top of page
Søk

Randis Naustholmen

Oppdatert: 20. mar. 2020

Eventyreren Randi Skaug, som holdt et forrykende foredrag i Travellers Club i 2006 har slått seg ned på vakre Naustholmen i Nordland. Alan Billyeald har besøkt henne og samtidig gravd litt i stedets historie.


Jeg sitter på flybussen på vei til Gardermoen. Det er kuldegrader ute og litt snø i lufta. iPhonen leverer trådløst musikk inn i hjernen min og en varm kopp kaffe skvulper i hånden. Destinasjonen er det nedlagte fiskeværet Nordskot i Steigen kommune.

Majestisk Lofotveggen.

Jeg tenker på de som tok samme turen for 200 år siden. Det er vinter og de har kun åpne robåter. De legger ut fra Stavanger, Haugesund, Bergen, Trondheim og mange andre havner på vei til Lofotfiske. Det er et blodslit men familiens fremtid og velvære presser dem oppover Norges kyst. Mange havner i Nordskot og venter på vær så de kan krysse Vestfjorden å komme i gang med årets Lofotfiske.

I mai 2012 er det en kvinne som bestemmer seg for å padle sakte nordover på bølgen blå. Ikke med robåt som fiskerne, eller SAS som meg, men med en kajakk. Turen gikk fra Rørvik til Russland over tre sommere. Hun og kajakken “Sakteruta” er ikke på vei til Lofotfisket, men er på en eventyrreise fordi hun lever av, og for, utfordringer.


Naustholmen.

Underveis tar hun inn til det lille ukjente Nordskot for å samle energi for turen videre nordover. Stedet har en magisk tiltrekning og lite visste hun den gangen at hun skulle senere slå seg ned på ei lita øy i nærheten. Tiltrekningskraften av lyset og landskapet var uimotståelig for kvinnen fra Ringerike.

Det er ingen hvem som helst vi snakker om. Hun er den første norske kvinne til å erobre Everest og har også klatret The Seven Summits. En energibunt av en kvinne som ser ingen begrensninger, så lenge hun kan mestre alle!

Randi Skaug, ut på tur aldri sur!

Jeg titter på TV`en en kveld og en gammel favoritt dukker opp på skjermen. Ben Fogels spesialitet er å reise rundt i verden og intervjue spesielle og spennende mennesker. Programmet “Et enklere liv” vises i nesten alle land i verden og akkurat denne kvelden skal han besøke Randi Skaug på Naustholmen, ved Nordskot. Foran TV´en ble jeg igjen fascinert av Randi og hennes ustoppelig energi for å få ting til.


Randi kjøpte øya i 2015 og har utviklet den til en opplevelsesdestinasjon. Konseptet er å tilby naturopplevelser og et godt sted å være for vennegrupper og næringsliv. Hun arranger kurs og opplevelses helger, og det er også mulig å melde seg på som enkeltperson.

Stekt seikaker med bacon er konge.

Noen i Travellers´ Club vil sikkert huske Randis foredrag i cluben om hvordan hun kom seg til toppen av Everest. I mine 25 år som medlem er dette foredraget det eneste som har fått stående applaus! Hun kjenner mange Trampbrødre og hun ba meg hilse til dere alle. John Mosvold var her tidligere hvor han utførte noen dugnads-dager og han ba meg godkjenne gulvet han hadde lagt. “Job well done” John og hun hilser til deg også!


Randi med sine medhjelpere viste seg å være de perfekte verter. Alt var lagt til rette for en arktisk opplevelse. Gjestene denne weekenden var fra Syd Afrika, Belgia, England og Norge. Alle var her på grunn av Ben Fogels program og alle var klare for å ta del i eventyret.


Badstutelt på brygga.
Tøffe damer som kaster seg ut i arktisk vann.

Naustholmen er på 33 mål og ligger i idylliske omgivelser med hav, fjell, turkisvann og kritthvite strender i umiddelbar nærhet. På yttersiden ligger Vestfjorden med flott utsikt til nordlys, midnattssol og Lofotveggen. Du kan ikke ble annet en forelsket i stedet.

Her finner du Bahamas lignende turkisvann.

Stedet har et fargerik historie. Grøtøy, naboøy til Naustholmen og forbundet med en liten gangbro, er et gammelt handelssted som ble grunnlagt i 1690 og var et av Nordlands største gjennom fire århundrer frem til det gikk konkurs i 1923. I flere generasjoner var familien Schøning eiere av stedet. Eierne opplevde enorm velstand og rikdom. Fruene reiste til Europa for å kjøpe sine kjoler og de dyreste tapetene og møbler fant veien til dette lille sted i Nord-Norge.


Grøtøy handelssted begynte som en beskjeden virksomhet med handel og jektebruk. Handelsstedet lå strategisk plassert og var siste stoppested før Vestfjorden for fiskerne som skulle på Lofotfiske. Enkelte ganger kunne det være så mange som 4 000 fiskere på plassen. Her kunne de låne penge til å kjøpe utstyr, som de måtte betale tilbake fra fisket. For noen skilling kunne de leie soveplass; en del av et tregulv, merket med kritt, på om lag 60 x 120 centimeter. Alkohol og drukkenskap var et stort problem. Livet for fiskerne var beinhardt, væreierne kontrollerte deres inntekter, og alkohol var det eneste som kunne bedøve ubehagene.

Naustholm Pub.

På den tiden hadde de aller fleste fiskerne en liten gård hjemme ettersom de ikke kunne leve av fisket alene. Når fiskere lånte utstyr fra handelsstedet satte de gården sin i pant. Det hendte at de ikke fikk nok fisk til å betale gjelden og på denne måten fikk handelsstedet mange eiendommer. De lot de som bodde der fra før av fortsette å bo, men da som husmenn og handelsstedet fikk inntektene fra gården.

“Fellow adventurer” Børge Ousland eier naboøya, Manshausen, som er bare en steinkast unna. Randi og Børge er støpt i samme form og har sikkert nok å prate om når nettene blir lange der oppe i nord.


Lyset i nord er magisk.

Jeg setter meg på hurtigbåten i Bodø. Det er mørkt og bølgene tar godt i men det stopper ikke kapteinen å kjøre i full fres mellom tusenvis av skjær. Jeg takker for moderne navigasjonssystemer og tenker tilbake på de fattige fiskerne som måtte ro under disse forholdene.

Fin start på dagen.

Selv om det blåser kaldt fra nord er morgenkaffe servert på en liten topp i nærheten. Herfra kan du titte vestover og beundre den mektige Lofotveggen dekorert med det spesielle arktiske lys. Nå lever du, sier energibunten. Jeg prøver å få igjen pusten etter oppstigningen og kan ikke være annet en enig.

Randi vil ha deg ut på tur. Hun vil vise deg den flotte naturen i perlen hennes. Ta med deg gode støvler og være forberedt på noen høydemeter. Like i nærheten finnes “Tysker trappen”, ei bratt og glatt sti som spreke unge tyskere brukte under krigen for å holde utsikt over Vestfjorden. Jeg tenkte, er dette noe for meg som sliter med dårlig balanse og brokk? Men jeg gir gass, peiser på og banner og så er jeg på toppen. Bare tåke så langt du kan se. Så skjer det som Nord-Norge er god på… i løpet av minutter er tåken forduftet og landskapet åpner seg. Dette ble en liten Everest for mange i gruppen og da har du oppnådd, uten at du visste det selv, det hun kaller “Kongefølelsen”. Vi andre kjenner det som mestring og Mestring har Randi lært for lenge siden. Hun holder kurser om temaet rundt hele landet.

“Kongefølelsen”.

Det er mange turmuligheter i nærområdet. Lokalhistorie fra Steigen har Randi lest seg opp på og hun brenner for å dele historien om fiskeværet. Et lydhørt øre vil plukke opp mye spennende kunnskap.

Om sommeren arrangerer hun eksotiske kajakkturer i en spennende skjærgård. Eller hva med en fisketur hvor sjansen for å fange delikatessen kveite er stor.

Plutselig ble tåka borte.

Det beste rommet på Naustholmen er uterommet. Derfor tilbyr Randi ute-overnatting i tillegg til seksten soveplasser innendørs. Sveveteltene er spent opp mellom trærne så her kan du sove i frisk luft og våkne til bølgeskvulp.

Aurora Borealis kommer på besøk.

Her kan du velge din egen lys setting. Nordlys om vinteren eller midnattsol om sommeren. Her kan du finne Bahamas lignende turkisvann med tilhørende hvite strender. Og her kan du bade i ekte arktisk vann hele året.

The perfect beach.

Maten som serveres er av Michelin kategori. Randi, med sine hjelpere er utmerkede kokker og benytter seg av kortreist råvarer av beste sort. Jeg fikk servert blant annet grillet hvalbiff som var marinert på hemmelig vis. Breiflabb rett fra Vestfjorden og tørrfisk stekt sammen med sjøtang, for ikke å snakke om verdens beste røkelaks.

Energiske og entusiastiske Randi Skaug kan ikke annet en lykkes med dette eventyrkonseptet!145 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

1 Comment


Aasmund Setsaas
Aasmund Setsaas
Apr 08, 2020

Interessant Alan !

Like
bottom of page