Søk

Med kone og piano til Angola


Vårt medlem Per Holter-Andersen er kommet hjem, etter mange år i Angola, eller N’gola som det heter på det opprinnelige språket. På tampen av fjoråret fortalte Per litt om dette landet som ligger inneklemt mellom Kongo og Namibia på Afrikas vestkyst. Han begynte med historien om Mr. Channing Beebe og hans frue Liz – og hennes piano. Beebe skulle gjennomføre geologiske undersøkelser og drive leteboring etter olje.

De ankom i 1917, og Liz hadde satt som betingelse for å være med at de tok med hennes Piano. Et piano på den tid var et

selvsyn, særlig i Afrika. For å reise rundt i landet leide Beebe en karavane på 100 bærere, som han betalte 100 dollar for, for alle sammen – for et helt år..! Mat til denne hærskaren ble ordnet enkelt. Man skjøt det viltet man kom over. Særlig flodhester var effektiv mat. ”Antall kilo mat pr riflepatron”, som han sa. Til sammen skjøt han mer enn 400 flodhester, 65 bøfler, flere elefanter, utallige antiloper, fugler og løver. Det var en røff tid hvor det ble satt liten pris på menneske- og dyreliv. På sine reiser traff han også kannibaler, og deres treårige opphold resulterte selvfølgelig også opp som bok.

Som alle andre Afrikanske land har Angola en broket historie. Da Portugiserne oppdaget landet i 1482 kom de til et kongedømme som strakk seg fra Gabon i nord til Kwanzaelven i syd – og langt inn i landet. Hollenderne kontrollerte landet i en periode på midten av 1600-tallet, og til og med Brasil hadde herredømme en stund på 1800-tallet. Innimellom har det vært stammekriger, frigjøringskriger og borgerkriger. Per var ute i samme ærend som Mr. Beebe. Han jobbet for oljebransjen, men vesentlig offshore. ”Angola pumper opp olje for over en milliard kroner pr dag” – sa Per. (Lurer på hvor alle de pengene blir av..?)

Per loset oss gjennom et fargerikt foredrag, med film og bilder, fra både stamkafeer og maritime installasjoner, fra smekre damer i bikini på stranden til elaborerte lunsjer med rikelig innhold. Det virket ikke som om Per hadde hatt det så aller verst de årene han tilbrakte i hovedstaden Luanda.

#1Public

2 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no