top of page
SĂžk

Josefine i Homansbyen


Aldri har vel noen kvinne blitt elsket hĂžyere og mer lidenskapelig enn Josefine i Homansbyen. Hvem Josefine er? Hun er tampbrĂždrenes eiendom og ligger evig ung og skjĂžnn i Josefinegaten 26, et fredet hus for eventyrere og tramps.

Hvor gammel er sÄ Josefine? GÄrden ble bygget 1879, men vÄr godt over 100 Är gamle venninne er stadig like skjÞnn. Hennes far var arkitekt Christian Linthoe.

​

I 1952 kjÞpte trampbrÞdrene Josefine til Travellers' Club, og prisen var omkring 100.000 kroner. Hvilket rÞverkjÞp for den evigunge Josefine. Homansbyen har fÄtt et kulturtempel. Josefine hÞrer med til kultureliten - hun har sjarme, stil og indre skjÞnnhet. De som har lÊrt henne Ä kjenne, enten det er trampbrÞdre eller gjester fra inn- og utland finner seg alltid godt til rette i vÄr Club hvor rariteter fra alle verdenshjÞrner pryder veggene.

​

TrampbrÞdrene stortrives hos Josefine - og det forstÄr en best ved et besÞk i Cluben, som betegnes som unik av alle som har vÊrt der. Her finnes et eget kortrom, og bibliotek, storsal og et godt og moderne kjÞkken. En intendant sÞrger for forpleining. Cluben fÞrer en tilvÊrelse som helt og holdent bygger pÄ medlemmenes egenaktivitet. Vi har stadig besÞkt av kjente foredragsholdere og vandringsmenn som setter pris pÄ dette sÊregne og unike miljÞ. Her inviteres hÞy og lav om de har noe Ä berette, og blant vÄre gjester finner vi alt fra den ukjente vagabond til kong Olav.

​

I Josefine har medlemmene gjennom Ärene fortalt om sine opplevelser i den vide verden. Det har vÊrt alt fra RundÞ's verdensomseiling og dramatiske kamp da de ble skrudd ned av pakkisen i arktis, besÞk hos hodejegere pÄ Borneo eller skÞytetrafikken over NordsjÞen under siste verdenskrig. NÄr en trampbror vender hjem fra sin utlandsferd, blir han tatt godt vare pÄ i Josefine og han treffer venner. Benket til bordene under samlingene blir det lyttet til det siste trampeventyr og medlemmene blir beriket med nye beretninger. Utenbys medlemmer dukker opp pÄ sin Oslotur og forteller om sitt lokalmiljÞ. NÄr noen reiser ut, fÄr de gode rÄd og adresser til kjente der de reiser.

Travellers' Club er en klubb for menn. Dette er ingen diskriminering av kvinnen, men en gammel tradisjon. Kvinner har adgang sammen med medlemmene nÄr det arrangeres danseaften og andre arrangementer og da er det fullt hus - for alle vil gjerne oppleve Josefine. I Cluben er alle dus og kamerater, og oppvartningen gÄr pÄ tur. En gang blir du oppvartet ved bordet av en lege, en annen gang er det sjÞmannens tur. De enkelte medlemmene fÞrer frisprÄk med hverandre. Her stikkes ikke meninger under stolen, men de synges ut nÄr en har noe pÄ hjertet. Den som trenger det, fÄr sitt pass Äpenhjertig og realt pÄskrevet. Her plukkes unoter av en, og kanter slipes av hvis det er nÞdvendig. PÄ den andre siden er det hÞyt under taket og vidt utsyn. En spade blir en spade og smÄskÄret pirk lukes vekk. Josefine er et forum hvor du kan pleie ditt vidd, forsvare dine meninger og mÞte hjertelag, solidaritet og hjelpsomhet.

​​

I Travellers' Club kan ambassadÞren dele sine eventyr med sjÞmannen, eller med han som akkurat er kommet hjem etter noen Är som backpacker. Vi har hatt medlemmer som lager de fineste skutemodeller, eller kniplingsarbeider og andre som samler pÄ antikke biler. En fyr syklet 12.000 km fra Travellers' Club til Kina, en annen plukket opp antikke vaser i Middelhavet og en av gutta flÞy over 200 turer over kanalen med Spitfire under krigen, og ble skutt ned bare to ganger. Noen har seilt med en liten bÄt sÄ langt nord det gÄr an Ä komme og andre har stÄtt pÄ toppen av Mount Everest. Her sitter Oslofolk og Bergensere og diskuterer hvilken by som har de beste kulturtradisjoner, og Arendalitter og Kristiansandere krangler om hvilken by som er sÞrlandets perle. Overalt hvor trampgutter er forsamlet hersker det samhold og kameratskap. Vi bryr oss ikke sÄ mye om hvor du befinner deg pÄ den sosiale rangstigen, sÄ lenge du har en historie Ä fortelle - og den gode latteren er aldri langt unna.

Verden den vide - er trampens hjem!
Flere relevente linker til Homansbyen og Josefinesgate 26 finnes pÄ linkene under.
149 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page