Søk

Med luftskipet ”Norge” til nordpolen


En av Roald Amundsens nære medarbeidere og ekspedisjonsmedlem på mer enn én tur, var Oscar Wisting. Kveldens foredragsholder het Alex Wisting. Det var den gamle polarheltens barnebarn som skulle foredra denne kvelden om viderverdighetene rundt luftskipet Norges overflygning av nordpolen i 1926. Alex var et hyggelig bekjentskap, som akkurat hadde lagt siste hånd på en bok om Amundsen, og stoffet og historiene gled lett fra munnen.

Gamle sort-hvitt bilder og filmklipp ledsaget et flott foredrag og vi lærte mye nytt om Amundsen – og litt om bestefar Wisting. At det var mye rot og uvennskap mellom italienerne, representert av Nobile og Mussolini, og Amundsen, var vi vel klar over. Nå fikk vi mange detaljer lagt til historien. Vår egen polarhelt var nok mer oppdager enn markedsfører, og etter turen ble han skjøvet litt ut over sidelinjen av italienerne slik at han gikk glipp av planlagte inntekter i utlandet, noe han desperat trengte. Oppgjøret dem i mellom var rene føljetongen i avisene, og stygge anklager haglet begge veier. Men her hjemme ble han feiret som den store polarhelt han var. Hele Oslo var møtt frem da han kom tilbake.

Da Nobile senere malte over navnet ”Norge” og skrev ”Italia” i stedet, skulle han erobre Nordpolen uten denne brysomme nordmannen. Vi vet alle hvordan det gikk. Han forsvant i isødet og mange leteaksjoner ble satt i gang. Til tross for deres uoverensstemmelser bestemte Amundsen seg for også å lete etter ham, ved å fly over isødet og se etter ham. Det var det siste Amundsen gjorde. Han styrtet, som han alltid gjorde når han fløy, men denne gang forsvant han for alltid. Oscar Wisting skulle egentlig vært med i flyet, men det var så tungt lastet at han måtte ta båten nordover og dermed overlevde han. Han lette etter Amundsen, men som vi vet ble det aldri funnet rester etter hans havari.

Fint foredrag, fine gamle filmer – og når vi fikk fikset teknikken slik at også lyden kunne høres ble det en fin polaropplevelse.

Alex Wisting var et fyrverkeri av en forteller.Selv vi som er vant med å bryte inn i samtaler og holde på ordet hadde møtt en jevn motstander her ...

#1Public

1 visning0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no