Søk

Josefine i Homansbyen


Aldri har vel noen kvinne blitt elsket høyere og mer lidenskapelig enn Josefine i Homansbyen. Hvem Josefine er? Hun er tampbrødrenes eiendom og ligger evig ung og skjønn i Josefinegaten 26, et fredet hus for eventyrere og tramps.

Hvor gammel er så Josefine? Gården ble bygget 1879, men vår godt over 100 år gamle venninne er stadig like skjønn. Hennes far var arkitekt Christian Linthoe.

I 1952 kjøpte trampbrødrene Josefine til Travellers' Club, og prisen var omkring 100.000 kroner. Hvilket røverkjøp for den evigunge Josefine. Homansbyen har fått et kulturtempel. Josefine hører med til kultureliten - hun har sjarme, stil og indre skjønnhet. De som har lært henne å kjenne, enten det er trampbrødre eller gjester fra inn- og utland finner seg alltid godt til rette i vår Club hvor rariteter fra alle verdenshjørner pryder veggene.

Trampbrødrene stortrives hos Josefine - og det forstår en best ved et besøk i Cluben, som betegnes som unik av alle som har vært der. Her finnes et eget kortrom, og bibliotek, storsal og et godt og moderne kjøkken. En intendant sørger for forpleining. Cluben fører en tilværelse som helt og holdent bygger på medlemmenes egenaktivitet. Vi har stadig besøkt av kjente foredragsholdere og vandringsmenn som setter pris på dette særegne og unike miljø. Her inviteres høy og lav om de har noe å berette, og blant våre gjester finner vi alt fra den ukjente vagabond til kong Olav.

I Josefine har medlemmene gjennom årene fortalt om sine opplevelser i den vide verden. Det har vært alt fra Rundø's verdensomseiling og dramatiske kamp da de ble skrudd ned av pakkisen i arktis, besøk hos hodejegere på Borneo eller skøytetrafikken over Nordsjøen under siste verdenskrig. Når en trampbror vender hjem fra sin utlandsferd, blir han tatt godt vare på i Josefine og han treffer venner. Benket til bordene under samlingene blir det lyttet til det siste trampeventyr og medlemmene blir beriket med nye beretninger. Utenbys medlemmer dukker opp på sin Oslotur og forteller om sitt lokalmiljø. Når noen reiser ut, får de gode råd og adresser til kjente der de reiser.

Travellers' Club er en klubb for menn. Dette er ingen diskriminering av kvinnen, men en gammel tradisjon. Kvinner har adgang sammen med medlemmene når det arrangeres danseaften og andre arrangementer og da er det fullt hus - for alle vil gjerne oppleve Josefine. I Cluben er alle dus og kamerater, og oppvartningen går på tur. En gang blir du oppvartet ved bordet av en lege, en annen gang er det sjømannens tur. De enkelte medlemmene fører frispråk med hverandre. Her stikkes ikke meninger under stolen, men de synges ut når en har noe på hjertet. Den som trenger det, får sitt pass åpenhjertig og realt påskrevet. Her plukkes unoter av en, og kanter slipes av hvis det er nødvendig. På den andre siden er det høyt under taket og vidt utsyn. En spade blir en spade og småskåret pirk lukes vekk. Josefine er et forum hvor du kan pleie ditt vidd, forsvare dine meninger og møte hjertelag, solidaritet og hjelpsomhet.

​​

I Travellers' Club kan ambassadøren dele sine eventyr med sjømannen, eller med han som akkurat er kommet hjem etter noen år som backpacker. Vi har hatt medlemmer som lager de fineste skutemodeller, eller kniplingsarbeider og andre som samler på antikke biler. En fyr syklet 12.000 km fra Travellers' Club til Kina, en annen plukket opp antikke vaser i Middelhavet og en av gutta fløy over 200 turer over kanalen med Spitfire under krigen, og ble skutt ned bare to ganger. Noen har seilt med en liten båt så langt nord det går an å komme og andre har stått på toppen av Mount Everest. Her sitter Oslofolk og Bergensere og diskuterer hvilken by som har de beste kulturtradisjoner, og Arendalitter og Kristiansandere krangler om hvilken by som er sørlandets perle. Overalt hvor trampgutter er forsamlet hersker det samhold og kameratskap. Vi bryr oss ikke så mye om hvor du befinner deg på den sosiale rangstigen, så lenge du har en historie å fortelle - og den gode latteren er aldri langt unna.

Verden den vide - er trampens hjem!
Flere relevente linker til Homansbyen og Josefinesgate 26 finnes på linkene under.
Homanbyenshus
Josefine

#Josefine #Homansbyen #DNA #1Public

143 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no