Søk

Det glemmer jeg aldri - minerydding i Afghanistan.


Et langt liv har tatt meg til alle verdenshjørner og mange forskjellige oppdrag og utfordringer. En av de utfordringer som var virkelig krevende var de årene da jeg var sjef for det første mineryddingsprogram som ble satt i gang av FN, under paraplyen ” Operation Salam”. Sjefen for programmet var Prins Sadruddin Aga Khan, - en fantastisk person som gikk bort alt for tidlig.

Det var her, i ”Operation Salam”, at jeg kom inn som den første leder av et mineryddingsprogram i Afghanistan, etter at de russiske styrkene hadde trukket seg tilbake. Dette var et kjempestort program med mer enn 1500 ansatte. Med alle de titusenvis av minene som var lagt ut var det nok å henge fingrene i !

Erfaringene fra dette programmet resulterte i at FN senere opprettet en permanent organisasjon for denne type arbeid, UNMAS. Det er også interessant å registrere at noen de folkene som jeg hadde under meg den gangen senere havnet permanent inn i denne organisasjonen, og er med på dette arbeidet den dag i dag. Dette tyder på at den første jobben som ble gjort i disse årene var viktig og riktig for videre drift av dette arbeidet rundt i de mange krigsherjede områder.

Mineryddingsprogrammet i Afghanistan vakte stor internasjonal interesse og ble dekket i mange medier verden rundt. Blant annet laget NRK en sak på dette arbeidet, og her følger linken til denne storyen. Følg med å se hva vi jobbet med !!

Klikk på bilde under for å starte NRK filmen.

UNMAS collaborates with 11 other UN departments, agencies, programmes and funds to ensure an effective, proactive and coordinated response to the problems of landmines and explosive remnants of war, including cluster munitions. IEDs kill and maim civilians and peacekeepers. http://www.mineaction.org/unmas​

#1Public #JanErlingHaugland #minnerydding #UNMAS #Afghanistan

69 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no