Søk

Midnattkonsert med smell i


Det er ikke alltid en traveller må reise så langt for å få en fin opplevelse. Den 26. juni reiste redaktøren for disse hjemmesider 10 mil fra Oslo – og fikk en storslagen aften. Målet for denne utflukten var Horten, nærmere bestemt badeplassen Vollane på Karl Johansvern. Der fant årets Fyrverkerikonsert sted, den 18. i rekken. Og ikke bare det, da det hele var over ved midnatt, påsto hortensfolk flest at dette var den fineste konserten i manns minne. Denne fantastiske sommernatten med fyrverkeri på natthimmelen og Händel i øregangene, var det lett å være enig.

Fyrverkeriet eksploderte over scenen der musikerne fremførte Music for the royal fireworks

Folkefest Hva er Fyrverkerikonserten? Det er et stadig mer omfattende arrangement som er utgått fra marinebyen Horten i alminnelighet – og Marinemusikkens storband i særdeleshet. Det begynte i det små for 18 år siden, men er nå blitt et fast innslag i Horten, på Oscarsborg og i år også på Momarkedet. Konserten har utviklet seg til å bli en folkefest for hele familien, og sommerens kulturelle høydepunkter for hele sør- østlandsregionen. Konseptet med å kombinere klassisk- og populærmusikk, populære artister med et fantastisk avslutningsfyrverkeri til Georg Friedrich Händels Music for the royal fireworks har vært en gedigen suksess mange har prøvd å kopiere. På Fyrverkerikonserten er det en åreviss tradisjon å ta frem nasjonale og skandinaviske storheter. Tidligere har bl.a. Ole Edvard Antonsen, Solveig Kringlebotn, Brazz Bros, Mia Gundersen, Kåre Conradi og Lill Lindfors og vært solister. De gamle er eldst Årets Fyrverkerikonsert ble en manifestasjon av uttrykket – de gamle er eldst. Stjernen var Wenche Myhre, og da hun entret scenen med den tidligere landeplagen ”Når jeg er 66”, hadde hun publikum i sin makt. Men først ble hun til de grader presentert av kveldens konferansier, Jens Pikenes. Han og Wenche Myhre har også tidligere arbeidet sammen, og Pikenes fortalte at: «Wenche er jo den største vi har. I Tyskland er hun større enn Elvis. Jeg kan ikke se for meg hvordan vi skal toppe dette med innenlands artister.» Store ord, men Wenche levet opp til disse under sitt gnistrende show som ble avsluttet med en duett mellom henne og den evig ubeskjedne Jens Pikenes. Wenche Myhre har i flere tiår vært en av Skandinavias største showstjerner. Hun er en av ytterst få nordmenn som har lyktes å legge Mellom- Europa for sine føtter. Kong Harald ble feiret Men Wenches solide innslag til tross, det er Marinemusikken som er grunnlag for denne festforestillingen. Kongelige Norske Marines Musikkorps (Marinemusikken) er ett av fem musikkorps i Forsvarets Musikk. Korpset fremstår i dag som et moderne ensemble med sterke bånd til både de militære tradisjoner og til publikum lokalt og nasjonalt og har siden 1820 vært en viktig kulturbærer utad mot den sivile befolkning og innad i Forsvaret. Korpset består i dag av 29 profesjonelle musikere med 4 6 års høyere musikkutdannelse fra høgskoler i inn- og utland. Til sammen utgjør de et av Norges aller beste blåseensembler. Korpset spiller flere konserter hver uke, og samarbeider jevnlig med kjente artister i alle sjangere. Når det gjelder fyrverkeriet, ble mange av oss for første ang kjent med kombinasjonen av musikk og fyrverkeri under feiringen av kong Haralds 70-årsdag, direkte overført på TV. Denne sendingen fikk 990.000 TV- seere. Musikalsk fyrverkeri med Marinemusikken har også vært vist i forbindelse med Kongens nyttårstale på NRK Rutinert dirigent Dirigent for årets fyrverkerikonserter var Ingar Heine Bergby. Han ble engasjert som sjefsdirigent for Kongelige Norske Marines Musikkorps fra høsten 2008. Bergby er orkesterdirigent innen samtidsmusikk, opera og klassisk musikk. I perioden 2003- 2008 var han tilknyttet Bergen Filharmoniske orkester som fast gjestedirigent med ansvar for norsk og nordisk repertoar. Han har vært sjefsdirigent for Värmlandsoperaen og for Värmlandsoperans Sinfonietta i 7 år. Videre har han vært sjefsdirigent for Opera Vest og Bit 20 Ensemble i 10 år. Endelig et par ord om ungggutten som bare hadde noen minutter til rådighet foran mikrofonen, men som med sin guttesporan fremførte Ave Maria så strålende vakkert at mange av tilhørerne fikk slørete øyne. Guttens navn er Grigory Martyushenko som tidligere har mottatt Drømmestipendet fra Norsk tipping - en pris på 10.000 kroner. Grigory synger sopran i Sølvguttene, og spiller også piano og cello ved Horten kulturskole. Forsvaret tok – og bevarte! Lokaliseringen av Fyrverkerikonserten kunne ikke ha vært med pittoresk. Hele Karljohansvern fremstår som et naturmessig og arkitektonisk smykke. Det militære annekterte området tidlig på 1800-tallet, og administrerte bydelen som sin egen eiendom parallelt med at Horten utviklet seg som ”marinebyen”. Etter som årene gikk, irriterte mange hortensfolk seg over forsvarets absolutte eierstruktur. Men det var den gang. Nettopp fordi byen Horten aldri fikk spre seg til den delen som er atskilt av kanalen mellom Karljohansvern og byen, er Karljohansvern bevart med alle sine 1800-tallshus, grøntområder og særegne struktur. Marinen har for lengst forlatt Horten som hovedbase, men de historiske severdigheter er tilbake som et stort helt spesielt historisk landskap. En gang ved leilighet vil jeg invitere vår hjemmeside med på en historisk rundreise i praktfulle Karljohansvern.

#1Public

3 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no