Søk

We salute you, Sir!


Vårt eldste medlem fyller 100 år i dag.

Festbordet var dekket i et eget rom på Uranienborghjemmet i Oslo der familien kunne samles i fred og ro for å feire Trygve Woxen på 100-årsdagen. Trampsjef Jon Jørgensen og undertegnede møtte opp med TC diplom, marsipankake og blomster, noe datteren Kari Woxen satte veldig stor pris på. Etter hvert kom flere familiemedlemmer for å besøke jubilanten og som også vi fikk gleden av å hilse på.

8. juni 1941 forlot han Norge fra Askvoll, med m/s Bøfjord og kom seg over til Shetland sammen med 11 andre.

Han fikk flygerutdannelse i Canada og England og i1942 ble han overført til 331 skvadronen i England.

Vi som kjenner ham vet at han er en ordensmann, alltid pent kledd, veltalende og hyggelig. Loggboken hans er fantastisk å lese der alle flytimer er ført opp i nøktern stil uten egenskryt og egentlig ikke så dramatisk. Alt skrevet med vakker skjønnskrift.

Trampbror Sverre Kræmer og jeg møtte ham og en kammerat tilfeldigvis i Tromsø for noen år siden. Det ble et svært hyggelig møte i ishavsbyen.

Trygve ble utdannet til jagerflyger på Spitfire.

Jeg spurte en gang om hvor lang tid det tok fra første gang han satt i en Spitfire til hans første flygning i en Spitfire: ”30 dager” svarte han.

Det han ikke sa, var et på den tiden fantes det kun ensetere

Spitfire. Flyopplæring med lærer i luften var derfor ikke aktuelt.

Trygve var med på 201 tokt over Nordsjøen og kontinentet der han var med på angrep på shipping, tog, fabrikker m.m.

29. desember 1944 fløy han under kommando av Martin Gran. Det var 10 fly som hadde i oppgave å lete etter bakkemål og tyske fly.

Ved Enschelde ble de angrepet av 25 stk Messerschmitt 109. Martin Gran ledet skvadronen sin med dyktighet, noe som utløste et stort luftslag. Tyskerne var i flertall, men 12 av deres fly ble skutt ned og nordmennene klarte seg uten skader. Trygve skjøt ned et fly under dette toktet.

Kong Haakon som fulgte godt med sendte et følgende telegram: Jeg sender mine beste lykkeønskninger og en hjertelig takk til de norske flygere for deres strålende seier på vest fronten. Haakon R.

På et tokt der de eskorterte bombefly nær Le Havre i Frankrike ble flygerne angrepet av tyske jagerfly. Ordre om å bryte opp (”break”) ble gitt og Trygve Woxen måtte komme seg unna da en Focke-Wolf (tysk jagerfly) angrep. I tretopp høyde var en Focke-Wolf raskere enn en Spitfire. Nær den engelske kanal fikk tyskeren inn enkelte treff i vingen. Trygve hadde lite drivstoff og måtte tilbake til basen North Weald. Der fikk han den triste beskjeden at 4 piloter var skutt ned.

Året etter deltok han under D-dagen under Skvadron 132(N). Han var nå Chief Commander.

Kari Woxen skriver: Hei, takk igjen for hyggelig besøk og for så fin omtale på hjemmesiden deres. Det setter vi i familien veldig pris på😊

#1Public #TrygveWoxen #Spitfire #331skvadron

173 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no