Søk

Med hundeslede i Sverdrups fotspor


Otto Sverdrup er kanskje best kjent som skipper’n på FRAM og Nansens usvikelige støttespiller, men den gode Sverdrup utførte også store bragder på egen hånd. Det var det vi fikk høre om, da Tobias Thorleifsson fortalte om sine opplevelser på Ellesmere Island og øyene vestenfor. Han rigget seg til med hundespann og startet i 2007, i Norskebukten, for å gå i Sverdrups sledespor videre nordover – og han var ikke tilbake før på vårparten året etter.

Sverdrup dro hit i 1898 for å måle opp nytt land og ta det i norsk besittelse. Han bedrev sin oppmåling i hele fire år, langs vestkysten av Axel Heibergs øy, og han bygget noen varder på sin vei. Det var disse Tobias hadde håpet å finne. Før Sverdrup kom til området hadde knapt et menneske satt sin fot i dette ugjestmilde landet, langt, langt nord for Nord-vest territoriet i Canada. Sverdrups ekspedisjon klarte å overleve ved å skyte sel, hare, moskus og isbjørn til folk og hunder. I hans rapport kan man blant annet lese at det ble felt 62 isbjørner på turen! Man kan også lese at i en av vardene hadde han lagt igjen en tom Cognacflaske med et brev som bekreftet at han hadde vært i området og annektert landet for Norge.

et område litt større en England kan det være vanskelig å finne en liten varde, men Tobias fant i alle fall én av dem! Det lå riktignok ingen Cognacflaske der, men Tobias har mistenkt det Canadiske ridende politiet å ha fjernet den på 1920-tallet… Tobias kunne fortelle om et uhyre spennende område å reise gjennom. Først et helvetes pakkisområde, hvor isen skrur seg mange meter opp og gjør det nesten umulig å hugge seg gjennom. Deretter gjennom et område med mengder av isbjørn – men de følte seg ikke truet, fordi det også var masse sel i nærheten, så isbjørnen foretrakk dem i stedet for magre nordmenn. Han viste også bilder av 40 millioner år gamle trestokker som lå slengt i terrenget! Noe som viser at store klimaforandringer har foregått i uminnelige tider.

Ingen tok opp Sverdrups krav om det nye landet, noe Sverdrup ble svært bitter på – etter alt arbeidet han hadde nedlagt. Han ble riktignok betalt 68.000 dollar, men det skulle jo dekke hele ekspedisjonen og alle utgiftene i fire lange år. En del år senere gikk landet med i en byttehandel med britene, slik at vi fikk Bouvetøya i sørishavet og landområdene i nord gikk til engelskmennene, men vi beholdt rettighetene til å ”jakte og ta ut ressurser”. I dag er dette det nordligste Canada.

Otto Sverdrup - (1854 - 1930)

Tobias har vært mye på Canadisk TV hvor han tatt opp arven etter Sverdrup, og fastholdt våre krav. Å ”ta ut ressurser” i dag – er noe annerledes enn for 100 år siden. Når vi vet hvilke naturressurser som ligger under jorden i nordområdene kan dette etter hvert bli en spennende diskusjon med våre Canadiske brødre. For nå betyr det litt mer enn å skyte noen bjørner eller polarrever..!

Tobias Thorleifsson ønsker at vi skal benytte våre rettigheter slik at vi IKKE tar opp olje og gass, men lar landet ligge like jomfruelig og vakkert som den gang Sverdrup besøkte det.

Tobias Thorleifsson - som drar tilbake til området igjen til neste år!

#1Public

2 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no