Søk

En dyster tankevekker fra Harry-Sam Selikowitz


Kroppens verste fiende: Sukker, - en stor cola inneholder ca. 40 sukkerbiter.

Det blir ikke hull i en tann som er ren,

og tennene de pusser vi jo en etter en.

Og godteri spiser vi bare til fest

- sånn en gang i uka er best.

Det er flaut, det er flaut, det er flaut, flaut, flaut

å bare kunne tygge graut!

Helt fra den spede barndommen har de fleste av oss fått med oss ett eller flere vers av denne tannpussevisa.

Og det var nettopp tannhelse, i et globalt perspektiv, tannlege og medlem av Travellers Club Harry-Sam Selikowitz snakket om under sitt foredrag i Cluben.

I to år har Harry-Sam vært leder for vitenskapskomiteen i FDI Federation Dentaire Internationale ( Chair, Science Committee) World Dental Federation. Organisasjonen ble stiftet i Paris i 1900 og har som målsetning å spre kunnskap om tannhelse og assistere de nasjonale tannlegeforeningene World Wide. Ca. en million tannleger fra 130 land er medlemmer i FDI World Dental Federation som har sitt hovedkvarter i Geneve. Vervet har gjort at Harry-Sam reiser på oppdag verden rundt, enten for å gi råd til de nasjonale tannlegeforeningene, delta på møter eller holde forelesninger. Han skal til Tokyo for å holde en forelesning i neste måned.

- De to største orale sykdommen er hull i tennene og tap av tenner pga tannkjøttsykdommer. Kreft i munnhulen kommer høyt opp på sykdomslisten.

Sukkeret, er The big, bad, guy og er tennenes og kroppens største fiende, slo Harry-Sam fast.

- Konsekvensene for orale sykdommer er mange. Blant annet fører dette til smerter, infeksjoner, vanskeligheter med å spise og sove, dårlig livskvalitet og i flere tilfeller er mange borte fra både jobb og skole.

En liten boks sukkerholdig drikke inneholder ni teskjeer sukker, mens en 1,5 liters flaske inneholder hele 40 teskjeer sukker.

Blant annet er sukker en faktor som kan føre til diabetes og derved nedsatt livskvalitet

Et annet skrekkscenario og en global trussel er bakterier som er resistente mot flere typer antibiotika. Ca. 25 000 dør av infeksjoner forårsaket av antibiotikaresistente mikrober i Europa hvert år, tilsvarende befolkningen på Molde.

- Dersom vi ikke reduserer bruke av antibiotika vil vi bringes tilbake til helsevesenet vi hadde før 2. verdenskrig, hevdet Harry-Sam.

Det var en dyster beretning vi hørte, men ikke uten lyspunkter. For det er en rekke ting vi selv kan gjøre for å ta vare på helsen og tannhelsen – for tannsykdommer og andre sykdommer som diabetes, hjerte-kar sykdommer og kreft har mange av de samme risikofaktorene.

* Sørge for et sunt kosthold.

* Holde blodtrykket i sjakk.

* Kutte ut røyken.

* Passe vekten.

* Vær fysisk aktiv.

* Sjekke kolesterol og blodsukker.

* Moderat eller intet alkoholforbruk.

Her er det mye å ta fatt på folkens! Hva med å droppe colaboksen og hamburgeren neste gang du er innom bensinstasjonen. Det er da en begynnelse…

#1Public #sukker #tenner #tannhelse #FDI #WorldDentalFederation #Stina #krabber

111 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no