top of page
SĂžk

Dit vil jeg tilbake .... Lofoten.


KjĂŠre Lofoten,

Kanskje vi mÄ bare se litt mindre av hverandre en periode?

Jeg fÞler nesten jeg er utro mot deg etter en forelskelse som har vÊrt i 40 Är. Jeg har lÊrt deg Ä kjenne, jeg har verdsatt din skjÞnnhet, og jeg har lÊrt meg dine uvaner nÄr det gjelder vÊret. Jeg er trist og nÄ ser jeg etter en annen jeg kan legge min elsk pÄ.

Lonely winter roads in Lofoten

Turistfri Lofoten

Mine venner kaller meg for Lofoten ambassadÞren. Jeg har vÊrt ansvarlig for at mange hundre, kanskje flere tusen, turister har besÞkt Lofoten. Jeg mÄ forte meg Ä si jeg er dessverre ikke lengere en aktiv ambassadÞr, tvert i mot frarÄder jeg nÄ mine venner Ä reise til Lofoten, spesielt fra midten av juni til midten av august.

Min forelskelse startet for nĂžyaktig 40 Ă„r siden. Vi kom som ensomme turister til Reine den 7/7/77, er det rart jeg husker datoen?

Den gangen var det ikke ferje mellom BodÞ og Moskenes. Vi mÄtte kjÞre rundt og hvis jeg ikke husker feil var det fire ferjer mellom SvolvÊr og Reine. Nei da, det var ikke bruer og tunneler den gangen.

Den gangen var det en ekte bank med ekte mennesker i Reine hvor jeg tok ut kontanter for Ă„ betale rorbuen jeg fant gjennom en annonse jeg hadde plassert Lofotposten. Nei da, dette var fĂžr internett, man brukte aviser til Ă„ finne en rorbu.

LĂžnninger var ikke sĂ„ store den gangen og det var heller ikke rorbuleien. Femti kroner dagen og da hadde vi fire senger. Nei da, det var ikke minibank den gangen, ”cash is king” sa hvalfangeren jeg leide rorbuen av.

Det var heller ikke Þl Ä fÄ kjÞpt i butikken og jeg tenkte ÄÄÄhhh to uker med ferie og ikke Þl i sikte. Hvalfangeren sa det var kvinnfolka som hadde ordnet med forbudet nÄr mannfolka var pÄ hvalfangst.

Men det ordnet seg. Hvalfangeren hadde flytende ballast om bord og donerte en kasse Ăžl til min ferie. Ikke nok med det men han kom innom robrua med ti kilo hvalbiff , og jeg skjĂžnte veldig fort det er kun beste sort som havner i fryseren til hvalfangeren.

SÄ mÄtte vi ut hver annen dag med hvalfangeren og ta storseien. Gud bevare meg vel, jeg har aldri fÞr i mitt liv sett sÄ mange store fisk. Husker at bilen var tungt lastet pÄ returen til Oslo med ferdig filetert sei.

Etter mange turer med Leif Junior og alle gaver tror jeg ikke de satt igjen med mye for selve utleien. De ville nok dele Lofoten med oss.

Vi ble mĂžtt med en ekte gjestfrihet av disse stolte LofotvĂŠringer. De fortalte om fiske, hardt og til dels farlig arbeid, uvĂŠret, om mĂžrke tiden, om naturen, og om Lofotens historie. Og selvfĂžlgelig har vi holdt kontakt alle disse Ă„rene.

Er det rart jeg ble forelsket?

Jeg klarte ikke Ä holde meg unna. Jeg fikk ikke nok av skjÞnnheten og ble mer og mer betatt av Lofoten. Jeg har reist mye i verden og bodd i mange land, men det var en magnetisk tiltrekningskraft som tvinger meg tilbake til Lofoten minst en gang i Äret. Ekte kjÊrlighet ogsÄ.

Husker godt jeg hadde med meg en Afro Amerikansk venn til Reine i 1982. Alle barn i Reine kom for Ä beskue min venn Maurice. Sant noe hadde de ikke sett fÞr. De var nysgjerrige og var forundret og alle var fornÞyd, spesielt Maurice som fikk verdens stÞrste sei pÄ over 25 kilo.

Tranquility Lofoten

Lett Ă„ drĂžmme seg bort

SÄ hva skjedde? Plutselig mÄtte jeg dele Lofoten med mange andre turister. De kom fra hele hele verden. Det ble trangt og det ble dyrt. Og lokal befolkningen som ikke var engasjert i turistnÊringen fÞlte presset. I Är er det over 1 million besÞkende til et lite samfunn av kun 25,000 mennesker. Det er klart det vil skape friksjoner og konflikter nÄr infrastrukturen ikke er pÄ plass. Har du vÊrt i Venezia en gang sÄ holder det og det samme blir nok tilfelle med Lofoten.

Jeg tror vi kan takke internett for turist eksplosjonen som kom. Det kom flere og flere og alle la ut sine erfaringer og bilder pÄ Facebook og SnapChat og Twitter og hva det nÄ heter. Du kan bestille en rorbu eller leiebil fra Hong Kong eller Sydney. Digital informasjon og handel flyr med lynets hastighet. Vet du hvilken land i verden har stÞrst innbygger tall? Glem Kina (1,4 milliard) og India (1,3 milliard) . det er Facebook med 1,8 milliard brukere. NÄr du legger ut et bilde pÄ Facebook med en flott midnattssol fra Ramberg er det millioner som ser det og Þnsker den samme opplevelse.

Jeg fant lÞsningen. Jeg ville komme om vinteren, og min fÞrste vinter tur var for 10 Är siden. Jeg skulle fotografere og fange Lofoten pÄ nytt. Jeg var alene, det var ikke andre turister Ä se, og da fikk jeg en ny forelskelse 
. Vinter Lofoten. Ingen hadde oppdaget vinter Lofoten!

Jeg har reist til Lofoten hver februar de siste 10 Ă„rene og jeg har registrert det kom flere og flere for hvert Ă„r. I februar i Ă„r var det ganske vanskelig Ă„ finne en seng i Reine. Hvem var disse turistene? Fotografer fra USA, Polen, Tyrkia, og Tyskland og aurora jegere fra Kina og India. De hadde oppdaget nordlys og Lofotfiske og eventyrlig vinter lanskap. Lokal befolkningen har registrert mange utforkjĂžringer med leiebiler sist vinter.

- No snow in Dehli you know!

Ingen mangel pÄ farge fantasi!

Det to siste somrer har jeg besÞkt Lofoten med bobil. Det var en prÞvelse! Jeg har etter beste evne funnet ut at det er nÄ 45,000 bobiler registrert i Norge. Fikk hÞre det ble fraktet 48,000 besÞkende bobiler med ferje fra Danmark til Norge i fjor. Hvor mange som kommer landeveien er ikke godt Ä si. Men det jeg kan si er at mange av disse finner veien opp til Lofoten. Ikke rart de mÄ parkere overalt og er en belastning pÄ veier og ferjer.

Jeg kommer nok til Ă„ fortsette Ă„ besĂžke Lofoten om vinteren, men jeg har funnet et nytt sted...og den seier jeg ikke bort!

41 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page