top of page
SĂžk

We salute you, Sir!


VĂ„rt eldste medlem fyller 100 Ă„r i dag.

Festbordet var dekket i et eget rom pÄ Uranienborghjemmet i Oslo der familien kunne samles i fred og ro for Ä feire Trygve Woxen pÄ 100-Ärsdagen. Trampsjef Jon JÞrgensen og undertegnede mÞtte opp med TC diplom, marsipankake og blomster, noe datteren Kari Woxen satte veldig stor pris pÄ. Etter hvert kom flere familiemedlemmer for Ä besÞke jubilanten og som ogsÄ vi fikk gleden av Ä hilse pÄ.

8. juni 1941 forlot han Norge fra Askvoll, med m/s BĂžfjord og kom seg over til Shetland sammen med 11 andre.

Han fikk flygerutdannelse i Canada og England og i1942 ble han overfĂžrt til 331 skvadronen i England.

Vi som kjenner ham vet at han er en ordensmann, alltid pent kledd, veltalende og hyggelig. Loggboken hans er fantastisk Ä lese der alle flytimer er fÞrt opp i nÞktern stil uten egenskryt og egentlig ikke sÄ dramatisk. Alt skrevet med vakker skjÞnnskrift.

Trampbror Sverre KrĂŠmer og jeg mĂžtte ham og en kammerat tilfeldigvis i TromsĂž for noen Ă„r siden. Det ble et svĂŠrt hyggelig mĂžte i ishavsbyen.

Trygve ble utdannet til jagerflyger pÄ Spitfire.

Jeg spurte en gang om hvor lang tid det tok fra fþrste gang han satt i en Spitfire til hans fþrste flygning i en Spitfire: ”30 dager” svarte han.

Det han ikke sa, var et pÄ den tiden fantes det kun ensetere

Spitfire. FlyopplĂŠring med lĂŠrer i luften var derfor ikke aktuelt.

Trygve var med pÄ 201 tokt over NordsjÞen og kontinentet der han var med pÄ angrep pÄ shipping, tog, fabrikker m.m.

29. desember 1944 flÞy han under kommando av Martin Gran. Det var 10 fly som hadde i oppgave Ä lete etter bakkemÄl og tyske fly.

Ved Enschelde ble de angrepet av 25 stk Messerschmitt 109. Martin Gran ledet skvadronen sin med dyktighet, noe som utlĂžste et stort luftslag. Tyskerne var i flertall, men 12 av deres fly ble skutt ned og nordmennene klarte seg uten skader. Trygve skjĂžt ned et fly under dette toktet.

Kong Haakon som fulgte godt med sendte et fÞlgende telegram: Jeg sender mine beste lykkeÞnskninger og en hjertelig takk til de norske flygere for deres strÄlende seier pÄ vest fronten. Haakon R.

PĂ„ et tokt der de eskorterte bombefly nĂŠr Le Havre i Frankrike ble flygerne angrepet av tyske jagerfly. Ordre om Ă„ bryte opp (”break”) ble gitt og Trygve Woxen mĂ„tte komme seg unna da en Focke-Wolf (tysk jagerfly) angrep. I tretopp hĂžyde var en Focke-Wolf raskere enn en Spitfire. NĂŠr den engelske kanal fikk tyskeren inn enkelte treff i vingen. Trygve hadde lite drivstoff og mĂ„tte tilbake til basen North Weald. Der fikk han den triste beskjeden at 4 piloter var skutt ned.

Året etter deltok han under D-dagen under Skvadron 132(N). Han var nĂ„ Chief Commander.

Kari Woxen skriver: Hei, takk igjen for hyggelig besĂžk og for sĂ„ fin omtale pĂ„ hjemmesiden deres. Det setter vi i familien veldig pris pĂ„đŸ˜Š

174 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page