Våre medlemmer var 15. til 19. april med på en historisk reise til Berlin og Dresden. Vi var så heldige å ha med oss den veltalende og karismatiske Trygve Monsen som lommekjent guide. Han har blant annet en fortid som Aftenpostens korrespondent i Berlin og kunne gi oss informasjon som vanligvis ikke formidles av profesjonelle guider. Da det hele var over, var kommentarene entydige: Minnerikt. Interessant. Og morsomt.
Turen til Berlin og Dresden ble en på mange måter en retrospektiv reise med Muren, DDR og bombene som pulveriserte Dresden var pilarer under ferden. Trygve fortalte levende om tragediene under fluktforsøk i DDR-tiden, og det gjorde han mens vi mintes unggutten Peter Fechter som var det første og mest kjente offeret for morderne i DDR. 17. august 1962 ble han skutt under et fluktforsøk. Døende lå han klynkende i flere timer og bønnfalt om hjelp. Da soldatene omsider bar ham bort, var det hele over.
Tankevekkende var også besøket på det helt spesielle jødiske minnesmerket. Har var en labyrint av tusenvis av kvadratiske blokker, ikke en av dem like. Kanskje symboliserte de hvordan jødene følte seg fanget innenfor byggverket. Berlin er for øvrig preget av de mange jødiske minnesmerkene, noe som viser at byen i ettertid har tatt inn over seg nazi-tidens grusomheter. Så er det vel heller få eller ingen byer som til de grader har bøyet seg i støvet over fortidens misgjerninger som berlinerne. I den sammenheng må det være oppmuntrende at Berlin i dag er den byen utenfor Israel som flest israelere søker seg til for å oppleve frihet og trygghet. Men det får vi sikkert høre mer om når Mona Levin skal holde sitt kåseri i cluben 12. juni – selv om utgangspunktet er norsk jødisk hverdagsliv i 160 år.
Mange av oss valgte å besøke «museumsøya» med de fire prakufelle museene, hver av dem i verdensklasse. De fleste
besøkte Pergamon-museet og det var også noen som gledet seg over Altes Museum med alle sine malerier og skulpturer. Etterpå tok flere seg en tre timers kanaltur og fikk dermed oppleve Berlin fra vannkanten. Trygve hadde også sørget for at vi fikk spise lunsj på toppen av Riksdagsbygningen, som i seg selv var et besøk ved. Denne omtalen viser at alle ikke var sammen hele tiden – og det var også meningen. Noen ganger fulgte vi hverandre, andre ganger vandret vi på egenhånd eller i grupper. Vellykket -
Dagsturen til Dresden var for mange et høydepunkt. Sentrums rekonstruerte og historiske arkitektur med blant annet Frauenkirche, Semper Oper og Zwingermuseet fremsto som ikoner i den rekonstruerte barokk. Under bussreisen til Dresden, ble vi revet med av Trygves beretninger og sitater fra det som skjedde 13. og 14. februar 1945. Krigen var så godt som over. Dresden som var komplett uten militær interesse var fylt opp av flyktninger som trodde at akkurat denne byen ikke ville bli bombet. Så feil går det an å ta.
Bombingen og ildstormene tok livet av 25.000 mennesker etter at 2500 britiske og amerikanske bombefly slapp 650.000 sprengbomber og 200.000 brannbomber. Mange av de som prøvde å flykter ble meiet ned langsetter veiene av flyenes mitraljøser. Vi vandret omkring i sentrum og forsøkte å forestille oss det som ikke kan ha vært annet enn en blodig hevn – på en tid da nesten alle tyske større byer allerede lå i ruiner. Vi hadde mye å tenke på i bussen på vei tilbake til Berlin.
Besøket ble avsluttet fredag da vi hadde mange timer på oss i Kurfürstendam, på KaDeVe og andre butikker. Mange valgte å rusle rundt og la seg fange av noen av de mange innbydende fortausrestauranter. Da det hele var over, kunne Reisekomiteen glede seg over at også komiteens siste bidrag var vellykket. Nå er det andre som tar over etter blant annet reiser til Alaska, La Rochelle, Tallinn, Brussel, Värmland, Israel og Gdansk.