top of page
Søk

Travellers´ Club var på lufta i 75 minutter!

Robert Laan har brukt mange timer den siste tiden på jakt etter informasjoner om gamle medlemmer ved å lese gjennom alle Tramp som er digitalisert og ligger på websiden. I sin iver fanget kan opp følgende fortelling om når Travellers´ Club var på radio i hele 75 minutter i 1938.


Edvard Hambro satt i gang en større lete aksjon i NRKs arkiver etter lydbånd av dette programmet. Det viste seg at NRK den tiden brukte bånd som ble over-kopiert flere ganger med resultat at programmet er borte for alltid.

Tenk så artig det hadde vært å høre gamle gutta fortelle, synge og spille!

Edvard sjekket også arkivene til Nasjonal Biblioteket for sikkerhetsskyld. Dessverre var det ingenting å hente der men han fant de gamle loggene fra den kvelden. (Se lenge ned).


17/03/22 Alan Billyeald.


Transkribert av Jon Jørgensen fra TRAMP nr 3/1938


KRINGKASTINGEN VÅR

Søndag den 20. Mars 1938 hadde Travellers’ Club en utsendelse i radio. Programmet var utarbeidet som et ungdomsprogram, men foredragene var så gedigne, at nogen hver hadde noget å lære av dem.


De optredende var – foruten formannen som på en utmerket måte ledet det hele *) – Karl Holter som leste P. B. Holtes «Bror kan du huske». (Se jubileumsskriftet). Reidar Kleppe kåserte om Mexico, Hilmar Hestmann om Venezuela og Erling Bergendahl om Alaska.



P .B. Holte fortalte morsomt om «Det krypende kre», Finn Hjortnæs ga en kort skildring av klubbens samlinger fra alle verdens kanter og Willy Bøe ga til beste noen humørfylte historier fra Afrika.


Innimellom kom så Bill Aass med sine sanger til banjo og gitar (Thv. Bye) samt flygel (Holger) – samt refrengsang av de tilstedeværende trampbrødre.

Og så sang Andreasen og Grude «Gluntarne» akk. av Holger. Tilslutt sang samtlige tilstedeværende klubbens festsang.


Vi skal her ikke komme nærmere inn på utsendelsen, men vi har fra alle kanter mottatt så mange telegrammer, telefonsamtaler og brever, at vi umulig kan få takket alle våre venner direkte, hvorfor vi på denne måten bringer alle klubbens hjerteligste takk.

*) Christensen fikk elskverdigst kringkastingens tillatelse til å sende en hilsen til Svalbard. Dessverre var der ikke anledning til videre hilsener – tiden var for kort!


Kommentarer til radioprogrammet

Av de forskjellige uttalelser skal jeg nevne følgende: «Jeg var en av de tusener som søndag aften den 20. ds. Overvar Deres medlemsmøte med hele Norges befolkning som innbudte, men jeg får håpe at alle diss gjør slik som jeg, men nøier seg med å rope bravo og velkommen igjen.

T B. G. Trondheim


Ja, det var en meget hyggelig aften. Takk alle sammen.

Joh. D. B. Kristiansand

Tusen takk for utsyn, smil og tårer i dag! Kom snart igjen – og The Licencs er billig.

A.A.N. Trondheim


Hjertelig takk for hilsen og festlig program. Utmerket mottagelse her. Hilsen

Torjus og Mentz, Svalbard


Har nettopp hørt overføringen fra Tramplaget og det var så storartet at jeg får lyst til å sende nogen ord. Museumsdirektøren og Alaskamannen var interessant å høre, men især gamle Harry. Det var jo som en selv kunne se gamle Harry, maurdronningen – og kjærringa med og sangeren Bill og hans kor, - ja alt var jo tipp topp.

M (Mandal)


Det var interessant å høre fra Tramplaget!

K. (Mandal)

Tramplaget innslag i radioprogrammet søndag var meget morsomt. La oss få mer av samme slags. For hver enkelt som optrådte den kvelden var fullbefarne kåsører. Særlig la en merke til ham som annonserte de optredende og hr. Bergendahl. Hvorfor ikke la oss høre ham i «Sett og hørt»?

O. B. S. i Morgenposten 25/3


Men besøket fra Travellers’ Club var det beste, herfra fikk vi høre historier og sang fra alle himmelstrøk. Det var sannelig ikke småting de guttene hadde vært med på og forbausende var det å høre at mesteparten av de som fisket laks på Alaskakysten, var norske. Denne programposten var av de beste vi har hørt på lenge og vi hører gjerne nytt igjen fra Tramplaget. Kringkastingen har kalt programmet for et ungdomsprogram, men denne post kan lyttes på av folk i alle aldre og i alle yrker.


Endelig deltok man i et meget langvarig møte i Tramplaget, hvor en rekke av de vidtbereiste,


humørfylte herrer berettet skrøner og selvsamme oplevelser fa allverdens land.

Aftenposten 22/3


En enkelt avis – merkelig nok Dagbladet har ikke forstått noget. Bladet skriver: «Et møte i Travellers’ Club kunde vært et godt emne for et ungdomsprogram i kringkastingen og var det også engang for noen år siden: men denne gangen virket det mest som om forhenværende skrålhalser gikk omkring og trampet på loftet i skjorteærmene.»


Etter denne salve, som viser selv en så dreven kar som hr. smith kan se skjevt, kan vi passende citere et par innsendere i «Fjernsyn og Radio» for 26. mars: I. Honnør for Tramplaget Programposten «Nordmenn tramper verden rundt» med møte i Travelleres’ Club søndag 20. ds var ikke så lite av en oplevelse. VI nordmenn er ikke bare kjent som et farende folk, men vi liker også gjerne å høre om landsmenn og dere bedrifter i fjern land, og hvem skulle vel bedre kunne gi første førstehånds oppgaver her enn Tramplaget.

Programchefen har her en kilde til bære underholdende og belærende stoff, som han hittil ikke har benyttet seg av.

Travellers’ Club – både dets formann og de «optredende» sist søndag - fortjener all mulig honnør for den måte vårt første besøk i klubben ble avviklet på – og vi lyttere vil gjerne de skal komme tilbake.

Ullern, 21. mars 1938


2. Overføringen av Tramplaget. LA oss får mer av det slaget. Undertegnede vil herved i Deres utmerkede ”Fjernsyn og Radio” få lov til å bringe min og jeg er helt sikker på samtlige lytteres takk til den ærede Kringkasting og formmannen og medlemmene av Tramplaget, for sin utmerkede underholdning i går. Det var en fet å høre på, fra Holter begynte med «Bror, Remember Jon», og til ham som fikk 10 punds noten og ikke å forglemme maurene som var så flittige. (Ja, den var nok sand, for det hender så meget utenskjærs). Det eneste vi savnet var direktør Karl Norbeck, som nok hadde noe å fortelle om sitt mangeårige opphold i Amerika. Ja, det var en hyggelig stunde for de som har vært litt ute var en oppkvikking av gamle minner, og for alle som hørte på. La det ikke gå for lenge før vi får mere av samme slaget.

Einar Irgens Loe


Ingeniør P. B. Holte har fra hr. kjøbmann Joh. Storvik, Badders Kvænangen mottatt følgende brev, dat. 22 mars som han har tillatt oss å innta i TRAMP:

«Søndag kvelde den 20. mars hadde vi den fornøielse å høre Travellers’ Clubs sammenkomst, og det skal med en gang være sagt at det var en undtagelse fra det vanlige gnål og einerlei, men som vanlig blir opvartet med i radio Å høre hr. Kleppe rapport fra Meksiko, hr. Bergendahls fra Alaska, Deres humørfylte kåseri om Harry og mauren, Willys morsomme selvoplevelser i Afrika og alt annet, alt med en undertone av det alvorlige og de vanskeligheter som møter den farende svend. Det hele et ekko av sagatidens væringer og vikinger på streiftog gjennom landene, kun med den forskjell, at i dag er det fredens og det villende arbeidets apostler som reiser ut fra Norge og reiser seg bautaer i fredelig virke.

Vår så vennlig å bringe Travellers’ Club og dine kamerater en hilsen og takk fra Ultima Thule og kom snart igjen i radio».

64 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page