Søk

Azorene – ni perler i Atlanterhavet


I Atlanterhavet, 1400 kilometer vest for Lisboa, mellom Europa og Nord-Amerika, ligger øygruppen Azorene som består av de ni øyene, Corvo, Flores, Faial, Pico, Sao Jorge, Graciosa, Terceira, Sao Miguel og Sanata Maria. Fotturer langs vulkanske krater-innsjøer, riding, golf, sportsfiske, dykking, hvalsafari, festivaler, te-, tobakk- og ananasplantasjer, bading i varme fossefall og kilder, sjarmerende fiskerlandsbyer. You name it! Azorene kan by på det meste.

Her fant vi vårt paradis - Her har ute i Atlanteren har vi funnet vårt paradis, sier forfatteren Bjørn Dale fra Ålesund. Min kone og jeg hadde reist i flere land for å finne et vakkert sted å slå oss ned i. Etter lang tids søken ble det Azorene. Dale står foran sin tre etasjers store bygård i sentrum av hovedstaden Ponta Delgada på Sao Miguel. For vel et år siden tok han og kona den store beslutningen og flyttet med resten av familien fra Ålesund til Azorene. Jeg var her i Ponta Delgada noen måneder før vi flyttet og ved en tilfeldighet snublet jeg over denne tre etasjes store bygåden. Det sa bare pling og dermed tok det ikke lang tid før min kone og jeg kjøpte huset og flyttet hit med våre to barn. Barna hare lært seg portugisisk og har fått mange venner gjennom skolen. Her ute går livet i et roligere tempo enn i Norge og portugiserne er hyggelige og lette å komme i kontakt med. Vi stortrives, alle fire, sier Bjørn Dale.

Dale jobber med en rekke bygdebokprosjekter og han føler seg på ingen måte isolert her ute, på denne vulkanske" steinklippen" i Atlanteren.

- Takket være internett kan jeg bo nesten hvor som helst. Det spiller liten rolle om jeg jobber i Norge eller på Azorene. Research og skriving gjør jeg like godt her som noe annet sted, sier Dale.

De mennesketomme øyene Det var den portugisiske kapteinen Diogo de Silves som oppdaget Azorene i 1427. Ingen mennesker fantes på øyene. De første nybyggerne slo seg ned på øyene Sao Miguel og Santa Maria. Azorene ble, i tillegg til portugisere, kolonisert av arabere, engelskmenn, skotter og franskmenn. De hadde med seg kuer, geiter og griser og fikk i gang et bærekraftig jordbruk hvor de dyrket og eksporterte hvete, sukkerrør og appelsiner.

Azorene ligger strategisk til, i farvannet mellom Europa, Amerika og Afrika. Øyene spilte en stor rolle under den andre verdenskrig. På øya Terceira ble det bygget en stor flybase under krigen, og denne basen er fortsatt i bruk. Øyene fikk selvstyre i 1976 og hovedadministrasjon ligger i Ponta Delgada.

De ni øyene er på tilsammen 2 333 kvadratkilomter. Sao Miguel, med sine 760 kvadratkilometer blir kalt den grønne øya. Den er den største av øyene, 65 kilometer lang og 15 kilometer bred og utmerker seg med sine store kraterinnsjøer og vakre natur. Av Azorenes ca 240 000 innbyggere bor hele 130 000 på Sao Miguel.

Mildt klima året rundt Turismen er i rivende utvikling og mye tyder på at den i løpet av kort tid vil utgjøre den viktigste inntektskilden, foran jordbruk og fiske. Både Sao Miguel og Terceira har internasjonale flyplasser. Hver tirsdag, nesten hele året, går det direktefly fra Gardermoen til Ponta Delgada. Klimaet er behagelig årer rundt, med sommertemperaturer på ca 25 grader, mens gradstoken synker bare ca 10 grader om vinteren.

Hele 300 cruiseskip legger årlig til kai i Ponta Delgada. Byen har ca 50 000 innbyggere. Den ene bygården etter den andre blir restaurert.

En splitter ny cruisehavn tas i bruk neste år. Hyggelige kafeer med tradisjonell portugisisk mat med "nogo attåt" finnes over alt i Ponta Delgada. Sao Miguel og Pico har egen vinproduksjon. I tillegg lages det ost, og det dyrkes ananas, appelsiner te og tobakk. i det milde klimaet går kuene ute året rundt og melkes på jordene. Så står de andre åtte for tur Under et besøk på Sao Miguel er byen Furnas, beliggende øst på øya et must. Her kan du bade i varme kilder og rusle mellom en rekke små geysirer. Den mest spektakulære er Pero Bothelo-geysiren. Andre høydepunkter er et besøk til tvillingsjøene ved Sete Cidades, på øyas vestside, samt Nordesteregionen som

Et glimt fra et torv i den vakre hovedstaden Ponta Delgada på Sao Miguel.

sies å være den best bevarte hemmeligheten på Sao Miguel. Her fins høye fjell, dype daler og en rekke små halvøyer. Det høyeste fjellet på øya, Pico da Vara ( 1105 m.o.h.) ligger i Serra da Tronqueira i Nordeste. Delfin- og hvalsafari arrangeres året rundt, men er væravhengig. Turene går fra Ponta Delgada, i hurtiggående gummibåter. Under en tre times tur er du nesten garantert å se store delfinflokker, like utenfor byens havnebasseng. Og når du har utforsket denne fantastiske grønne øya gjenstår åtte øyer. Disse skal besøkes i tur og orden de neste årene. Vi er blitt frelst på Azorene!

#1Public

4 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no