Søk

Var Roald Amundsen en drittsekk? Foredrag av Arnoldus Schytte Blix


12.oktober fikk vi besøk av en gammel sel- og hvalfanger som også var naturviter, forsker, jordomseiler – og han var den første som hadde samlet seg alle Roald Amundsens publikasjoner! Det var Thorleif Thorleifsson som hadde skaffet frem sin venn Arnoldus denne kvelden.

En mann som i tillegg til alt over, også hadde også beskjeftiget seg som isbjørnforsker og har jobbet i begge polarområdene. Han skulle altså reflektere litt over om Roald Amundsen var en forsker – eller en drittsekk...

En ganske spennende og provoserende tittel, så vi var spent på hva denne fyren hadde å bidra med for å kunne gå såpass hardt ut om en av våre polarhelter. Og det var tydelig at temaet pirret, neste 50 karer var møtt frem som tilhørere denne kvelden.

Han begynte med en rask gjennomgang av Amundsens meritter, fra han som ung mann lærte seg å gå på ski og utholde lange turer. Hvordan han tok styrmanns-eksamen og ble med som styrmann fra Antwerpen til Antarktis. Om sitt halve år som selfanger, hvor han også gjorde en del forskningsarbeider for Nansen. Han lærte seg å kjøre med hundeslede, og han tok sine skipperpapirer.

Arnoldus var ikke tvil. Roald Amundsen var kanskje ikke vitenskapsmann, men en meget habil forsker, det var han definitivt.

"Grunnen til at så mange sitter igjen med et inntrykk at han var en selvopptatt drittsekk ligger høyst sannsynlig i at flere forfattere i ettertid har definert ham, og skrevet misvisende historier om ham, løst basert på dagboksnotater til andre besetningsmedlemmer" – sa Arnoldus.

Han trakk frem blant andre Bohman Larsen og vår egen Ragnar Kvam – som ganske beleilig satt ved middagsbordet og fulgte foredraget. Her ante vi opptakten til en spennende spørsmålsrunde etter middagen! ... og det ble det!

#1Public

6 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no