top of page
SĂžk

INSEKTENES HISTORIE I NORGE


For mange av oss er insekter noen ufyselige kryp. Det er ogsÄ sant nÄr det gjelder alle de skadeinsekter som gjerne forsyner seg av landbrukets avlinger, eller mygg og andre blodsugende insekter som overfÞrer alvorlige sykdommer. Dessverre blir det sjelden fokusert pÄ nytten av insektene og deres slektninger blant de landlevende leddyrene. Uten insektene stopper naturen! Insekter har levd pÄ jorden i 300 millioner Är, og for tiden finnes det mer enn en million arter av dem.

Et viktig budskap

Insektene er sÄ viktige i Þkologisk sammenheng at verden ville vÊrt ganske annerledes uten dem. Øket forstÄelse for det biologiske mangfold i vÄre dager understreker betydningen av kunnskaper om insekter. For Ä forstÄ den rollen de spiller i naturen mÄ vi vite mest mulig om deres utbredelse, Þkologi og klassifikasjon.

Med sin store artsrikdom er insektene uunnvÊrlige som mat for en rekke arter av fugl, fisk og pattedyr. Lakseyngel og Þrret ville for eksempel ikke vokse opp uten ferskvanns-insekter, og rypekyllinger mÄ ha proteinrik insektkost de fÞrste ukene av sitt liv. Mange smÄfugler spiser bare insekter hele livet. Blant patte-dyrene finnes en egen gruppe som kalles insektetere, og vÄrt stÞrste pattedyr, brunbjÞrnen, spiser maur. Andre dyr, som amfibier, edderkopper og skolopendere lever ogsÄ av insekter.

Nedbryting av organisk materiale er en forutsetning for plantenes nÊring og vekst. Insektene spiser ikke bare friske blad, men utallige, smÄ insektlarver, spretthaler og midd lever i rÄtnende planterester og i jordbunnen. PÄ lignende mÄte som meitemark, bidrar de til stoff-omsetningen, slik at det dannes nye nÊringsstoffer for plantene.

Alle de vakre blomstene ble ikke utviklet for Ă„ glede menneskene, men for Ă„ tiltrekke insekter. Det skjedde for 80 millioner Ă„r siden.

Pollinering hos ville planter og kulturvekster er avhengig av bier, blomsterfluer og sommerfugler.

Hvis alle dyr kunne formere seg uhemmet, ville det fort blir for mange av dem. Rovdyr og parasitter sĂžrger for at bestandene ikke blir for store. Ikke minst er insektene sine egne fiender. Insekter har stor formeringskapasitet, men takket vĂŠre snylteveps, snyltefluer og edderkopper blir vi ikke verden oversvĂžmmet av dem.

En forening for insektsamlere

I Ă„r er det 100 Ă„r siden det ble stiftet en forening for insektsamlere og profesjonelle entomologer. Stiftelsen fant sted i Kristiania i mai 1904, og en av initiativtagerne var bergmester Thomas G. MĂŒnster. Han hadde geologi som fag, og biller som en altoppslukende hobby. Sammen med han var flere amatĂžrer, men ogsĂ„ Wilhelm M. SchĂžyen, som var Norges fĂžrste statsentomolog, og ansvarlig for studier og bekjempelse av skade-insekter. Foreningen fikk navnet Norsk entomologisk forening. Den er i dag en slagkraftig organisasjon med 400 medlemmer, og egen hjemmeside, www.entomologi.no. I forbindelse med jubileet blir det utgitt en bok om ”Entomologiens historie i Norge”.

Norges fauna

Stiftelsen av Norsk entomologisk forening var et viktig skritt for utforsking av Norges fauna. Foreningen ble et samlingssted for amatÞrer og fagentomologer. I 1921 fikk foreningen sitt eget tidsskrift, Norsk entomologisk tidsskrift, hvor det ble, og fortsatt blir, skrevet om nye funn av insekter og deres klassifika-sjon. Dyktige amatÞrer har bidratt enormt til vÄr kunnskap om ut-bredelsen av insekter, edderkopper, midd og andre landlevende leddyr.

Betegnelsen amatÞrer er egentlig misvisende fordi mange av dem var og er hÞyst spesialiserte forskere. Mest berÞmt var Andreas Strand (1895-1980), som var kontorsjef i Telegrafstyret av yrke, og en av Nordens stÞrste spesialister pÄ biller i fritiden. Han ble Êresdoktor ved Universitetet i Bergen, hvor hans samling pÄ 47 000 biller er oppbevart.

I dag er det kjent mer ca. 17 000 arter av insekter fra Norge, men entomo-logene regner med at flere tusen er uoppdaget, sÊrlig blant smÄ mygg, fluer og snylteveps. Biller og sommerfugler har vÊrt de mest populÊre grupper for insektsamlere her i landet. Leif Aarvik, som er foreningens nÄvÊrende formann, er landets fremste spesialist pÄ sommerfugler. PÄ nettsiden www.toyen.uio.no/norlep/ kan man beundre fargeplansjer av en rekke av vÄre vakreste sommerfugler.

I anledning av foreningens jubileum blir det laget en spesial-utstilling om insekter pÄ Zoologisk museum pÄ TÞyen. Foreningen vil gjerne ha flere medlemmer i fÞdsels-dagspresent.

0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page