top of page
Søk

MED BOBIL TIL GOTLAND

Oppdatert: 16. aug. 2022

Tekst og foto Alan Billyeald.


Mellom Sverige og Latvia, er det et vakkert sted med sandstrender, flott natur, oppsiktsvekkende geologiske formasjoner, sorte får, og en livlig stemning om sommeren.



Sommer er kanskje den beste tiden å besøke Sveriges største øy i Østersjøen. Men pass på fordi Vikingene trodde øya var fortryllet, og at den forsvant på dagtid men dukket opp igjen ved solnedgang.


Gotland har alltid vært en strategisk viktig øy for Sverige. Vikingene og Hansafolkene forsto det for lenge siden og nå i disse dager er svenskene, med sin NATO søknad, veldig oppmerksom på russernes nærvær i Kaliningrad og St. Petersburg.



I vintermånedene la vi en plan for å besøke Gotland med bobilen. Det går to ferger fra fastlandet, Nynäshamn (nær Stockholm) og Oskarshamn (lenger sør). Begge fergene tar rundt tre og halv time. Vi overnattet på en parkeringsplass i Nynäshamn før vi stilte oss i fergekø da solen sto opp klokken 05:00 om morgenen. Etter en velsmakende frokost om bord slo vi oss til ro i komfortable hvilestoler for en rolig kryssing.


Fricamping ved havet

Sover under en stor himmel


Room with a view

Visby er verdt et besøk

Hovedattraksjonen på øya er den middelalderske UNESCO-vernede byen Visby som er en av Skandinavias best bevarte middelalderbosetninger, med en rekke brosteinsbelagte gater, tømmerbygninger og pastellfargede hus. Det bobler over med flotte kafeer, og spisesteder som stolt serverer lokale delikatesser. Nyt sjarmerende turer i trange gater hvor du kan oppdage flere kirkeruiner i sentrum av byen. Det er vel verdt å gå den 3,5 km lange turen rundt den godt bevarte Ringmuren.


Vakre Visby

Resten av øya har også mye å utforske, fra underjordiske grotter til sandstrender, vakkert landskap og skoger til ferskvannslaguner for bading. For ikke å snakke om raukene. Mer om dette senere.


Historie

Gotland betyr bokstavelig talt Goternes hjemland, de slo seg ned her helt tilbake i steinalderen. Øya ble et stort handelssentrum på 600-tallet under vikingene, og ble deretter rikere på 1100-tallet da Visby ble en av de viktigste Hanseatiske byer i Skandinavia.


Fiskehytter

Størrelse

Med sin lengde på 180 km og bredde på 52 km er Gotland Sveriges største øy.

Den er ganske flat, og har du sykkel hengende bak er dette en fin måte å utforske øya på. Når du først er kommet ut av Visby, er det nok av små svingete bygdeveier og stier som er perfekte for sykling.


Grillet Gotlandsklam

Bobil er perfekt

Bobil er et utmerket måte å utforske Gotland på. Ikke langt fra Visby er du i romantisk landskap med gode gammeldagse blomsterenger og møysommelig bygget steinmurer. Veinettet er bra og selv om det kan være litt trangt noen steder er det ikke så ille som noen plasser på Vestlandet. Øya har et bra utvalg campingplasser, noen bobilplasser og det finnes mange fine fricamping muligheter ved sjøkanten. Campingplassene har tendens til å bli veldig store resort-type plasser gjerne i nærheten av en stor sandstrand.


Kunstverk

Typisk Gotlandsk låve

Det er obligatorisk å besøke øya Fårö. Her må du ta en bilferge som er gratis og overfarten tar 20 minutter. Vær oppmerksom på at i høysesongen kan køen ta over en time selv om tre ferger kjører kontinuerlig.


Få med deg


Raukene.

Øya er dekket med rauker som finnes ved kysten og inn i landet. En rauke er en stor fjellformasjon som bølgene i Østersjøen har formet i tusenvis av år. For 400 millioner år siden var Gotlands havbunn et korallrev dannet av skjell og skjeletter som ble så harde at de fortsatt eksisterer i dag. Det skiftende utseendet til raukene skyldes mykere steiner rundt den harde kjernen som bølgene har slitt bort. Er du heldig og ser godt etter kan du fortsatt se fossilene til de eldgamle dyrene.


Langhammarsgubben helt nord på Fårö

Bläse Kalkbruk er vedt et besøk. Intressant kalkbruk museum som har både restaurant og bobilplass. Lokomotivet ble sendt hit fra Rjukan i 1946!




Mer naturlige høydepunkter inkluderer den enorme Lummelundagrottan, med sine stalaktitter og stalagmitter. Også verdt å prøve er Den Blå Lagunen, et tidligere steinbrudd, som er nå en nydelig innsjø med krystallklart vann.


Camping på utsiden av Visby

Gotland har mange flotte strender

Jeg kunne nevnt flere steder men litt av gleden er å loffe rundt og finne ting selv. Du klarer å få med deg det meste i løpet av en uke og for mange vil Gotland ha en magnetisk tiltrekning år etter år.


Gotland vil ikke skuffe deg!


49 visninger3 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page