Søk

TC medlem Johan J. Petersen og de nye 500 kronesedler


Viste du at Travellers´ Club har et medlem på det nye 500 kronesedler?

Kjente ansikter har vært hovedmotiv på Norges sedler siden andre verdenskrig, det er det slutt på nå. RS14 "Stavanger" er et fantastisk blikkfang på den nye 500-seddelen, og etter litt research har Seilskøyteklubben Colin Archer funnet ut hvem som er på dekk. Seddelen er basert på et bilde tatt i juni 2008 utenfor Edøya på Smøla. Fotograf er Robby Madsen, maskinist på RS125 "Veritas". Til rors sitter Tom Kaasen, i styrebrønnen foran han står skipper og Travellers´ Club tramp Johan Jørgen Petersen. Bak lanternebrettet finner vi styrmann på RS "Veritas" Bjørn Ivar Evjen og Douglas Wilmot. Even Dromnes var også om bord under seilasen men er ikke synlig på bildet, ryktene skal ha det til at han var under dekk for å steke pølser på vedovnen.

Bjørn Vidar Evjen, Tom Kaasen, Robby Madsen og Johan J. Petersen

RS 14 «Stavanger» er 14,35 meter lang, 4,65 meter bred og stikker 2,35 meter dypt i vannet. Seilarealet er på 110 kvadratmeter, fordelt på storseil, fokk, klyver, mesan og toppseil. Den er bygget for å være «synkefri», takket være en indre, drevet garnering på innsiden av spantene. Ytterkledningen er av halvannen tommes eik. Innvendig er det soveplass til åtte personer. Båten er bygget som et seilfartøy, og fikk ikke installert motor så lenge den var i Redningsselskapets tjeneste.

Mesteparten av tida som aktiv redningsskøyte var RS 14 «Stavanger» stasjonert på Titran i Trøndelag, et lite kystsamfunn som i 1899 opplevde et katastrofalt uvær der mer enn 100 mennesker omkom på havet. Tjenesten besto hovedsakelig i å være i beredskap og bistå under de store sesongfiskeriene vinterstid. Også frakt av lege, post og matforsyninger hørte med til oppdragene. Om sommeren lå skøyta oftest i opplag for vedlikehold og ettersyn.

I løpet av sine år i aktiv tjeneste reddet RS 14 «Stavanger» og besetningen der 42 mann på 12 båter fra den visse død. I tillegg kommer 2 større skip med til sammen 11 mann. I alt mottok 2.976 båter og 20 skip assistanse i form av slep eller annen bistand. Havet har store naturressurser, men også sterke krefter. Uvær og forlis er en del av livet når du vil høste av havets rikdommer. Tilgang på hjelp når det trengs som mest berger mange liv, og gir oss økt trygghet når vi ferdes på sjøen i arbeid og fritid.

I dag driver Redningsselskapet virksomhet fra flere titalls stasjoner spredt over hele landet. Mer enn 40 redningsskøyter er i beredskap døgnet rundt, året rundt, kysten rundt.

#JohanPetersen #RS14 #Stavanger #500kroner #seddel #1Public

29 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no