Søk

Det finnes ingen energikrise…


Teknisk sjef og ansvarlig for byggingen av verdens første store flytende vindmølle heter Knut Erik Steen, og han er medlem hos oss. En sen aften i diskusjon ved Det Runde Bord kom Knut Erik til å si at det er energi nok i verden – mer enn nok! ViseTrampsjefen grep øyeblikkelig anledningen og utfordret ham til å holde et foredrag om dette, noe han gjorde onsdag den 14. april.

Når det snakkes om energikrise er det egentlig olje- kull- og gasskrise man mener. I hundre år har vi forsynt oss rått av denne resursen, men nå begynner både politikere og energiprodusenter å innse at dette ikke er en utømmelig kilde, og man ser seg om etter alternativer. Det fine er at det finnes massevis av det - og det har vært der hele tiden. Problemet har vært at olje, kull og gass har vært det billigste og enkleste så man har ikke behøvd å utvikle alternativene. Men nå er tiden inne.

Knut Erik ble medlem av Travellers’ Club i 2006, etter å ha kommet hjem fra en jordomseiling på egen kjøl og med hele familien som mannskap ombord. Etter hjemkomsten har havet tydeligvis fremdeles et drag i ham, for han jobber nå i selskapet Statoil, det er verdens åttende største energileverandør, og de ser sin satsing fremover innenfor det som kalles fornybar energi, altså: vind – sol – geotermal – bio og tidevann. Og det er vinden, som tok Knut Erik rundt jorden med seilbåten, som fremdeles trekker i ham.

Med god hjelp av Knut Erik har Statoil nå bygget og gjennomført et giganteksperiment ved å lage en flytende vindmølle langt til havs, en mils vei utenfor Skudeneshavn. Den sto ferdig i fjor høst og med erfaringene de høster fra dette 500.000.000 kroners prosjektet er de nå førstemann ute og verdensledende på dette feltet. (Det er vel derfor England har spurt om de kan bygge 88 vindmøller av denne typen for dem utenfor østkysten av syd England, til en prislapp på om lag tre milliarder kroner.)

Knut Erik ser ikke at det i fremtiden skal finnes én type energiform som tar over for olje, kull og gass, han tror det vil bli en blanding beroende på hvor i verden man er. Land med mye kystlinje har lett tilgang på vind- og bølgekraft, mens andre land har mye sol eller biomasse å høste av. Og det er mye energi å hente. Han fortalte at for eksempel USA lett kan dekke sitt el-behov bare med vindkraft, hvis de vil, men det vil ikke bli så rimelig som olje hittil har vært – og det er nok her hunden ligger begravd... Et fint, dagsaktuelt og spennende foredrag, noe alle spørsmålene fra en engasjert tilhørerskare viste.

"Vindmølla" utenfor Skudeneshavn stikker 100 meter dypt, er forankret med tre (kraftige) kjettinger i bunnen, den veier 138 tonn, hver vinge er 43 meter lang og den produserer 2,3 megawatt.

#1Public

2 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no