top of page
SĂžk

Var Roald Amundsen en drittsekk? Foredrag av Arnoldus Schytte Blix


12.oktober fikk vi besĂžk av en gammel sel- og hvalfanger som ogsĂ„ var naturviter, forsker, jordomseiler – og han var den fĂžrste som hadde samlet seg alle Roald Amundsens publikasjoner! Det var Thorleif Thorleifsson som hadde skaffet frem sin venn Arnoldus denne kvelden.

En mann som i tillegg til alt over, ogsĂ„ hadde ogsĂ„ beskjeftiget seg som isbjĂžrnforsker og har jobbet i begge polaromrĂ„dene. Han skulle altsĂ„ reflektere litt over om Roald Amundsen var en forsker – eller en drittsekk...

En ganske spennende og provoserende tittel, sÄ vi var spent pÄ hva denne fyren hadde Ä bidra med for Ä kunne gÄ sÄpass hardt ut om en av vÄre polarhelter. Og det var tydelig at temaet pirret, neste 50 karer var mÞtt frem som tilhÞrere denne kvelden.

Han begynte med en rask gjennomgang av Amundsens meritter, fra han som ung mann lÊrte seg Ä gÄ pÄ ski og utholde lange turer. Hvordan han tok styrmanns-eksamen og ble med som styrmann fra Antwerpen til Antarktis. Om sitt halve Är som selfanger, hvor han ogsÄ gjorde en del forskningsarbeider for Nansen. Han lÊrte seg Ä kjÞre med hundeslede, og han tok sine skipperpapirer.

Arnoldus var ikke tvil. Roald Amundsen var kanskje ikke vitenskapsmann, men en meget habil forsker, det var han definitivt.

"Grunnen til at sĂ„ mange sitter igjen med et inntrykk at han var en selvopptatt drittsekk ligger hĂžyst sannsynlig i at flere forfattere i ettertid har definert ham, og skrevet misvisende historier om ham, lĂžst basert pĂ„ dagboksnotater til andre besetningsmedlemmer" – sa Arnoldus.

Han trakk frem blant andre Bohman Larsen og vĂ„r egen Ragnar Kvam – som ganske beleilig satt ved middagsbordet og fulgte foredraget. Her ante vi opptakten til en spennende spĂžrsmĂ„lsrunde etter middagen! ... og det ble det!

7 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page