Søk

Ragnar Kvam – om Shackletons ukjente ekspedisjon


Vi har vår Børge Ousland, som var førstemann til å gå alene tvers over Antarktis, og vår Amundsen som var førstemann til polpunktet, men det var Ernest Shackleton som først planla å gå tvers over, med start fra Weddelhavet, over sydpolen og ned på andre siden ved Rosshavet.

Ragnar holdt et gnistrende foredrag om polarhelten Shackleton slik bare Ragnar kan gjøre det. At dette er den polarhelten han setter høyest, kom tydelig frem, Ragnar har jo også skrevet en bok om "De fire store – og hvordan de ledet sine menn" - og det er nok Shackletos omtanke for sine menn og hvilke anstrengelser han påla seg for at de skulle komme levende hjem som har satt ham på den høyeste pidestallen. Vi kjenner alle hans legendariske livbåtseilas til Elefantøya etter at "Endurace" sank, men denne kvelden fikk vi høre om skjebnen til karene på den andre siden av kontinentet – de som skulle legge ut depoter som ekspedisjonen måtte ha da de skulle komme ned fra polpunktet etter kryssingen.

Første gang han besøkte kontinentet var faktisk sammen med Scott på "Dicovery-ekspedisjonen" i 1901, og den gang gikk de et godt stykke innover mot polen, helt til 82 grader og 14 minutter syd. De fikk skjørbuk, slik man gjorde på den tiden, og måtte returnere, sterkt svekket og svært syke. Scott og Shackleton gikk ikke så bra sammen, så Scott sendte ham hjem. Dette ga Shackleton anledning til å begynne planleggingen av egne ekspedisjoner. Jeg skal ikke her prøve å referere hele historien, det vil ta for mye plass, jeg vil bare si at vi som var her denne kvelden fikk en foredragskveld av de sjeldne.

Med gode illustrasjoner, et hav av detaljopplysninger og med stort engasjement holdt Ragnar oss i ånde – helt til Shackleton hadde fått alle sine menn trygt om bord og på vei hjemover. Vi kunne puste lettet ut og la applausen slippe løs – før vi kastet oss over neste høydepunkt for kvelden; "fersk kjøtt og suppe." Vi kan nesten ikke ha det bedre...

Shackleton legger ut på sin legendariske redningsseilas med livbåten "James Caird", den 24. april 1916

#1Public

2 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no