top of page
SĂžk

Tankevekkende refleksjoner fra en bondefanget doktor Foredrag av Kjell Aas


Kanskje burde aktÞrene i norsk helsedebatt lÄne sine Þrer til dr. Kjell Aas som i 1953/54 praktiserte pÄ Svalbard, nÊrmere bestemt pÄ Kings Bay. For maken til fattigslig og uverdig infrastruktur i helsevesenet kan ikke denne observatÞr huske Ä ha hÞrt maken til i nyere tid i vÄrt kongerike etter Ä ha lyttet til foredraget til Kjell Aas 11. oktober 2006. Kjell Aas hevdet at han i 1953, som nyutdanne medisiner bokstavelig talt ble bondefanget av to departementale

byrÄkrater til Ä praktisere ett Är pÄ sykehuset i Kings Bay. Det sa han ja til. Men fÞrst sÞrget han for Ä skaffe seg selskap ved Ä fri til sin kjÊreste pr. telegram. Han mottok et ubetinget ja, ogsÄ pr. telegram, og dermed var det gjort. Det ble et bemerkelsesverdig og tankevekkende Är som vi fikk ta del i 53 Är senere. Betraktningene til Kjell Aas ble fremfÞrt pÄ et underfundig mÄte, spekket med kloke observasjoner, gjerne ifÞrt en god dose understatement.

Lekk som en sil

Da det ferske ekteparet Aas mĂžtte frem til sykehusbrakken i gruvesamfunnet Kings Bay i 1953, falt de i dype tanker da de oppdaget at

brakken, en gave fra svenskene rett etter krigen, lakk som en sil og det gjaldt bÄde fuktighet og kuldegrader. Sykehusbrakken inneholdt ogsÄ en boligenhet som var sÄ trekkfull at de vinterstid kunne ble 20 kuldegrader innendÞrs og de mÄtte sove bÄde med klÊr, votter og lue. Dertil var sykehuset elendig utstyrt. Det var eksempelvis ikke mulig Ä gi lokalbedÞvelse! Med pÄ kjÞpet fulgte ogsÄ en tannlegestol dersom det skulle trekkes en tann eller to. StrÞmmen til tannlegeutstyret ble besÞrget fra en sykkel som praktiserende tannlege mÄtte trÄkke pÄ for Ä fÄ fart pÄ sakene. Dette fordi kraftstasjonen viste seg Ä vÊre grunnleggende upÄlitelig. Det fantes ikke muligheter til Ä gi tannlegepasientene bedÞvelse. Den forrige legen ga gjerne et glass cognac eller to til pasienten og seg selv fÞr behandlingen begynte.

Skitt au!

Kjell Aas fant forholdene oppsiktsvekkende, selv etter datidens forhold i norsk utmark. Men heldigvis fikk han stÞtte av en kvinnelig operasjonssykepleier trodde han. Men under fÞrste operasjon oppdaget han at sykepleieren var komplett uten erfaring, og hun segnet om da hun sÄ blod. Dermed hadde Kjell Aas plutselig to personer i stabilt sideleie!

Gruvearbeiderne levet heller ikke et liv i luksus. Sitt fornÞdne gjorde de i dobÞtter, og disse ble tÞmt opp i lia over sykehusbrakken. Da vÄren kom, rant skitten ned til brakken og ble liggende som en illeluktende dam foran trammen. Rottene hadde store dager. Men de pÄ innsiden av brakken ofte mÄtte konstatere at maten var uspiselig.

Vi har ikke glemt Kong Bay-ulykke i 1962 da 21 gruvearbeidere omkom og landspappa Einar Gerhardsen mÄtte forlate sin statsministerpost.

- Hvis de rette myndighetspersoner hadde lest min rapport etter at jeg kom hjem, ville det ikke overrasket noen om Gerhardsen hadde mÄttet gÄ lenge fÞr 1962, sa Aas som pÄpekte oppsiktsvekkende brister i sikkerheten i gruvene.

I gruvegangene ble det blant annet holdt liv i en evig brennende flamme. Dersom det siget inn farlig gass, skulle flammens farve forandres, og noen fikk i spesialoppgave Ă„ vokte denne flammen.

- Jeg hadde helsesjekk av flere av disse flammevokterne og et par av dem var farvesvake og en av dem var komplett farveblind! Og han skulle vokte alle farveforandringer. Dette mÄtte gÄ galt.

Industriskandale av dimensjoner

Og galt gikk det. Ikke bare i 1962 men ogsÄ 1948 (15 drept), 1952 (9 drept) og i 1953 (19 drept). Kings Bay mÄ vÊre Norges stÞrste industriskandale i nyere tid, spesielt etter som det var en statsbrevet virksomhet. Gruvedriften ble nedlagt i 1963.

De farverike betraktningene fra Kjell Aas ble fulgt av fotos og illustrerende tegninger som bidro til at det ble en sterk og stor aften for de tallrike tilhÞrerne. Denne gang var vi 55, og det er pÄ grensen av det vi har plass til. Det store fremmÞtet skyltes ikke bare forventningene til et godt foredrag, men ogsÄ at 5-6 av hÄndverkerne bak restaureringen var invitert samt at Tore serverte erter, kjÞtt og flesk etterpÄ!

2 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page