top of page
SĂžk

En dyster tankevekker fra Harry-Sam Selikowitz


Kroppens verste fiende: Sukker, - en stor cola inneholder ca. 40 sukkerbiter.

Det blir ikke hull i en tann som er ren,

og tennene de pusser vi jo en etter en.

Og godteri spiser vi bare til fest

- sÄnn en gang i uka er best.

Det er flaut, det er flaut, det er flaut, flaut, flaut

Ă„ bare kunne tygge graut!

Helt fra den spede barndommen har de fleste av oss fÄtt med oss ett eller flere vers av denne tannpussevisa.

Og det var nettopp tannhelse, i et globalt perspektiv, tannlege og medlem av Travellers Club Harry-Sam Selikowitz snakket om under sitt foredrag i Cluben.

I to Är har Harry-Sam vÊrt leder for vitenskapskomiteen i FDI Federation Dentaire Internationale ( Chair, Science Committee) World Dental Federation. Organisasjonen ble stiftet i Paris i 1900 og har som mÄlsetning Ä spre kunnskap om tannhelse og assistere de nasjonale tannlegeforeningene World Wide. Ca. en million tannleger fra 130 land er medlemmer i FDI World Dental Federation som har sitt hovedkvarter i Geneve. Vervet har gjort at Harry-Sam reiser pÄ oppdag verden rundt, enten for Ä gi rÄd til de nasjonale tannlegeforeningene, delta pÄ mÞter eller holde forelesninger. Han skal til Tokyo for Ä holde en forelesning i neste mÄned.

- De to stÞrste orale sykdommen er hull i tennene og tap av tenner pga tannkjÞttsykdommer. Kreft i munnhulen kommer hÞyt opp pÄ sykdomslisten.

Sukkeret, er The big, bad, guy og er tennenes og kroppens stĂžrste fiende, slo Harry-Sam fast.

- Konsekvensene for orale sykdommer er mange. Blant annet fÞrer dette til smerter, infeksjoner, vanskeligheter med Ä spise og sove, dÄrlig livskvalitet og i flere tilfeller er mange borte fra bÄde jobb og skole.

En liten boks sukkerholdig drikke inneholder ni teskjeer sukker, mens en 1,5 liters flaske inneholder hele 40 teskjeer sukker.

Blant annet er sukker en faktor som kan fĂžre til diabetes og derved nedsatt livskvalitet

Et annet skrekkscenario og en global trussel er bakterier som er resistente mot flere typer antibiotika. Ca. 25 000 dÞr av infeksjoner forÄrsaket av antibiotikaresistente mikrober i Europa hvert Är, tilsvarende befolkningen pÄ Molde.

- Dersom vi ikke reduserer bruke av antibiotika vil vi bringes tilbake til helsevesenet vi hadde fĂžr 2. verdenskrig, hevdet Harry-Sam.

Det var en dyster beretning vi hĂžrte, men ikke uten lyspunkter. For det er en rekke ting vi selv kan gjĂžre for Ă„ ta vare pĂ„ helsen og tannhelsen – for tannsykdommer og andre sykdommer som diabetes, hjerte-kar sykdommer og kreft har mange av de samme risikofaktorene.

* SĂžrge for et sunt kosthold.

* Holde blodtrykket i sjakk.

* Kutte ut rĂžyken.

* Passe vekten.

* VĂŠr fysisk aktiv.

* Sjekke kolesterol og blodsukker.

* Moderat eller intet alkoholforbruk.

Her er det mye Ä ta fatt pÄ folkens! Hva med Ä droppe colaboksen og hamburgeren neste gang du er innom bensinstasjonen. Det er da en begynnelse


112 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page