Søk

Ulf Prytz tildelt Forsvarsmedaljen


11. juli 1972 omkom alle 17 ombord da en militær Twin Otter krasjet like under toppen av fjellet på Grytøya i Troms. Ti frivillige, sivile klatrere deltok i den krevende redningsoperasjonen. En av disse var vårt medlem Ulf Prytz. Nå, 41 år etter den tragiske hendelsen, tok forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen initiativ til å hedre disse modige karene. Ved en enkel seremoni ble klatrerne dekorert og tildelt Forsvarsmedlajen for sin innsats.

Her er forsvarssjefens tale ved anledningen:

Kjære dere,

For 41 år siden tok dere et valg. Et modig og uselvisk valg som skulle komme til å ha enorm betydning for mange mennesker.

Et av Forsvarets fly med 17 personer om bord, blant dem flere barn, hadde styrtet i fjellsiden på Grytøya. Verken redningstjenesten eller Forsvaret greide å ta seg inn i den stupbratte fjellveggen. Ikke langt unna, på to ulike steder, var ti unge menn på klatreferie. Dere nølte ikke da dere ble spurt om å hjelpe. Dere visste ikke hva dere gikk til, men stilte opp da det gjaldt. For 41 år siden skjedde det som aldri skulle skje. Vi kjenner historien. Samtidig gjør vi det ikke. Fordi det ikke finnes én historie om Grytøya-ulykken. Det finnes mange.

Vonde historier. Historier om unnfallenhet, hemmelighold, skam og bunnløs sorg. Mange er kjente. Andre er ennå ikke blitt fortalt. Og summen av dem vil nok ingen av oss noen gang klare å ta inn over oss. Denne våren ble en ny og vesentlig historie gjort kjent: Deres historie. Det er en hjerteskjærende fortelling om hva som faktisk skjedde i fjellveggen dagene etter ulykken. En gripende og sterk historie om hvordan 17 mennesker ble fraktet ned fra fjellet av frivillige klatrere, fordi myndighetenes redningstjenester ikke strakk til. Risikoen var betydelig. Synsinntrykkene grufulle og påkjenningene store.

Fra venstre: Forsvarssjef Harald Sunde, vår mann Ulf Prytz og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

Jeg vil takke for at dere tok kontakt med oss, etter alle disse årene hvor ingen tok kontakt med dere. Jeg vil takke for at dere festet disse sterke opplevelsene og detaljerte beskrivelsene til papiret. Rapporten har bitt seg fast i alle oss som har lest den. Den er ærlig og usminket. Og ikke minst – den er viktig.

Den er viktig fordi den tetter et hull i den store historien om Grytøya-ulykken, og dermed øker vår felles forståelse av hva som skjedde i dagene etterpå. Den er viktig fordi den gir svar på spørsmål mange kanskje har båret på. Og ikke minst er den viktig fordi den tegner et bilde av en samfunnsberedskap som ikke fungerte godt nok da, og som dere - etter 22. juli - spør om fungerer godt nok i dag.

Deres rapport er dermed et høyst relevant bidrag i en debatt som vil prege Norge i mange år fremover.

I dag, som i 1972, handler dere på andres vegne. Dere ber ikke om anerkjennelse for egen innsats. I dag, som i 1972, ønsker dere bare å gjøre rett. For 41 år siden fant dere styrke i hensynet til de etterlatte. Deres engasjement i dag er fortsatt motivert av dem som led de største tap. Det står det stor respekt av.

Vi i Travellers' Club slenger oss inn i rekken av gratulanter. Well done, Ulf - og gratulerer!

#1Public

13 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no