Søk

”Bristolgjengens” reisebrev fra en tur i vakre Norge


Noen av gutta i Cluben treffes fast én gang i uken i bibliotekbaren på Bristol Hotell. Dette har de holdt på med i hele 17 år, og denne ”Bristolgjengen” er også en aktiv reisegruppe. De har opp gjennom årene hatt mange hyggelige og interessante ekskursjoner, med godt kameratskap i Travellers’ Clubs ånd. De har reist til blant annet Frankrike, Monaco, Italia, Tyskland, Finmarksvidda rundt, Sunnmøre med Valdresflya, Geiranger, Hareid og ikke minst Ålesund. I tillegg har de hyttebesøkt hverandre flere ganger. Nå har de nettopp vært en tur rundt i Hedmark under Ivar Slettens opplegg og kyndig kjentmanns ledelse.

Turen startet fra ”Josefine” og hadde første stopp på Midtskogen hvor Ivar ga oss en god orientering om kampene på Midtskogen gård 10. april 1940. Neste stopp var Elverum med guidet omvisning på det fantastisk interessante Norsk Skogmuseum, før vi tok strake veien til Trysil Hotell for innkvarterig og godt traktement.

Carl Emil og Hallbjørn foran minnesteinen på Midtskogen.

Tidlig frokost neste dag og videre for å besøke den helt fantastiske kunstneren Finn Moen i Trysil. Denne mannen som er født med bare en arm har i unge år arbeidet som snekker og byggmester. Senere reiste han tilbake til hjemtraktene hvor han ved egen hjelp har felt tømmer og satt opp et flott tun i laftet tømmer. Der har han sitt atleier og maler naturbilder i olje og akvarell fra skog og fjell, så naturtro at du blir helt betatt. I tillegg er han treskjærer, knivmaker og jeg vet ikke hva denne multikunstneren ikke har fått til. Og som sagt - med bare en arm!

Derfra dro vi videre til fødestedet til Skjæråsen, for å fortsette til Støa kanal og en orientering om tømmeranlegget som er restaurert og fremstår slik det ble bygget og fungerte i 1858. Det var imponerende å se hvilke finesser de brukte for å frakte tømmer over lange distanser og med høydeforskjell i terrenget og så ned til kanalen og videre til saga.

Når man er så nærme Sverige, var det naturlig å reise over til broderfolket i Selen, for der er det jo Systembolag. Vi handlet og vi handlet og tenkte ikke på at det er noe som heter tollstasjon, og at kvoten er lik enten vi kommer med fly, båt fra utlandet eller bil fra nabolandet. Så det var flere som hadde sommerfugler i magen da vi snek oss tilbake over norskegrensen mot boplassen ”Sletten” som Ivar pietetsfullt har restaurert. Stedet ligger etter passering Svensk tollstasjon og før norske tilsvarende, slik at vi fikk losset av det Ivar hadde hamstret så det utlignet litt.

På ”Sletten” hadde Wenche (forloveden til Ivar) disket opp skikkelig med erter, kjøtt og flesk, øl og akevitt.Det ble en usedvanlig velsmakende lunsj på dette praktfulle stedet som de har gjenskapt i Trysil. Derfra gikk turen tilbake til Trysil Hotell hvor noe av svenskehandelen ble prøvesmakt, etterfulgt av en felles hyggelig middag.

Neste dag besøkte vi skimuseet på Hotell Trysil Knut. Igjen et fantastisk museum som viser alt fra skivuggens begynnelse til en interaktiv opplevelse med skisporten av i dag. Det mest imponerende var i rommet hvor Bjørn Dæhli fremstår så naturtro at en skulle tro han var levende. Han står i rommet forteller – gestikulerer – går ut av rommet når det vises videosnutter, kommer inn igjen og forsetter å fortelle om skihistorien.

De som ikke har vært på disse trakter bør ta turen til dette museet, og disse traktene. Her er en natur så rik og severdigheter så mange, at turen er en opplevelse for livet.

For Bristolgjengen: 1054 - Thorgeir Rønnestad

var Sletten er en aktiv fyr i både skog og mark, både uten og med børse. Hvor mange kan skryte av fire tiurer på én dag..?

#1Public

0 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no