Søk

Geir Lundestad: mannen med ”verdens beste jobb”


Midt i september, bare noen uker før nyheten om hvem som stikker av med årets Nobels fredspris, hadde vi invitert Geir Lundestad til å snakke litt om Det Norske Nobelinstituttet. Vi var nysgjerrige på hva de egentlig driver med når de ikke deler ut fredsprisen og om sjefen sjøl mente deres arbeid kan ha noen innvirkning på freden i verden. Dessuten ville vi jo prøve å fritte han litt ut om hvem som kunne risikere å få fredsprisen i år ...

Lundestad er en fargerik person, med buldrende Sulitjelmadialekt, en imponerende rekke akademiske titler og en engasjerende foredragsholder. ”Trur æ at Nobels fredspris kain skape fred i verden? Nei, det trur æ faktisk ikkje” – begynte Lundestad.

”MEN – undersøkelser viser at Nobels fredspris er den pris som henger absolutt høyest i anseelse – i hele verden, av alle de priser og utmerkelser som finnes, og det gir oss formodentlig en liten mulighet til å kunne påvirke litt, gjøre verden oppmerksom på ulike situasjoner og personer og kanskje kaste sette søkelys på løsningsorienterte personer som er villige til å yte en ekstra innsats for fredsarbeidet i denne urolige verden vi lever i..” – fortsatte han på både innpust og utpust.

Han hadde mye å fortelle, denne doktor / professor / direktør og innehaver av St. Olavs Orden - og han gjorde det på en engasjerende, jovial og spennende måte. Med gøyale anekdoter og stor entusiasme kunne han fortelle at han antagelig hadde verdens beste jobb.

”Mange har tilbudt meg spennende jobber i næringslivet, men ingen kan matche den frihet og de varierte arbeidsoppgavene jeg har i min stilling. Dere er jo en gjeng reisende globetrottere, tenk om dere kunne fått samme behandling som meg. Jeg kan reise hvor som helst i verden, og jeg blir mottatt med åpne armer og førsteklasses service. Alle ønsker å fremstå som positive når sjefen for fredsprisen stikker innom. Som om det var meg som avgjorde hvem som skal få den! Til og med land som kan være vanskelig for dere å besøke vil gjerne ha besøk av meg. De tar ikke sjansen på noe annet” – sa han med et fornøyd smil, og veivet med de tre fingrene han har igjen på høyrehanda etter at en kompis kappet av de to andre ved et uhell i ungdommen.Det var et fyrverkeri av et foredrag, og de 45 minuttene han hadde fått tildelt gikk som en røyk. Lundestad var like sulten som oss andre, og selv om han hardnakket påsto at det var hans kone som laget verdens beste kjøttkaker, måtte han en tur ut på kjøkkenet etter middagen for å gratulere Tore med sine. (Dessuten ville han svært gjerne ha oppskriften på den kålstuingen... Det laget nemlig ikke hans kone, men det ville han svært gjerne ha neste gang hun laget kjøttkaker!)

Det ble den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo som stakk av med årets fredspris. Han har siden studentopprøret og tragedien på Tianamen plassen vært en sterk talsmann for at grunnleggende menneskerettigheter skal gjelde også i Kina. Liu Xiaobos uttaleser har ført til at han er dømt til fengsel i 11 år av kinesiske justismyndigheter for det de kaller "å ha brutt kinesisk lov."

#2010 #1Public

2 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no