Søk

Mannen fra Tamanrasset


Bokomtale av 1073 Carl Emil Petersen: Vårt bibliotek rommer en rekke bøker skrevet av medlemmer, noen hen-vandrede, andre spill levende. Helge er en av disse siste. Bibliotekarene, og vi andre karer, er ekstra spente når en av våre egne har begått bok. Og spesielt når de har donért et eksemplar til Cluben. Helges ”Mannen fra Tamanrasset” har stått i hyllene et par år, men nylig plukket jeg den frem. Jeg var ute etter en bok å lese under min pendling. Formatet er så hendig! Til å putte rett i frakkelommen. Slik skal reisebøker være; om reiser og til å reise med.

Helge grunnla reisemagasinet Vagabond for mange år siden, og fungerer i dag som Vagabonds redaktør emeritus. Forhåpentlig gir denne posisjon Helge anledning til både å reise og skrive enda mer. For ”Mannen fra Tamanrasset” er en lise, en apetittvekker, en inspirasjon og en litterær prestasjon. Som det skrives på smussomslaget: ”[boken] bringer endelig den gode reiseskildingen tilbake som en sjanger i norsk litteratur”. Boken består av en rekke kortere og lengre fortellinger, betraktinger, skildringer eller anekdoter. De kan leses hver for seg, eller sammen-hengende, i små eller store doser.

”Enfield og jeg”, som Helge har foredratt over her i Cluben, åpner festen. En reise i Rajasthan på gammel ensylindret indisk motorsykkel gir oss støv, dufter, kultur og reiseglede. Så følger historier som den om møtet med den fulle statsministeren i Island, om da Helge blir påkjørt i Thai-land, om hans vandring med Tuareger og opplevelsen å bli Regnmakeren fra nord i Algerie. Eller da han havnet på opera i Wien med en enke, i den nylig avdøde mannes smoking! Og så videre. Korte og lengre skildringer, alltid poengterte.

Siste fortelling i boken handler om ”Den første reisen”, da Helge som åtteåring havnet på toget til Elverum da han skulle til Ring. Og i løpet av en sommer oppdager gleden ved selve reisen. ”Reisen med tog, med hest, med mjølkeruten, med ”Skibladner”. Reisen til og fra, men også reisen i seg selv”.

Ryktene forteller at Helge skriver på nok en bok i sjangeren. Gjett om jeg gleder meg!

"Mannen fra Tamanrasset og andre reisefortellinger" - Av Helge Baardseth. Vagabond forlag, 2009

#1Public

4 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no