top of page
SĂžk

PĂ„ besĂžk hos gode naboer i KĂžbenhavn


Det er alltid hyggelig med gode naboer, som for eksempel vÄr broderklubb i KÞbenhavn. Jeg har tidligere vÊrt sammen med flere av dem under vÄre reiser, men har aldri besÞkt dem i deres rede. Tirsdag 5. oktober var tiden inne, og jeg avla en visitt i det som offisielt heter The Adventurers' Club of Denmark (AC). Det ble en hyggelig formiddag.

Gamle venner
Formiddagen gikk med til Ă„ samles til lunsj rundt Det runde bord, samt at nesleder Jens Hjorth viste meg rundt Cubens innerste sirkler, Club som for Ăžvrig er lokalisert nesten helt nederst i Nyhavn. Der ligger den i et gĂ„rdsrom som den har gjort det siden en av medlemmene generĂžst donerte lokalene til Cluben en gang i 1950-Ă„rene.AC har like mange likhetspunkter med vĂ„r egen club som det er forskjeller. Likhetene er fĂžrst og fremst at det er en club for bereiste og ”egnede” menn, den har mĂžter hver uke, den eier sine egne lokaler og har en medlemsmasse pĂ„ 115. AC ble stiftet i 1938, og lever i dag i beste velgĂ„ende hvilket ogsĂ„ gjorde det til en fornĂžyelse Ă„ besĂžke dem. Jeg var altsĂ„ til stede pĂ„ et lunsjmĂžte og fikk gleden av Ă„ sitte ved siden av Jens Hjorth. Bortenfor ham satt en gammel kjenning, JĂžrgen Bjerre, som deltok pĂ„ den sagnomsuste fellesturen til Amazonas i 1993 der redaktĂžren av disse sider ogsĂ„ hadde gleden av Ă„ vĂŠre med. Det var virkelig en fornĂžyelse. Ved bordet ble det derfor utveksling av minner fra reisen som ingen av deltakerne noen sinne vil glemme, ikke sant Henning og Kjell-Otto?

En gruppe medlemmer samlet under portrettet til stifter og evig forbilde – polarforsker og eventyrer Peter Freuchen

De eksotiske reiser

Vi mÞttes altsÄ om formiddagen, nÊrmere bestemt tirsdag klokken 12. Halvparten av mÞtene er om formiddagen, mens den andre halvdelen er kveldsmÞter med middag og foredragsholder. AC har ikke eget kjÞkken slik at medlemmene om formiddagen har med seg egen matpakke mens de fÞr kveldsmÞtene bestiller mat til hyggelige priser fra en naborestaurant.

Lokalene kan minne om vĂ„re egne. Veggene pĂ„ mĂžterommet er dandert med relikvier og bilder fra over 70 Ă„rs reisevirksomhet. PĂ„ den runde bordet, som er langt stĂžrre en vĂ„rt eget, er det ingen stedler men medlemmenes navn er gravert inn. I etasjene over finner vi et styrerom og bibliotek, fortrinnsvis med bĂžker signert av clubens egne medlemmer. Clubens liste over nĂ„vĂŠrende og avdĂžde medlemmer er imponerende lesning. Her er mange store navn, og ogsĂ„ i dag dreier det seg kun om virkelige globetrottere. De er svĂŠrt bereiste, og mange av dem har virkelig eksotiske reisemĂ„l bak seg. Det illustreres ogsĂ„ av Clubens reisemĂ„l de siste 20 Ă„rene. Her er ikke tale om hyggeturer med damer til Europa, me reisemĂ„l sm Namibia, Peru, Amazonas, Malasia, Rachistan – og Baikal-sjĂžen som nĂ„ planlegges vinterstid. Her er for Ăžvrig Cluben Ă„pen for deltakelse fra TC. BĂ„de Hjorth og Bjerre mener vi bĂžr bli flinkere til Ă„ samarbeide om store og krevende reisemĂ„l. Dette er noe vi bĂžr ta alvorlig.

Nestformann Jens Hjorth og mitt reisefĂžlge til Amazonas i 1993, JĂžrgen Bjerre, utenfor Clubens lokaler i Nyhavn.

Ikonet Peter Freuchen

NĂ„r vi skriver om Adventurers' Club of Denmark, kommer vi ikke utenom Ă„ nevne Clubens stifter og store ikon – den berĂžmte Peter Freuchen. I 1938 var det en gruppe pĂ„ ti bereiste personer, med Freuchen og fremmedlegionĂŠren Carl Mogensen i spissen, som satte det hele i gang. Vi kan minne om at det var en tid da verdenskartet fremdeles hadde mange hvite flekker, og bare det Ă„ reise kunne vĂŠre svĂŠrt sĂ„ utfordrende. Med andre ord, det var mange, mange Ă„r fĂžr charterferiens tid. Naturlig nok hadde mange av de fĂžrste medlemmene store reiseerfaring fra GrĂžnland, blant annet Steen Malmquist som jeg kom i prat med. Han har bodd 45 Ă„r pĂ„ GrĂžnland, han har truffet Peter Freuchen og har visstnok ogsĂ„ relasjoner til viden berĂžmte polarforsker Knud Rasmussen som dĂžde fem Ă„r fĂžr cluben ble stiftet. Bare et par ord m Freuchen: Peter Freuchen (1886 – 1957) Han var journalist, oppdager og forfatter. Deltok i mange ekspedisjoner til GrĂžnland, og anla sammen med Knud Rasmussen stasjonen Thule pĂ„ GrĂžnland i 1910. Peter Elfred Freuchen var i Ă„rene 1913-1919 bestyrer av Thule. Freuchen oppholdt seg ogsĂ„ mye i USA, bl.a. i Hollywood og Alaska hvor han bl.a spilte en stor rolle i filmen ”Eskimo” (1933). Freuchen skrev mye om GrĂžnland og GrĂžnlands inuitter. Etter hans dĂžd ble asken spredd av den amerikanske militĂŠrbasen USAF over det berĂžmte ”spisebordfjellet” Thule Mountai

Heyerdahl og Gagarin
For ikke Ă„ pĂ„fĂžre oss selv komplekser, vil jeg ikke gĂ„ dypere inn i medlemsmassens reiseerfaringer, men konstaterer bare at den er imponerende. Jeg begrenser meg til Ă„ nevne Gorm Skifter som i 1951 tok seg frem fra Finnmark til KĂžbenhavn – pĂ„ hesteryggen. SlĂ„ den! Det er imidlertid verd Ă„ avlegge enda en visitt til deler av medlemsregistret, og da mĂ„ vi igjen gĂ„ tilbake til begynnelsen i 1938. En av stifterne i denne herreklubben var kvinne! Det var Estrid Good som var medlem i 32 Ă„r. Hun var i hele sin medlemstid hĂžyt verdsatt, og mens hun levde fikk Cluben flere kvinnelige medlemmer, det var vissnok fem av dem pĂ„ det meste. Men da Estrid dĂžde i 1999, var det slutt pĂ„ Clubens feminine innslag. Det er verd Ă„ merke seg to av Clubens ĂŠresmedlemmer. Den ene er Thor Heyerdahl som ble ĂŠresmedlem i 1991. Den andre er Juri Gagarin som ble hedret med ĂŠresmedlemsskap i 1962. Sistenevntes reiseerfaringer er vanskelig Ă„ matche – selv 48 Ă„r etter at han ble hedret!

Et artig apropos. Medlemmer Dieter Betz, som jeg ble kjent med pÄ reisen til Amazonas, hadde egentlig tysk statsborgerskap. Men under besÞk i Cluben fant han seg sÄ godt til rette at han i 1992 ble anbefalt som medlem. En forutsetning var at han var dansk statsborger. Det ble han fortere en svint. Dermed ble han pÊre dansk! Jo, i denne Cluben er det mange historier Ä berette. Det alene bÞr invitere til nÊrmere forbindelser.

Tekst og foto Alf G. Andesen

0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page