i Praha.

Alltid ledige værelser. Vårt første stopp var Tabor, ca 90 kilometer sørøst for Praha, med en utrolig koselig gammel bydel fra 1500-tallet. I dette området sto det mange store slag i middelalderen, og innbyggerne her var kjente for sin arge kampvilje. Byen er bygget i og rundt borgen, som ligger trygt på en liten høyde med god utsikt til alle kanter. Å finne ledige værelser på hoteller og pensjonater er aldri noe problem, og vi sjekket inn på et slitent men koselig russiskpreget hotell bare et par steinkast fra gamlebyens torg hvor kirken og de rikt dekorerte husfasadene sloss om oppmerksomheten.

Vidunderlig vakre Telc

Jindrichuv Hradec – ikke det verste stedet å finne seg et sykkelhotell

Her blir Budweisser til.

Billig, billig! Myntenheten i landet er Kronur, og forholdet er omtrent 1:4. Så når en middagsrett på restauranten koster 100, tilsvarer det altså beskjedne 25 norske kroner. Dessuten er prislappene omtrent som hjemme i Norge. Det som koster 100 kroner her hjemme koster 100 Kronur i Tsjekkia. Det ble en flott middag på byens beste restaurant denne kvelden, og vi spiste og drakk alt vi orket. Allikevel kom regningen på bare ca 50 kroner per person. Dette er typiske priser i dette landet. En halv liter øl koster 5-6 kroner, et dobbeltrom på gode hoteller koster snaut 300 kroner døgnet, og det skal være en meget eksklusiv restaurant før man klarer å passere 50-lappen for en middag. Overalt fikk vi nydelig mat og sjenerøst store porsjoner. Tilrettelagt for syklister. Dagen etter syklet vi gjennom de vakre, kultiverte våtmarksområdene som utgjør denne delen av landet. I gamle dager var dette bare myr og sumpområder, men helt siden 1600-tallet har folket her gravet og drenert slik at det i dag fremstår som idylliske innsjøer med gode sykkelveier på kryss og tvers. Innsjøene er samtidig sted for oppdrett av karpefisk, og man kan se store foringsmaskiner langs breddene. Karpe er en smakfull og rimelig fisk man kan få kjøpt overalt på de lokale spisestedene.

Tsjekkia har virkelig lagt forholdene til rette for syklister. Ikke bare er det gode sykkelstier og veier overalt, men de har også laget detaljerte sykkelkart for hele landet. Sykkelveiene har egne nummer og er også merket med farger. Det er så mange muligheter og alternative ruter at det er ingen fare for å kjøre seg bort. Det var behagelig lite trafikk på sykkelveiene, og terrenget i den sydlige delen av Tsjekkia er småkupert og lett å sykle. Vi var innom byen Trebon, og for de som har med kjæresten på tur eller bare vil nyte litt underveis, er dette stedet kjent for sine spa-hoteller. Her kan du virkelig bli skjemt bort, få massasje, gjørmebad, varme og kalde avrivninger og mange andre behandlinger - og bo på hotell, alt inklusive, for bare 400 - 500 kroner døgnet!

Også i Crumlov får skjønnheten råde

Her er beviset på at denne observatør også var med på turen

Det eventyrlig vakre jaktslottet til fyrstefamilien Schwarzenberger i Hluboka,

Nakne damer og øl I byen Jindrichuv Hradec fant vi et sykkelhotell like ved torget og den høye obelisken. En velosiped skrudd opp på ytterveggen ønsket syklister velkommen. Innvendig var veggene dekorert med bilder av alt fra Lance Armstrong til lett vågede sort/hvitt bilder av ”nøgne quindelige cyklister” fra århundreskiftet...

Det finnes fremdeles sjarmerende damplokomotiver som pruster seg frem på smalsporete skinner her, og det er en fin og annerledes opplevelse å ta en tur med disse gamle jernhestene. De rusler av gårde i 30 – 40 km/t, og gir deg god tid til å beundre landskapene og de små pittoreske byene underveis. Deretter anbefaler jeg en tur innom den vakre middelalderbyen Telc, hvor det store avlange torget er omkranset av gamle originale husrekker med imponerende fasader. Deretter kan det være en god idé å legge kursen mot byen hvor det originale Budweiser-ølet kommer fra; Ceske Budejovice og få seg en omvisning og smaksrunde direkte fra øltønnene i kjelleren. Slott og middelalderbyer Nesten alle de små byene i den sydlige delen av landet er verd et besøk, men den særegne landsbyen Halasovice som står på Unescos liste over bevaringsverdige byer bør du svinge innom. Det samme gjelder Hluboka, hvor det eventyrlig vakre jaktslottet til fyrstefamilien Schwarzenberger ruver over den lille byen. I flere hundre år hersket denne familien i syd Bohemia, og de hadde mange slott rundt omkring, men akkurat dette er virkelig verd et besøk. Mengder av jakttrofeer prydet veggene, og hageanlegget er storslagent og velholdt. Det ligger en annen Unesco-by ikke så langt unna som man absolutt ikke må gå glipp av, nemlig Cesky Krumlov. Den er usannsynlig vakker med sitt gedigne palass ved elven og koselige trange smågater med kneiper og bodegaer som har vært uendret i 500 - 600 år. Det er overraskende å se hvor godt vedlikeholdt alt er i dette landet. Det er rent, pent og velholdt, ingen søppel eller tagging å se, og folk er vennlige, blide og positive. Pils, glass og katakomber På tilbaketuren kan det være morsomt å få med seg et besøk i den andre store øl-byen; Plzen. Denne byen er ikke bare kjent som stedet hvor av pilsner-ølet ble oppfunnet, men også for sin flotte arkitektur, sitt høye kirketårn på 107 meter, den tredje største synagoge i verden og flere kilometer med katakomber under byens gater. Vi sjekket inn på hotell U-Salznannu, som har vært pensjonat siden de bygget det i 1632 og som ligger like i utkanten av det store torget. Det var plass til fire personer på ”rommet”, og vi kunne boltre oss med et par soverom, stue, spisestue og kjøkken! Allikevel var døgnprisen ikke mer enn litt over 500 kroner for alt sammen. Og det er ikke bare mat, drikke og overnatting som er billig her. Tsjekkerne har i alle år vært kjent for sin eksklusive glassproduksjon; det Bøhmiske glass. Du kan få krystall i alle former (og farger) til svært fordelaktige priser. Etter en omvisning på Pils-museet gikk vi under jorden, hvor vi ble mektig imponert over hvilken planlegging og hvor mye arbeid som var lagt ned i gravingen av disse underjordiske katakombene, brønnene og oppbevaringsrommene som ligger i tre lag under bakken. Mange av de Tsjekkiske middelalderbyene har slike underjordiske ganger, bygget som sikkerhetsrom når det var krig og ufred, men også som oppbevaringsrom for mat og drikke i roligere tider. Temperaturen i undergrunnen ligger ganske konstant på 10 –12 grader året rundt. Ikke noe ”østblokkland” Tsjekkia er et svært vakkert land både naturmessig og arkitekturmessig. Selv om man ikke er spesielt opptatt av arkitektur, tar man seg i å gå og stirre på de rikt dekorerte fasadene, alle detaljene og at de har klart å bevare alt dette uforandret gjennom så mange århundrer. Du treffer svært få turister utenfor Praha. En og annen nederlender, tysker eller japaner fant vi i ”Unescobyene”, men stort sett var vi de eneste utlendingene. På flere av de små stedene vi besøkte ble vi fortalt at vi var de første nordmenn de hadde møtt! Den eldre generasjonen snakker ofte litt tysk, mens den yngre kan litt engelsk, så det går greit å kommunisere. Det gir også en egen følelse av tradisjon og kultur å overnatte på hoteller og pensjonater som har vært kontinuerlig i drift de siste 400 – 500 år. Det finnes mengder med spise- og drikkesteder overalt, men er du på jakt etter fullt kjør om kvelden er ikke småbyene i Tsjekkia stedet. Det er stille og rolig om kveldene, og nattelivet innskrenker seg stort sett til hyggelige samtaler over et glass eller to på en eller annen lun kneipe. Ikke var det skummelt å gå ute om kvelden heller, vi følte oss helt trygge overalt.

Oppsummeringen av mine inntrykk etter flere sykkelturer på kryss og tvers i dette landet som mange feilaktig tror er et grått og trist østblokkland, er såre enkel - og jeg kan ikke få sagt det tydelig nok: Dra på en rundreise til fantastiske Tsjekkia! …………………………………………………

#1Public

3 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no