Forhåpentligvis slipper koronaen sitt jerngrep i løpet av 2021 og vi kan dermed begynne å leve et tilnærmet normalt liv. Ventetiden har vært - og er - lang. Mye lenger enn vi trodde den skulle bli, i mars 2020. Pr. i dag er det ingen vise menn eller kvinner som kan fortelle oss hvor lenge denne epidemien varer. Men la oss håpe at vi ser lyset i tunnelen i år. Og mens vi venter kan noen av våre trampbrødre røpe sine reiseplaner og forslag, i Norge og i utlandet.
Per Steffensen
Norge:
Seilturer i Oslofjorden og på Sørlandet. Der er det utrolig mange flotte steder, mye historie og lett å finne havner der det nesten ikke er noen andre.
Utlandet:
1: London, byen som har alt. Her er noen ”Highlights” fra verdensmetropolen:
The George Inn i London 1676 er fredet. Vel verd et besøk.
The Roast to Go - verdens beste ribbe servert i brød og med eplesaus, pakket i matpapir.
Besøker alltid Borugh Marked når jeg er i London - et eventyr for god mat og drikke.
Daunt Books i London er stedet for reiselitteratur. Her har de alt av bøker og kart, samt fantastisk service.
2: Irak Planlagt tur i 2020 ble kansellert p.g.a koronapandemien. Reiser dit så snart det er mulig.
Ur / Warka: Her startet vår sivilisasjon med skriftsprog, lover, matematikk, vitenskap o.s.v.
Tradisjonalt tehus i Bagdad der vannet ble kokt i en peis.Stille og rolig, mens krigen raste bare et kvartal unna.
På dette stedet i Babylon lå Alexander den Store på Lit de Parade etter han døde av malaria i år 323 f.kr. 32 år gammel. Hæren hans viste sin sjef hærføreren den siste ære ved å marsjere forbi scenen. Det tok ni døgn, noe som betyr at det måtte ha vært mellom 100 000 - 120 000 mann. Senere ble han fraktet til sitt hjemland, dagen Makedonia.
Stein Hoff
Norge:
Helgelandskysten og øyene utenfor.
Utlandet:
1: San Blas (Guna Yala) på kysten av Panama for et ameroindiansk samfunn og enkelt levesett.
2: Cartagena, Colombia for spansk kolonihistorie og moderne colombiansk kultur
3. Bolivia. Saltsjøene, flamingosjøene, Titicacasjøen, Amazonas-lavlandet: Alt innen kort rekkevidde fra La Paz.
4: Cruise på Nilen med tur til Kongenes dal og pyramidene.
Thor Haraldsen
Norge:
Har lyst på å fly til Tromsø og deretter besøke Finnmark ordentlig. Har bare så vidt passert dette fylket en gang tidligere.
Utlandet:
1: Baikalsjøen i Sibir er fantastisk vakker og unik.
2: Kamchatka, verdens siste villmark, med utrolig tøffe, men gjestfrie mennesker.
3: Tsjekkia med alle sine lands- og middelalderbyer.
Alf G. Andersen
Norge:
Jeg ikke i tvil. Det må bli Reine i Lofoten. Så vakkert, så idyllisk og så inviterende til opplevelser på land og på vann. Herved anbefales på det varmeste.
Utlandet:
1: Litt av en utfordring å skulle velge seg favorittsteder blant de mange, tusenvis av steder jeg har besøkt. Men er ikke i tvil når det gjelder nr 1 – Kappadokia midt i Tyrkia. Der svevet jeg i ballong over et fantastisk landskap.
2: Et glimt fra mitt favorittferiemål i syden de siste 12 årene – Nerja ca. 10 mil øst for Malaga. En utrolig vakker småby med en rekke innbydende strender. Venter bare på pandemien skal slippe taket og Siri og jeg igjen kan reise til Nerja.
Rolf Forsdal
Norge:
Landeveien. Jeg er født rastløs og dras alltid mot nye steder. Men uansett hvor vegen går, er det to hovedkomponenter jeg må ha med meg: Den norske skjærgården og den norske fjellheimen. Skjærgården fordi mange somre i Arendal med tilhørende sjekte, bading, fisking og bare fred i sinnet i barndommen har satt varige spor. Fjellheimen fordi den er så tidløs, byr på flotte turmuligheter og byr på en alltid skiftende fargepalett.
Utlandet:
1: Nord-Italia. Pittoreske småbyer både langs kysten og i innlandet med et vidt spekter av minner fra antikken og fremover i tid gjør at man alltid finner nye opplevelser og inntrykk. En variert kystlinje langs det Liguriske hav på byr på skiftende natur, idylliske og frodige dalfører som hiver seg ned mot et blått hav, og man kan finne små steder som masseturismen ennå ikke har satt sitt preg på. Det italienske kjøkken med tradisjonsrike retter, nydelige, lokale råvarer og fine viner setter prikken over i’en.
2: Den sørvestlige delen av USA.Goldt, øde, tidvis brutal men «breathtaking» natur. Hvorfor har jeg besøkt dette området så mange ganger? Det er noe her som jeg tiltrekkes av, slik er det bare. Shiprock, Canyon de Chelly, Painted Desert, Apache Trial... Eller en kveld på Big Nose Kate’s Saloon i Tombstone med lokale countryartister. Oh, Yess..!
3: Sørøst-Asia. Thailand og Malaysia lokker den delen av meg som vil ha den spesielle mix’en av annerledes natur, subtropisk atmosfære, strandliv og følelsen av å være langt hjemmefra. Ikke særlig oppfinnsomt, men må det alltid være det?
Ragnar Kvam
Norge:
1: Røst i Lofoten. Et uforglemmelig sted. Dra dit under skreifisket på vårparten, eller ta en tur i sånn ca juni når tørrfisken høstes fra hjellene. Det lukter stramt, men det lukter også penger, som røstingene sier. Gjennom 1000 år har tørrfisken vært en ryggrad i byggingen av Norge som nasjon, det var gjennom eksport av tørrfisk landet tjente sine første kroner i fremmed valuta. En reise til Røst er derfor også en reise i historien.
2: Finse. Jernbanestasjonen på Norges tak, innunder Hardangerjøkulen. Hotel Finse 1222. Særegent. Avsondret. På værskillet mellom øst og vest. Vilt når det blåser, og det blåser ofte. Vennlig når du er heldig og sola til en avveksling titter fram. Og ikke en jævla bil in sight. Hvert år, når det ikke er korona, arrangeres Expedition Finse i februar måned. Et must for ekspedisjonsglade, enten du selv skal bestige Mount Everest eller gå til Sydpolen, eller bare vil høre om andre som har gjort/skal gjøre det. Om du ikke har tenkt deg lenger enn til Kikut i Nordmarka, vil du fortsatt ha nytte av dette treffet, der du garantert møter bare hyggelige mennesker fra inn- og utland.
Utlandet:
1:Alaska. Uovertruffent. The last frontier state, som de kaller seg selv, de som bor der. Fantastisk natur, store avstander og få, men desto mer gjestfrie mennesker. Et område der det knapt finnes biler, og der det nesten ikke finnes biler, er menneskene blidere og mindre aggressive enn andre steder. Et av de siste stedene i verden du kan oppleve naturen som den en gang var.
2: Påskeøya. Øya Thor Heyerdahl satte på kartet. Skal du bare reise til ett sted til i verden, dra hit, hils på moai’ene, disse unike statuene, eller skulpturene, om du vil. De bærer på hemmeligheter vi ikke kjenner, eller du kan selv dikte dine hemmeligheter inn i dem. Urinnvånerne kaller selv øya for Rapa Nui, som skal bety verdens navle. En gang, mener enkelte forskere, trodde rapanuianerne at de var de eneste menneskene her på jorden. Kanskje ikke så rart, siden de aldri så andre enn seg selv, inntil de første europeere dukket opp i 1722. Et hollandsk skip kom dit på det som etter deres kalender var 1. påskedag, derav navnet Påskeøya.
Johan Bondi
Norge:
Mitt reisemål i sommer-Norge er Hvasser. Vi bygger nå ny hytte og denne sommeren blir den første i den nye hytta. Vi har hatt hytte på Hvasser siden 2005, men den var nå i såpass dårlig skikk at vi rev hele greia og setter opp ny. Vi gleder oss veldig til å være tilbake, med bading, vindsurfing, båting, seiling, vennebesøk, mv. Blant annet har TC medlem og venn Peder Krogh hytte i nærheten.
Utlandet:
Mitt favorittsted i utlandet må sies å være Nepal. Et fattig, men uendelig vakkert land, med varme blide og vennlige mennesker. Jeg har hatt fantastiske opplevelser i fjellene og i lavlandet rundt Katmandu. I tillegg har jeg vært der senere med Røde Kors etter et massivt jordskjelv og fått en unik nærkontakt med og mulighet til å være med og hjelpe et hardt prøvet folk.
Comments