Søk

Inger Tagethon: Kvinne med sylskarp egg


Knivlaus mann er livlaus mann. Dette postulatet ble overbrakt våre medlemmer under knivdronningen Inger Tragethon foredrag 27. oktober. De fleste medlemmene så beskjemmet ned da de fikk budskapet, for ingen av dem hadde hverken slire eller kniv denne kvelden. Det de derimot hadde var våkne ører som oppfanget Tragethons velformulerte budskap. Hennes foredrag var både lystig og ikke så lite lærerikt.

Det dreide seg altså om kniver. Vakre kniver. Effektive kniver. Nyttige kniver. Men ikke kniver som drapsvåpen. Tragethon fortalte at vi for lengst har oppdaget knivens rike tradisjoner i vårt vidstrakte land.

I dag vet vi at kniv er kultur, og at vi bærer kniven som et smykke. For mange er det et like viktig symbol på norskheten som fårikål og hardingfele. Kniven har fulgt oss opp gjennom årene, faktisk helt fra jernalderen da de første metallknivene ble laget. Det er mange tusen år mellom jernalderens knivblad frem til vår tids varierte og distriktsvise knivtradisjoner. Selv om materialene har vært forskjellige har behovet for kniven som universalredskap alltid vært den samme. Fra vår tid går det en uavbrutt linje tilbake til jernalderen. I Midtøsten regnes jernalderen fra 1500 f.Kr. Jernalderen i Skandinavia regnes fra 8—600 f. Kr.

En kniv i beltet betyr ikke at man er en farlig kranglefant, men at man er selvhjulpen. Vi sier gjerne at den velbrukte kniven er en kniv som har sjel. I gamle dager ble kniven brukt i kamp og under frierferd og giftermål. Og en kvinne som har kniv i beltet kan brukes til så mangt.

En av mange knivhistorier er den om slaget mellom nordmenn og svensker på Gjerpseth gård i Lærdal i 1808. Lærdølene møtte en overlegen fiende både når det gjaldt menn og våpen. Den tyske kaptein Jürgens ledet den norske styrken. ”Ablegen das Gevär og grip an med kniven kara”, var ordren de fikk. Nordmennene slo svenskene med kniv i nærkamp, sa Tragethorn blant annet i sitt innholdsrike kåseri.

Knivdronningen er selv en kunstner i faget og produserer fra a til å vakreste kniver. Bare på en enkelt kniv kan hun bruke så mye som 60 timer. Da blir ikke 6000 kroner for kniv og sølvslire så meget. Kanskje noe å tenke på for den eller de som ønsker å pynte seg litt ekstra. En håndarbeidet og lekker kniv plassert i hoftehøyde gir, ifølge Tagethorn, signaler om at du er et naturmenneske, har sans for tradisjoner og godt håndverk – og at du har praktisk sans.

#2010 #1Public #IngerTagethon

1 visning0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no