Søk

En mini Lofoten?


Vi har alle lest hvor trangt og overbelastet Lofoten har vært de siste årene. Sommeren 2020 ville nesten alle med bobil oppleve perlen i nord. De små veiene ble fort fylt opp med norske turister som ville slippe unna Covid-19. Og det var ikke bare bobiler. Folk lånte og leide personbiler for å oppleve sin første Norgesferie. Fellesferien var visstnok et mareritt der oppe.


Den norske sommerfred....

Og da tenkte vi, det må finnes alternativer. Hvor kan man finne den norske sommerfreden uten å måtte stå i kø?


Vi bestemte oss for å være kjerringa mot strømmen og la en plan for å oppsøke stedene alle de andre ikke skulle reise til.


Første uken etter fellesferien rullet vi nordvest i retning Lærdal. Nå skulle vi oppdage de gamle handelshusene i fred og ro. Å kjøre langs Lærdalselva med nyinnkjøpte moreller ga en god følelse av å være på tur igjen. Skuffelsen var derfor stor når den unge damen i campingresepsjonen spurte om vi hadde reservasjoner fordi her var det fullt. Uff, det var akkurat dette vi skulle unngå.


Det hastet å komme vekk fra dette overbooket område, vi ville ha feriefred. Vi kom oss over Sognefjorden og fikk siste bobilplass i nærheten av Sogndal. Fullt overalt!!


Freden begynte vi å finne i enden av Jølstravatnet. I tettstedet Vassenden finner du en liten veldrevet campingplass der hvor eleven Jølstra renner ut av Jølstravatnet. Er du fiskeglad er dette stedet for deg fordi det finnes trolig ingen andre vassdrag i Europa som produserer så mye ørret av høy kvalitet som Jølstervassdraget. Jølsterørreten er et varemerke. Vil du smake den, men klarer ikke å fange den selv, anbefaler jeg restauranten på Jølstramuseet hvor eierne både fanger og tilbereder denne utsøkte fisk. Så får du med litt kultur samtidig.


Vassenden og elven Jolstra


Jeg er skrudd sammen slik at jeg liker å holde kontakt med venner. Er jeg på tur har jeg lett for å oppsøke bekjente selv om jeg har ikke sett dem på lenge. Ex-tramp Eivind Fossheim bor i Vassenden mesteparten av året og hans spontane reaksjon var at vi måtte bare komme til vafler og kaffe! Anna Marie lager Norges beste vafler!


I 1921 overtok faren til Eivind et område av farsgarden og bestemte seg for å skape et bygdemuseum med gamle hus og bruksgjenstander hovedsakelig fra Jølster. I 1965 stod det 11 hus på eiendommen. Til sammen var det samlet om lag 1200 gjenstander. Eivind tok arven videre. Han tok vare på husene, kjøpte låven og åpnet Jølstramuseet for folket i 1987. Hans datter Heidi, med sin Frode, driver stedet i dag og jeg anbefaler på det sterkeste en tur innom museet!

Eivind Fossheim hilser! Eivind (venstre) med familien


Veien fortsatte til Førde og nesten til Florø (ta gjerne en tur innom Florø). Vei 614 til Svelgen kan være en prøvelse, trangt og bratt, men med litt forsiktighet og tid kommer du fram til dette avsidesliggende sted.


Svelgen er administrasjonssenteret i Bremanger kommune i Vestland. Tidlig på 1900-tallet så folk potensialet i bygda ettersom det er et av de våteste tettstedene i Norge. Industrien tok raskt til, og tettstedet hadde sin topp på begynnelsen av 1980-tallet med nesten 2 000 innbyggere. I dag er det en liten og fredelig plass der industrien ikke er så stor som den en gang var. Elkem er eier av smelteverket i Svelgen. På fjellhyllene i området rundt Svelgen er det mange store og små vann. Store nedbørsmengder, snøsmelting fra brefonner og det høye fallet ned mot fjorden gjorde stedet svært interessant for utbyggingen av fossekraften ved århundreskiftet.


Flere trange veier, men opp i fjellet etter Svelgen dukker det plutselig opp en helt ny vei, 616, med en lang tunnel som gjør resten av turen til Bremangerlandet en lek.


Bremangerlandet er målet med turen. Bremangerlandet ligger rett sør for munningen av Nordfjord. Øya er 153 kvadratkilometer og har i overkant av 1200 innbyggere. Veiene er trange men det er bra med møteplasser.


Det slo meg øyeblikkelig. Dette landskapet er en mini Lofoten. Her er det fjell og fjord, her er det landbruk og fiske. Her er hvite strender og turkisfarget vann og ikke mer en 10 -11 timer unna med bobil.


Trykk på første bilde for å få større fremvisning av bildene.


Vi fant oss fort til rette på Iglandsvik Marina. Her er både Joker og Spar rett i nærheten. Fv571 som tar deg ut til Grotlesanden er en av de fineste små veier jeg har kommet over. Har du sykkel og solen skinner er dette et flott område å utforske. Alle bilder er fra denne veien.Kjør helt ut til Kalvåg og ta en skritt 150 år tilbake i tid. På 1860-tallet var Kalvåg kanskje det største fiskeværet på kysten, med en befolkning på opp mot 11 000 mennesker i den mest hektiske fiskesesongen. Det vokste opp en tettbebyggelse med salteri, losjihus, forretninger, handelsvirksomhet og annen bosetting. Her var sykehus, lege, bedehus, kirke, lensmannsgård og skole. I dag er det litt over 400 personer som bor der og de lever av fiske og turisme. Kanskje du spiser et bedre måltid på Knutholmen. Det finnes også en campingplass på utsiden av Kalvåg.


Kalvåg

Budskapet er klart. Vil du ha en fredelig ferie uten for mye folk, uten å måtte kjøre hele veien til Nord-Norge er Bremangerlandet stedet!


56 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no

Proudly made by www.hattemannen.no