Søk

Seks norske øyer du bør besøke i 2018

Oppdatert: 15. mai 2020


Er det slik at nordmennene ikke ser skogen på grunn av trærne som står i veien? Du trenger ikke reise langt for å få en ekte reise opplevelse!

Norge hadde, ved siste beregning i 2011, 239,057 øyer og 81,192 skjær.

Her er bare seks av øyene!

Smøla

Smøla har et flatt og vakkert landskap og ligger tre mil nord for Kristiansund. Ta hurtigbåt fra Kristiansund eller bilferje fra Sandvika fergekai på Tustna.

Smøla er stoppested for mange trekkfugler og havørnen er lett å få øye på. http://smolanaturopplevelser.no/guidede-turer/havornsafari

Det er obligatorisk å besøke Veiholmen. I flere hundre år har folk vært bosatt på denne holmen ytterst i havgapet. I generasjoner har de rike fiskeressursene i området lagt livsgrunnlaget for innbyggerne. Fiskeri spiller fortsatt en viktig rolle i livet på Veiholmen.

Smøla vindpark, dominerer øya og består av 68 vindturbiner som leverer fornybar energi til 17 800 norske husstander.

Sør-Hilde

Bare 20 minutter med båt ligger et øy med palmer, eksotiske busker og så mange blomster at du tror du har kommet til en Vestindisk øy. Her er 300 forskjellige sommerblomster. Det er stauder, busker og trær, og det er palmer med hvite strender. Det plantes ut ikke mindre en 50,000 blomster i løpet av sommeren. Gressplenene er så perfekte du kan spille billiard på dem. Eneste som savnes er et rum drevet steel-band som spiller fengende calypso musikk. Du tror du må langt syd for å oppleve dette. Nei da. Paradis er 20 minuter med båt fra Stavanger sentrum og går under navnet Flor og Fjære. Der skulle vi ha vøri, Karl!

Røst

Helt ytterst på Lofoten finner du øya Røst. Navnet kommer av norrønt rost (= virvel), trolig med tanke på den lokale malstrømmen. Røst er kjent som stedet der den venetianske adelsmannen Pietro Querini drev i land i 1432 og dette var starten av et eventyrlig tørrfisk (bacalao) eksport til Italia, Spania og Portugal. Øya er helt flat (høyeste punkt på Røstlandet er 11 moh) og det lukter penger. Det sies at her er det størst tetthet av millionærer i Norge. Øya har et perfekt klima for å tørke fisk som henger overalt på øya. Kom hit med Widerøe fly eller ferje, begge fra Bodø. Overnatte på http://dism.no/fiskarheimer/havly_rost/ eller http://www.rostbryggehotell.no

Vega

Helgelandskysten er et flott område, spesielt hvis du har været med deg. Men pass på å ta tid til en ferjetur ut til øyene.

Vegaøyene ble skrevet inn på Unescos liste over verdens kulturarv i 2004 for sitt enestående natur- og kulturmiljø. Ta ferje fra Horn til Ingerøya i Himmelblåriket. Vega er en perle med vakkert landskap og små veier med lite trafikk. Med lett sykkelterreng og dette er en fin måte å se øya på. Ærfugldriften med innsamling og eksport av dun har vært en sentral næringsvei drevet av kvinnene mens mennene var på fiske. Det å få en ball med dun i hånden er en merkelig opplevelse. Det veier ingenting og du kjenner bare varmen. De håndlagde dynene trenger dun fra omtrent 60 ærfugl, og en dyne på vanlig størrelse går for knappe 49.000 kroner.

Vega byr på gode kulinariske opplevelser og et fint sted å bo er Vega havhotell.


Runde

Lei en bobil og kom deg ut til fuglparadiset, et hjem for om lag 500 000 fugl, blant annet lundefugl, havsule, krykkje, alke og lomvi. Fint tur område, og du kan også bli med på båttur rundt øya. Den nederlandske østindiafareren Akerendam gikk ned nord for øya like etter at det ble bygget i 1725. Skipet skulle egentlig til Jakarta i Indonesia, men ble drevet ut av kurs av en storm i Nordsjøen. Hele mannskapet på 200 døde, og en mengde gull- og sølvmynter forsvant i havet. I 1972 fant sportsdykkerne igjen vraket. De fant rundt 57 000 mynter, 6 600 av dem av gull og for dette fikk de tre dykkerne to tredjedeler av skatten.

Overnatte her http://www.insel-runde.de/hp_runde2/frames/frame30.htm

Seløya

Ta ferjen fra Sandnesjøen til Dønna og du blir møtt av mange vakre øyer koblet sammen med bruer. Her er fiskere, oppdrettere og bønder som jobber skuldre ved skuldre i et vakkert landskap. Rundt hver sving i veien åpnes en ny fabelaktig utsikt i alle retninger. Ta med sykkel! Utforske alle veier i løpet av en dag og overnatte ved http://www.seloykystferie.no og har du valgt riktig dag er Pelles Pub åpen.

Her er en liste over norske øyer

#1Public #Røst #Seløy #Runde #Smøla #SørHilde #Vega

390 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no

Proudly made by www.hattemannen.no