top of page
SĂžk

Lamu i De indiske hav – ulik alle andre reisemĂ„l


Lamu er ikke akkurat det stedet man plukker ut som feriemĂ„l selv om vi der finner det meste av det turistene sĂžker. Hvite endelĂžse strender, eksotisk folkeliv, temperaturer vi her hjemme bare kan drĂžmme om – og det bilfrie samfunn. Denne Ăžya i Det indiske hav langs kysten av Kenya og 70 km syd for Somalia, er mer forlokkende for globetrotteren – eller travelleren.

Svein Wilhelmsen viste vei

Hvorfor nĂ„r Ăžya har det meste av det turistene sĂžker? Jo, fordi den ogsĂ„ har mye av det turisten helst unngĂ„r. Trange, litt skitne gater, fravĂŠr av bĂ„de McDonalds, vinbarer og restauranter som aspirerer til Michelin-stjerner – og ikke minst svĂŠrt sĂ„ begrenset tilgang til alkohol. PĂ„ Lamu er befolkningen muslimsk, og blant dem stĂ„r som kjent alkohol pĂ„ fy-listen.

Likevel vil det vÊre mange i vÄr klubb som en eller annen gang de siste Ärene har besÞkt denne sÊregne Þya. Det har sammenheng med at vÄrt medlem, Svein Wilhelmsen, som har etablert det miljÞvennlige reiseselskapet Basecamp

Gatene i Lamu kan knapt kalles gater – og gir ikke plass for motorisert trafikk. Derfor er biler forbudt.

Explorer (BE), har satt Lamu pĂ„ kartet. BE har i flere Ă„r arrangert turer til Lamu, gjerne i sammenheng med reise til Masai Mara i hjertet av Kenyas viltreservat i hjertet av masaienes rike. Det bilfrie samfunn For Ă„ si det enkelt – Lamu er annerledes, og en ukes opphold blir helt forskjellig fra det man ellers forbinder med en tradisjonell badeferie. Her er en spennende og by helt forskjellig fra det vi tidligere har opplevet, her er fotogene dhower som glir forbi nĂ„r vi er pĂ„ stranden – og her er ikke sĂ„ mye som en bil eller en moped Ă„ se.

Bortsett fra administrasjonen, som disponerer en bil, er motoriserte kjĂžretĂžyer forbudt. Det har sammenheng med de smale gatene der det

Ta en tur med en dhow – og bli glad. BĂ„tene ser gebrekkelige ut men de har flotte sjĂžegenskaper.

nesten alltid kryr av kjortelkledte mennesker i alle aldere. Det er simpelt hen ikke plass til biler. De eneste motorene som er Ă„ hĂžre, er nĂ„r en bĂ„t med pĂ„hengsmotor passerer. I bilenes fravĂŠr hersker eslene pĂ„ veier og stier. De er over alt, Det skal vĂŠre 3000 av dem pĂ„ Ăžya. De vandrer rundt med nedslĂ„tte blikk og gresser i veikanten og i sĂžppelet som flyter. Eselet er bĂ„de trekkdyr og ridedyr. Alle Ă„ Ăžya eier et esel. Og de som ikke har? ”Den som ikke har et esel er selv et esel, sier et gammelt ordtak pĂ„ disse breddegrader. Vi bodde i Shela 20 minutters spasertur fra byen ligger fiskelandsbyen Shela der vi ogsĂ„ finner vĂ„rt hotell, Shela House, som faktisk ogsĂ„ har norsk eier. Det utmerkede hotellet benyttes av BE, og er lokalisert i et samfunn for seg.

Hotellet er helt utmerket, og ligger et par hundre meter fra vannet. Rett i nÊrheten ligger et utmerket danskdrevet spisested, faktisk det beste i sitt slag som vi fant pÄ Lamu. Der var ogsÄ skalldyr og god drikke til priser og kvalitet som absolutt er Ä leve med. Hundre meter forbi restauranten ligger innledningen til den nesten uendelige sandstranden der det alltid vil vÊre god plass for alle. Og vannet? Nesten i varmeste laget, i hvertfall midt pÄ dagen da mÄ holde 30 grader eller mer. De fineste badeopplevelsene hadde vi fÞr frokost, rett etter at solen snek seg opp fra horisonten.

Men tilbake til byen Lamu og forsÞplingen. Den er heftig og trekker avgjort inntrykket ned. Kloakken sildrer Äpent i gatene, og avfall tÞmmes direkte pÄ fortauet. De eneste som fjerner dÞde katter og hunder insekter og smÄgnagere. Det blir ikke idyll av slikt.

Det er verd Ă„ merke seg at Lamu stĂ„r pĂ„ UNESCOs liste over verdens kulturarv hvilket stĂ„r i sterk kontrast til den heftige forsĂžplingen. Sorger og gleder Som tradisjonell turist er det mye Ă„ glede seg – og ergre seg over. Prisene pĂ„ mat og souvenirer er OK, men like bra er ikke de som selger varene. Spesielt guttene er utrolig masete, og tar ikke et nei for et nei. De selger det som kan skaffes av varer, og de selger seg selv, blant annet som turguider. Men det gĂ„r ogsĂ„ an Ă„ fĂ„ tak i turguider med offentlig lisens, og de gjĂžr stor sett en storartet innsats for at de skal oppleve og trives. Og han vil kunne fortelle deg mye m byens historie, blant annet

Stranden var dekorert med de mest spektakulĂŠre klippeformasjoner.

at Lamu etter sigende er Kenyas eldste fungerende by.

Her opplever det en blanding av muslimsk og Þstafrikansk kultur iblandet portugisisk og britisk arkitektur. Selv nÄr vi tar sÞppelet i betraktning, er Lamu avgjort en reise verdt, ikke minst hvis du tar deg tid til Ä bli med en av de vakre dhowene som tilbys hvor du ferdes. Vi ble med pÄ en dagstur med dykking pÄ programmet.

Men akkurat den dagen hadde vinden det sÄ travelt at det ikke lot seg gjÞre. Derimot fikk vi en hyggelig sjÞreise som endte pÄ en Þy rett vis-a-vis Shela. Der fant vi et bra spisested med forfriskninger pÄ stranden, faktisk Ä bra at vi vendte tilbake for Ä innta avskjedsmiddagen en dag senere. Langs stranden lÄ de mest underlige og forvridde klippeformasjoner som naturens egne dekorasjoner. Tur med dhow er et must Den som etter disse linjer fÞler seg fristet til Ä fÞye Lamu pÄ sitt reiseprogram, bÞr merke seg fÞlgende. Atkomsten skjer pr, smÄfly, gjerne fra Nairobi og flyet lander pÄ naboÞya og derfra er det forbindelse med Lamu pr. bÄt. NÄr du lander, kan du oppleve at armen mÞter deg som en vegg. Da jeg landet, var det drÞye 40 grader, men den intense heten ga seg neste dag. FÄ med deg de viktigste attraksjonene, for eksempel Eselhospitalet ved havnen. Det drives av en veldedighetsorganisasjon for esler (!) og tar seg av skadede eller syke dyr, Hospitalet er ikke veldig spektakulÊrt, men avgjort severdig.

Solen gĂ„r ned, mĂžrket drysser over Det indiske hav, det er fred pĂ„ sjĂž og pĂ„ land –

Lamu og farvannet rundt legger forholdene til rette for kontemplativ ro i kropp og sjel.

Lamu museum ligger rett ved vannet og inneholder tradisjonelle bruks- og kunstgjenstander fra det swahiliske miljĂž. Markedet i Lamu ligger under tak, og hit bringes all fisk som fanges i sjĂžen rett ved. Og ta deg endelig tid til en tur med dhow. BĂ„tene kan synes ganske gebrekkelige, men de tar sjĂžen med stor eleganse.

8 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page