Søk

Operasjon Almenrausch


I disse svineinfluensatider hadde Trampsjefen meldt forfall, og visetrampsjefen steppet inn på lette hareføtter. Kveldens meny var viltstek fra Tores kjøkken, men først skulle vi høre om en lite allment kjent operasjon tyskerne gjennomførte under annen verdenskrig. Vårt medlem Rolf Bjerke Paulssen har hytte ved Vangsjøen i Valdres, midt i det området de dramatiske hendelsene fant sted i midten av juni 1944, og han har brukt mye tid på å grave fram materiale om hva som hendte den gang. Det var dette han ville dele med oss denne kvelden.

Tyskerne døpte aksjonen ”Alperose” – eller Almenrausch, som det heter på tysk, og det var selveste SS-Standartenfürer und Oberst der Polizei Heinrich Fehlis som ledet aksjonen. Hensikten var å arrestere motstandsfolk i området. Det var en ambisiøs og omfattende aksjon, hvor et område på flere tusen kvadratkilometer skulle finkjemmes, og det ble satt inn en styrke på flere tusen tyske soldater, politi og tre Fieseler Storch-fly. Til tross for den enorme innsatsen ble resultatet magert for de tyske styrkene, og aksjonen

ble i etterhånd betegnet som mislykket. De norske hjemmefrontkjemperne i områdene Rabalen og Buahagen hadde flere konfrontasjoner med tyskerne, men de fleste kom seg unna, og kan derfor i ettertid fortelle om det som hendte. Josef Terboven, Quisling til venstre

Det var et spennende og lærerikt foredrag om en for mange ukjent tysk aksjon, og vi synes det er flott at noen tar seg den jobben det er å samle informasjon om vår nære historie, og benytter anledningen til å få de som opplevde dette til å fortelle. Det er nå 66 år siden dette hendte – og det tynnes i rekkene av tidsvitner.

Idylliske og fredfulle Vangsjø, hvor dramaet utspant seg

#1Public

4 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no