Søk

”En snarvisitt bak murene” – og rusforebygging


Noen ganger går det ikke som planlagt, men det behøver ikke bli noe dårligere resultat for det. Kveldens foredragsholder dukket ikke opp, og med erter, kjøtt og flesk på menyen var det stinn brakke og store forventninger. Visetrampsjefen, som er ansvarlig for foredragskveldene, hadde en stund hektiske roser i kinnene, men etter Peacetime kunne han gripe mikrofonen og annonsere kveldens foredragsholder. Temaet var det annonserte, men presentatøren var en annen.

John Mosvold hadde med seg en gjest denne kvelden, en kamerat ved navn Ronny. Han har vært innom oss for noen år tilbake, også den gang som foredragsholder, og på strak arm tok han utfordringen med å fylle tomrommet. Ronny er kanskje mer kompetent til å snakke om temaet ”bak murene”, da han selv har tilbrakt mange år der. Allerede som 17. åring ble han fengslet første gang og fikk en straff på syv år. De første 12 månedene satt han isolert på enecelle, de neste tre på isolasjonsavdeling, før han kom over på åpen avdeling. ”Har man gjort noe galt skal man ta sin straff” – sa Ronny, ”men det hadde jo vært fint om det også ble satset litt på rehabilitering, slik at man kunne fungere i samfunnet når man kom ut. Det så jeg lite til i de årene jeg satt inne”.

Men Ronny var heldig. Han traff noe så sjeldent som noen som bryr seg. Først et par betjenter som så den skakkkjørte og ulykkelige gutten bak forbryteren, og som ønsket å hjelpe ham tilbake til samfunnet. Senere traff han andre gode mennesker, og derfra jobbet han seg ut av elendigheten for egen maskin og gjorde det til sin livsoppgave å drive rusforebyggende arbeide, holde foredrag og kurs, for skoler, foreldre, lærere og andre som jobber med ungdom. Han holder også kurs for næringslivet og driver veiledning om hvordan man kan implementere en helhetlig ruspolitikk på arbeidsplassen. Det er nemlig ikke bare ungdom med sløvt blikk og heroinknekk i beina som er rusavhengige…

Det ble en improvisert og sterk foredragskveld. Spørsmålene fra salen var mange, og Ronny ga av seg selv, ærlig og rett frem. En stor takk til en modig og flink mann, som ikke bare selv har kommet på rett kjøl, men som vier livet sitt til at også andre kan komme seg ut av – eller unngå – rushelvete. Vi var heldige som fikk oppleve Ronny denne kvelden.

Aldri så galt at det ikke er godt for noe …

#1Public

1 visning0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no