Søk

Istanbul calling!


Istanbul har fostret mange navn opp gjennom årene: Lygos, Byzantium, Augusta Antonina, Roma Nova og Konstantinopel og vikingene kalte byen Miklagarðr.Dette er stedet hvor "East is East, West is West, and never the twain shall meet". Istanbul er en av verdens viktigste "veikryss". Den har et mangfold av folkeslag. Handel, religion, kultur og makt er flyttet fra øst til vest og tilbake igjen.

Dette er byen som er rik på monumental arkitektur, historie og arkeologi.Byen har mange flotte bygninger som Den Blå Moské, Basilica Cistern, Grand Bazaar, og Topkapi Palace - alle verdt et besøk.

Hagia Sofia kan ikke besøkes mange nok ganger og er mitt favorittsted i Istanbul. Den ble bygget som kirke i årene 532–537 av Justinianus I og anses for å være det største og mest imponerende bysantinske monumentet i Istanbul. Byggingen begynte 23. februar 532, og kirken ble åpnet 27. desember 537. Da tyrkerne inntok Konstantinopel i 1453, ble mosaikkene i Hagia Sofia tildekket og Hagia Sofia ble ominnredet til moské. Monumentet ble i 1934 sekularisert og gjort om til et museum. Og det finnes også en liten bit av Norge der inne.

I galleriet eksisterer det runeskrifter fra vikingtiden. Bare deler av fornavnet Halvdan er leselig som -alftan. Mest sannsynlig står det "Halvdan risset disse runer".

Hagia Sofia, kuppelen var bygget for 1500 år siden!

Hagia Sofia, vidvinkel må i bruk!

Hagia Sofia, all that glitters is not gold!

Men det finnes en annen side til byen. Jeg foretrekker å leve som en “local”, komme ned på gatenivå. Skal du hit må du finne tid til å oppleve byen. Det bor offisielt 17 millioner mennesker her, men det kan godt være nærmere 21 millioner. Blant annet er det mange uregistrerte fra Syria og Irak som har flyttet hit for å skape seg et bedre liv. I gatene er det alltid mange folk og du kan føle deg helt trygg. Mange vil prøve å få deg til og besøke sin teppebutikk eller skinnforretning, men et smil og "No thanks" er nok til å slippe unna.

Handelsgate İstiklal Caddesi - I´m forever blowing bubbles!

Handelsgate İstiklal Caddesi - en fot i vesten!

Granateple og appelsin juice.

Prøv spennende gatemat fylt med krydder og interessante smaker. Tyrkia er "muslim-light" og det er uproblematisk å kjøpe en kald pils. Finn en kafé i bakgatene. Nyt en svart tyrkisk kaffe og en hubbly bubbly.

Hubbly bubbly

Muslinger fylt med krydret ris, ingen tegn til jallamage etterpå!

Mat for en Tramp!

Kaloriebomber!

Start dagen med en fersk brød

Et must er The Egyptian Spice market. Der handlet jeg tre kilo krydder og all “norsk” krydder i hjemmet er nå byttet ut.

Grand Bazaar er en tourist trap. Gå heller en tur i gatene på utsiden av basaren. Mye billigere og mer spennende!

Gå også en tur over Galata Bridge. Der yrer det av liv. Blant annet er hundrevis av fiskere ute på matøkt, - her kan du kjøpe en kopp te, fisk i brød, eller få skoene dine polert!

Galata bridge, tvi tvi!

Galata bridge, godt samarbeid!

Kjøp et Istanbul Card og reis med buss, trikk eller metro. Hver reise koster bare tre kroner. Dette er en fin måte å komme rundt på, og ta pulsen på byen!

De mente jeg måtte bli Galatasaray supporter

Paraply regnbue

Selv etter mitt tredje besøk til Istanbul er jeg på langt nær ferdig med denne juvelen av en by!

#Istanbul #eastiseast #1Public

38 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no