Søk

Foredrag om Trygve Lie - av Edvard Hambro


En av de siste Clubkveldene før sommeren, i lokaler som bar sterkt preg av å være i en byggeperiode, var vårt medlem Edvard Hambro klar til å fortelle oss litt om den farløse fattiggutten fra Kristianias østkant som tross alle odds jobbet seg opp til å bli verdens øverste tillitsmann.

«Han hadde ikke det beste utgangspunktet til å få en så ledende stilling i verden» - sa Edvard, og fortalte om en gutt som ble født i 1896 i fattige kår på østkanten i Kristiania, med en far som stakk av fra kone og to barn. Han utvandret til Amerika og lot aldri høre fra seg igjen.

Mammaen Hulda tok med seg barna og flyttet ut på landet, til Grorud, hvor hun drev et enkelt pensjonat for arbeidsfolk. Her gikk Trygve og lillesøsteren sine første skoleår. Mot alle odds klarte Trygve ikke bare å ta artium, men han kom seg også på et vis gjennom en juridisk embetseksamen. Han ble tidlig medlem av Arbeiderpartiet og var da redaktør for bladet «Det 20de Aahundre». I 1919 ble han sekretær i AP og senere juridisk konsulent for LO.

Han giftet seg med Hjørdis, datteren til en stasjonsmester, og de holdt sammen hele livet. Fra 1935 til 1939 var han justisminister og senere handels- og forsyningsminister. Han markerte seg på flere måter, blant annet ga han Stalins erkefiende Trotskij oppholdstillatelse i Norge da ingen andre land var villige til å ta ham. Trygve Lie var flere ganger i Sovjet og hadde gode forbindelser med lederne i Kreml. Han likte Lenin, og karakteriserte ham som «en sindig, klok norsk bonde».

Da regjeringen flyktet til London i 1940 ansatte han Otto Ruge som leder for det norske militære. Lie var den sterke mannen i London-regjeringen og fordi både Koht og Nygaadsvold var ubrukelige tok i praksis han og Oscar Torp over deres lederroller. Han fikk opprettet Nortraship og administrerte de 1000 skipene som seilte under norsk flagg til å hjelpe de allierte med frakt fra USA til England. Churchill uttalte at Nortraship var et av de viktigste bidragene til seier i andre verdenskrig, og at «den norske handelsflåten var verd 1.000.000 mann»!

På slutten av krigen dro Trygve Lie til Sovjet for å snakke med Stalin om deres innmars i Nordnorge, og avtalte at de måtte komme seg hjem igjen etter krigen – og ikke bli der.

Etter krigens slutt var det samhold mellom de vestlige land som sto på agendaen, og ideen om å opprette en organisasjon ble bragt på bane. FN ble dannet, og Trygve Lie ble den første generalsekretær. Blant hans største politiske suksesser i sin tid i FN kan regnes den fremforhandlede tilbaketrekningen av sovjetiske styrker i Iran og Menneskerettserklæringen.

FN var også sentrale i opprettelsen av en egen jødisk stat. Engelskmennene hadde tatt Palestina fra Tyrkerne i 1917 og de var temmelig lei av å prøve å holde styr på sionistene som var i konstant oposisjon, og de sa at de ville trekke seg ut av landet. De gjenlevne jødene etter krigen hadde vanskelig for å finne seg tilrette i landene de var kommet fra, og både England og USA var lite villige til å ta dem imot. Derfor seilte Palestina / Israel opp som et godt alternativ. Det bodde allerede en halv million jøder der. sammen med en million arabere.

Og da skipet Exodus som seilte ut fra Marseilles med over 4.500 jødiske flyktninger ble avvist utenfor Haifa av britene ble det en internasjonal skandale som ga sionistene en stor propagandaseier, og antagelig den største grunn til at staten Israel ble dannet i 1948.

Palestina ble delt mellom jøder og arabere, i forholdet 60% til jødene og 40% til araberne, noe som skapte stor uro. Araberne følte dette som sterkt urettferdig og gikk til krig. Denne uroen har vært bærebjelken i regionen helt frem til i dag...

Et flott og lærerikt foredrag!

#1Public

4 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no