Søk

Havnebyen La Rochelle gir opplevelser - og ro i sinnet


Hørt om La Rochelle? Hvis nei, er det ikke så rart. Av en eller annen underlig grunn er ikke La Rochelle en av Frankrikes heteste reisemål. Men jeg var der noen dager i september, og det blir ikke siste gangen! La Rochelle ved kysten av Bretagne har det meste av det som inspirerer undertegnede til et besøk. Spennende historie, masse kultur og karismatisk arkitektur, badestrender og et hektisk uteliv. Dessuten, byen er ikke større enn at du kan vandre omkring og få med deg det meste. Og ikke å forglemme, forlokkende Cognac ligger bare 10 mil lenger sør.

Den opprørske byen
Jeg er ikke i tvil om at La Rochelle bør være et fint reisemål for Clubens medlemmer. En viktig årsak er skreddersydd flyforbindelse mellom Rygge og La Rochelle (Ryan Air) flere ganger i uken, i hvertfall i sesongen som omfatter sommer, vår og høst.

Havnen i La Rochelle illustrerer den store tidevannsforskjellen. Den er 5-6 meter, og ved fjære ser det litt trøstesløst ut. Men det gir seg snart.

Det er ofte deilig å komme uforberedt til et reisemål som skal være bra. Så også med La Rochelle. Jeg havnet på et mindre, ganske intimt hotell midt i byen, og fant til min glede ut at det ligger rett ved havnen. Der er tårnene fra middelalderen, der er en smekkfull småbåthavn, og ikke minst, der ligger små og store restauranter på rekke og rad, nærmest ved vannkanten. Ved første besøk, passer det med et glass kald hvitvin, og man kan kjæle med stedets historie som er mer enn 1000 år gammel.

I tidligere tider ble stedet kaldt ”den opprørske byen”. Det var fordi innbyggerne allerede i 1199 hadde den frekkhet å innføre lokaldemokrati. Den første borgermesteren ble valgt det året, og mens resten av Frankrike var katolsk, var folk i La Rochelle protestanter. Opp gjennorm årene tjente folk gode penger på skipshandel med salt og vin. Allerede fra 1300-tallet, opparbeidet byen gode forbindelser til England, Flandern og de baltiske stater.

To av de tre middelaldertårnene som er en del av La Rochelles skyline. De ligger ved innseilingen til havnen.

Fra 1540 ble byen kalt for Atlanterhavets Genève, byen var selvstendig og veldrevet. Dette ble for meget for kardinal Richelieu som i mer enn 18 år var Frankrikes reelle makthaver. I 1627-28 lot han byen beleire, beseire – og fratok den alle privilegier. I århundrene som fulgte, slo byen seg igjen opp på handel, og la alt det rette for de fagre kunster og de intellektuelle. Under den andre verdenskrig ble havnen brukt som tyskerne hovedbase for u-båter og La Rochelle var dent siste prefektur til å bli befridd i 1945.

Rådhus og akvarium
Det får være nok om historien. Den kan være godt å ha meg seg når man rusler rundt med eneste formål å glede seg overfortiden og nyte nåtiden. Det i først og fremst nærheten til sjøen som preger miljø, kultur, dagligliv og det hele. Ikke rart at byens fire havner gjør den til en av Frankrikes viktigste havnebyer. Rundt havnen kan øyet glede seg over fasadene fra middelalderen, feiende flotte eiendommer fra renessansen, og ikke minst innbydende parker som inviterer til rusleturer omgitt av grønnsvært og blomster.

Dersom du blir lei av å bade, gå tur eller besøke markedene på Ile de Re kan du jo forsøke seg med fritidsaktiviteter utenom det vanlige, som her rett ved broen over til La Rochelle.

Det vil føre for langt her og nå å referere til alle byens godbiter. Jeg nøyer meg derfor med utvalgte scenarioer. Da kommer vi ikke utenom de tre tårnene i havneområdet. To av dem ble bygget i sen middelalder og står som staute og sjarmerende vakttårn ved innseilingen til den ene havnen. Det tredje tårnet, Lanternetårnet, som ble bygget både som fyrtårn og fengsel. Lanternetårnet er visstnok det siste fyrtårnet fra middelalderen langs atlanterhavskysten.

Unn deg gjerne en rusletur gjennom smågatene, forbi hyggelige små butikker, markeder og ikke minst spise- og drikkesteder. Det meste er typisk fransk, og takk for det. Etter et glass vin eller to, spaser gjerne til Rådhuset. Det ble bygget i 1600, og går i dag for å være et mesterlig stykke arkitektur. De rike og detaljerte ornamentene er en fryd for øyet. Fra utsiden kan bygningen, selv i våre dager, med sine murer og tårn, fortone seg som en militær bastion. Innenfor veggene er mange stilarter samlet, og hver og en forteller de sin historie. Rådhuset er like tiltalende som det er mektig.

Saint Martin er en småby på Ile de Re, og den er lett å like. Yrende folkeliv, idyller og restauranter på rekke og rad som serveres deilig sjømat.

En annen attraksjon er diametralt motsatt – Akvariet. Det er en av Europas største private akvarier. Selv for dem som ikke er spesielt interessert, eller har sett det meste av den slags, må Akvariet være en del av besøket. Selv har jeg sett et vell av akvarier i mange verdensdeler, men dette er noe av det mest attraktive jeg har sett av den slags. Havets vesener, det er 12.000 av dem, omgir deg på alle kanter. De veldige glassflatene trekker deg inn til livet under havflaten. Det hele er gjort både systematisk og spektakulært. En time eller to her gir deg ”en verdensomseiling under havet”.

Edens have i havet

Jeg nevnte innledningsvis at det bare er 10 mil til Cognac. Men det er bare en liten sykkeltur til Ile de Re, en deilig øy som har broforbindelse til La Rochelle. Her er det virkelig tett mellom idyllene. Små landsbyer med yrende gateliv, utadvendte markeder, innbydende strender, og mange mindre der det er bryet verd å ta en overnatting. Mange kaller Ile de Re for en Edens have i havet. Landsbyene ligger på rekke og rad, og de er alle forskjellige. Jeg kunne gjerne ha slått meg ned i flere av dem, men kanskje var det Saint Martin som tiltalte meg mest. Det gamle citadellet står på UNESCOs verdensarvliste. Å rusle rundt i det pittoreske havneområdet føles som et privilegium. De gamle bygningene, bryggene, båtene – alt er omgitt av mennesker som nyter det å være til. I noen timer er jeg en av dem, og er takknemlig for at jeg i disse dagene valgte meg La Rochelle.
Tekst og foto: Alf G. Andersen

#2010 #1Public

6 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no