Arthur Ribeiro de Paiva, født i 1884, ble medlem nummer 744 av Travellers Club i 1959.
Han var en fremtredende figur innen klippfiskeksport og spilte en viktig rolle i forbindelsen mellom Norge og Portugal. Paiva begynte sin karriere som lærling i et klippfiskimportfirma i Porto, og allerede som 22-åring ble han sendt til Kristiansund som innkjøper. Han kom med båt, først til Stavanger, og fikk der påsatt en lapp på ryggen: "Skal til Kristiansund; snakker ikke norsk"! Han bosatte seg der i perioden 1908 til 1920, hvor han giftet seg med Ella Næssø. Paiva ble en sentral skikkelse i byen, både innen næringsliv og kultur. Han støttet sport og seilforeninger, donerte lysestaker til Kirkelandet kirke og dekorerte Handelens hus med klippfiskmotiver i fliser, hvor hans portrett fortsatt henger.
Paiva, som snakket flytende «kav Kristiansundsk», var en sann Kristiansunder i byens øyne. Han var en ivrig friluftsentusiast og tok del i norske aktiviteter som skigåing, skøyting og til og med bjørnejakt. I 1916 etablerte han Kristiansunds Havfiskeselskap sammen med landsmannen Carlos Santos, og ble raskt kjent langs hele norskekysten og så langt bort som Island.
Tilbake til Portugal og Vellykket Klippfiskproduksjon
Da Paiva vendte tilbake til Portugal, fortsatte han sitt engasjement for norsk klippfisk ved å etablere en klippfiskproduksjon i Vila do Conde. Her satte han opp produksjonsanlegg som sysselsatte 50 kvinner og skapte et hjem fylt med norsk kultur – med norske peiser og takbjelker fra Nordmøre. Paiva oppnådde betydelige toll- og avgiftsfordeler og kunne dermed bidra til økt eksport av norsk klippfisk til Portugal. Hans villa med norsk vimpel var et symbol på vennskapet mellom Norge og Portugal, og nordmenn ble alltid ønsket velkommen der.
Generalkonsul for Norske Klippfiskeksportører
Arthur Paiva ble etter andre verdenskrig generalagent for De norske klippfiskeksportørers landsforening, der han betjente både Porto og Lisboa. Han gjorde store fremskritt for eksporten og var blant annet ansvarlig for et rekordstort engangssalg på 24 000 tonn klippfisk, noe som sikret ham klippfiskeksportørenes utmerkelse, «Det blå bånd», i 1947.
Annerkjennelse og Ridder av St. Olavs Orden
For sitt livslange arbeid til fordel for norske interesser i Portugal ble Paiva i 1955 utnevnt til ridder av St. Olavs Orden. Anbefalingen fra Kristiansund Handelsstands Forening la stor vekt på hans innsats som en uvurderlig kontakt mellom norske og portugisiske forretningsinteresser, og på hans personlige gjestfrihet overfor nordmenn i Portugal.
Arthur Paiva var en bemerkelsesverdig person som gjennom sitt arbeid og sin personlighet knyttet sterke bånd mellom Norge og Portugal. Hans innsats og innflytelse har satt varige spor i begge land. Paiva døde tragisk i 1968, 82 år gammel, etter å ha blitt påkjørt i Vila do Conde. Hans historie er et vitnesbyrd om hvordan enkeltpersoner kan forme og styrke bånd mellom nasjoner.
Mange norske venner kom i 80-årsdagen til Arthur Paiva i Portugal 23. september 1964. Han var æresmedlem i Travellers´ Club og fikk derfrå følgende hilsen:
Du lever av klippfisk, vin og vann,
av "Agua Bella Vista",
men tenker på piker, vin og sang,
på minner du aldri vil miste.
En stor charmør - og ditto importør.
Comments