Søk

Bilder kan lyve mer enn 1000 ord


Vårt medlem Oddbjørn Monsen er ikke bare forlegger og bokprodusent, han tar gode bilder også, og hans foredrag handlet nettopp om fotografier. Om kjente fotografier, som er blitt stående som ikoner fra sin tid. Men man skal ikke alltid stole på det som er fotografert, fordi bilder kan manipuleres. Og det var eksempler på dette vi fikk se. Både ekte, manipulerte og arrangerte bilder.

Mange av disse bildene er blitt ikoner. De står som en del av vår moderne historie, men er de egentlig det? Manipulering av fotografier begynte allerede i fotografiets barndom. Våre egne polfarere poserer stolt i fullt skiutstyr ute i villmarken, i alle fall ser det slik ut, men Oddbjørn kunne avsløre at dette var studiobilder. Politikere har fjernet folk fra både bilder og det virkelige livet, slik bl. a. Stalin gjorde, og heltemodige bilder, fra for eksempel flaggheisingen på Iwi Jima ble arrangert og stillet opp for maksimal symboleffekt.

Og i vår moderne tid hvor vi har dataprogrammer som kan gjøre det meste, er det ingen grenser for hva man kan tilpasse, forandre og justere. Men han viste også eksempler på umanipulerte bilder som har brent seg fast hos oss. Øyeblikksbilder fra krig og andre dramatiske hendelser.

Til venstre: den virkelige flaggheisingen på Iwo Jima. Til høyre den arrangerte.

Disse øyeblikksbildene er ikke alltid av høyeste kvalitet, verken fotografisk eller komposisjonsmessig, men de forteller en historie. Den nakne jenta som løper naken og forbrent under Vietnamkrigen, fra den spanske borgerkrigen, Amundsen på Sydpolen, de tre statslederne på Jalta - og så videre.

Et godt eksempel på manipulert bilde. Her har Stalin fjernet en person, og bildet er strukket, slik at han fremstår litt slankere og mer høyreist og verdig.

Et morsomt foredrag med en artig vri. Kanskje vi neste gang får se noen av Oddbjørns vakre landskapsbilder, eller hans portrettbilder fra store deler av verden?

ekst: Gorm G. Lund

(Manipulert..?)

#1Public

4 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no