Søk

Invitasjon til Ho-Ho minnemarkering


Vi har fått følgende invitasjon fra Stein Hoff.

INFORMASJON - INVITASJON

Onsdag 20.12.2017 er det 80 år siden Ho-Ho fulførte sin jordomseiling. Det skal i Drammen markeres først ute etterfulgt av et ettermiddagseminar innendørs.

Minnemarkeringen finner sted kl 12 på Honnørbrygga ved Bragernes torg like nedenfor Bybrua med avduking av plakat, korte innlegg og korsang. Her ønsker vi å samle så mange som mulig, inkludert ordførere i Lier og Drammen, representanter for Drammen Seilforening og KNS, Norges Maritime Museum og andre relevante klubber og foreninger. (Kongen kan dessverre ikke komme.) Ca. 30 min varighet, åpent for alle.

Ettermiddagseminaret holdes i Skur 1(kjent også som Maritim Storstue), Hans Kiærs gate 1c, 3041 Drammen med start ca kl 13.30, slutt innen kl 17. Her blir det innlegg med bilder for å belyse skøytas og mennenes historie før, under og etter jordomseilingen, hilsener fra Bryhns sønner, visning av medaljer, malerier og annet relevant. Blant mange museale, maritime gjenstander i Maritim Storstue er også en monter dedikert Ho-Ho.

Ho-Ho med Birger Bryhn, Thorstein Schyberg (notat A.Billyeald: Schyberg ble TC medlem 600 i 1948) og Thorolf Østmoen (notat A.Billyeald: Østmoen ble TC medlem 437 i 1938) ombord fullførte 20.12.37 den første jordomseilingen med et norsk lystfartøy. De hadde seilt fra Oslo 19.11.1933 og hadde opplevet mye dramatikk, spenning og moro underveis.

Ho-Ho var en 39' gafffel-rigget kutter, tidligere losskøyta Rask bygget i Risør, 1908, i mange år losskøyte ved Færder i Vestfold. Hun hadde en liten motor som streiket for godt før hun forlot Europa.

De tre var alle født i Drammen eller Lier i 1899. Alle hadde eventyrlige liv. Østmoen hadde vært nybygger på Galapagos og gullgraver i Colombia før jordomseilingen, senere ble han gift og hotelldirektør i Drammen, ingen barn. Døde i 1982, begravet ved Frogner kirke, Lier.

Thorstein Schyberg var arkitekt i Canada før seilasen, senere som major Krigkommissær i Finnmark under gjenoppbyggingen av Finnmark og i to år keiserlig hoffarkitekt i Addis Abeba. Etterpå kjørte han en liten VW med en kamerat fra Etiopia til Cape Town! Senere privatpraksis som arkitekt i Oslo. Ugift, ingen barn. Døde 1976, asken strødd på havet.

Birger Bryhn var fenrik i Hæren og blant Norges første flygere. Drev verksted i Drammen før jordomseilingen. Han hadde seilerbakgrunn og var nok hjernen bak prosjektet, det var han som fant skøyta. Seilte RS1 Colin Archer til USA i 1938. Lærervikar i Drammen. Arrestert under krigen, flyktet til Sverige i kapret båt. Giftet seg med Margit (møttes først på Tahiti,1936) i Gøteborg, fikk sønnen Sigurd,1944. Hadde også sønnen Knut fra 1933 fra tidligere forhold. Tjente godt på å lage fiskemat under krigen. Fikk bygget 54' lange Ho-Ho II, han og Margit seilte fra Drammen 31.12.1949 (!) med hennes datter Marja og hans to sønner samt ekstra mannskap. Knut mønstret av i Las Palmas, familien fortsatte til Australia og New Zealand hvor de slo seg ned i 1954. Drev verksted. Besøkte Sverige og Norge en gang i 1976, døde i NZ i 1978, asken strødd på havet.

Vi ønsker alle som er interessert i å hedre minnene om Ho-Ho og mannskap velkommen 20.12.17, til å dele gleden vi i jubileums-komiteen har over at det i Drammen endelig kommer på plass et permanent minnesmerke.

Til ettermiddagseminaret og pga mulige plassproblem i Skur 1 og servering vil vi gjerne vite hvem som ønsker å delta; gi beskjed på mail eller telefon.

Send dette gjerne videre til andre som kan ha interesse for arrangementet.

Hilsen

Stein Hoff, jordomseiler, Ho-Ho-entusiast

(tlf 97179605) steinghoff@gmail.com

Nils Johan Rønniksen, loalhistoriker, Ho-Ho-entusiast

Ragnar Lie, Ho-Ho -entusiast

Lars-Erik Aasheim, Drammen Sjømannsforening, Ho-Ho-entusiast

#1Public #SteinHoff #Hoho

65 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no