Søk

Trygve Woxen har lagt ned Vandringsstaven.


Bisettes i Vestregravlund Gamle kapell mandag 16 september 2019 kl. 13:00

Bårebukket er bestilt.

TC seremoni ved båren.

Minnesund i cluben etterpå.

1023 Trygve Woxen la ned Vandringsstaven den 2. september 2019. Trygve var Clubens eldste medlem, født den 23.oktober 1917, og han rakk å bli nesten 103 år gammel. En utrolig flott alder tatt i betraktning han brukte flere år av sitt liv som Spitfirepilot under 2. verdenskrig.

Han ble medlem i Travellers´ Club i1990 og hans faddere var 969 Einar Blanck og 874 Theofil Helliesen. Veteran ble han i 2015. Trygve var en høyt respektert medlem, og han var en gentleman. Han snakket lavt og det var aldri skyt å høre fra denne krigshelten. Vi har allerede savnet han lenge i cluben og vi lyser fred over hans minne.

Den 8. juni 1941 forlot han Norge med M/S Bøfjord fra Askvoll og kom seg over til Shetland sammen med elleve andre.

Han fikk flygerutdannelse i Canada og England og i 1942 ble han overført til 331 skvadronen i England. Ved slutten av krigen var det bare to menn igjen av de femten som fikk opplæring i Little Norway.

Vi som kjenner ham vet at han er en ordensmann, alltid pent kledd, veltalende og hyggelig. Loggboken hans er fantastisk å lese. Der er alle flytimene ført opp i nøktern stil uten skryt og tilsynelatende var intet særlig dramatisk. Alt er skrevet med vakker skjønnskrift. Trygve ble utdannet til jagerflyger på Spitfire. Per Steffensen spurte en gang om hvor lang tid det tok fra første gang han satt i en Spitfire til hans første flygning i en Spitfire: ”30 dager” svarte han. Det han ikke sa, var at på den tiden fantes det kun enseters Spitfire-fly. Flyopplæring med lærer i luften var derfor ikke aktuelt.

Trygve var med på 201 tokt over Nordsjøen og kontinentet der han var med på angrep på skip, tog, fabrikker og annet.

Den 29. desember 1944 fløy han under kommando av Martin Gran. Det var 10 fly som hadde i oppgave å lete etter bakkemål og tyske fly. Ved Enschelde ble de angrepet av 25 stk Messerschmitt 109 noe som utløste et stort luftslag. Martin Gran ledet skvadronen sin med dyktighet og selv om tyskerne var i flertall ble tolv av deres fly skutt ned. Nordmennene klarte seg uten skader. Trygve skjøt ned et fly under dette toktet.

Kong Haakon som fulgte godt med sendte følgende telegram:

Jeg sender mine beste lykkeønskninger og en hjertelig takk til de norske flygere for deres strålende seier på vest-fronten. Haakon R.

På et tokt der de eskorterte bombefly nær Le Havre i Frankrike ble de norske flygerne angrepet av tyske jagerfly. Ordre om å bryte opp (”break”) ble gitt og Trygve Woxen måtte komme seg unna da en Focke-Wolf (tysk jagerfly) angrep. I tretopphøyde var en Focke-Wolf raskere enn en Spitfire. Nær den engelske kanal fikk tyskeren inn enkelte treff i vingen. Trygve hadde lite drivstoff og måtte tilbake til basen North Weald. Der fikk han den triste beskjeden at 4 piloter var skutt ned.

Trygve deltok under D-dagen i skvadron 132 (N). Han var nå Chief Commander.

Trygve Woxen startet i Coca Cola som Field Representative på 1940-tallet, og var direktør fra 1953 frem til 1975.

Travellers´ Club sender kondolanser til de etterlatte og lyser fred over Trygve Woxens minne.

Luftforsvaret var tilstede å viste Trygve den siste ære med en flyover. En Spitfire og to F16 fløy over Vestregravlund og Oslo etter bisettelsen. Video John Mosvold.

Foto John Mosvold

#1Public #1023 #TrygveWoxen #Spitfire #LittleNorway

124 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no