top of page
SĂžk

Luftfartsambulanselege – for 11 millioner mennesker


Marius Rehn jobbet i et par Är i London som akuttlege pÄ ambulansehelikopter.

Man skulle tro at de hadde mange slike i en by med over ti millioner mennesker, men han kunne fortelle at det kun var ett – og at de tok seg av de groveste ulykkene, som det er mange av hver dag i denne verdensmetropolen. Alarmsentralen deres fĂ„r inn om lag 6000 telefoner hver dag. Disse blir sortert etter hvor alvorlige ulykkene er, og helikopteret har kun kapasitet til Ă„ ta seg av fem av disse i lĂžpet av en arbeidsĂžkt. Det betyr at det kun var de aller verste tilfellene vĂ„r foredragsholder opplevde i tiden han var der.

Marius har bakgrunn som dykker og redningsmann i marinen, og i Norsk Luftambulanse, men gikk videre med legeutdanning og fikk en uvanlig tÞff oppgave i sin tid i London. Vi fikk hÞre at omtrent halvparten av tilfellene de rykket ut pÄ var gjengrelaterte voldsskader. Knivstikking og syreangrep var vanlig, skyting var mer sjelden. Men gjengvolden var uhyggelig utspekulert. En vanlig mÄte var Ä stikke med en spisset syltynn sykkeleike, gjerne mot hjertet, slik at det var vanskelig for legen Ä finne sÄret og bedÞmme den innvendige skaden. En annen mÄte var Ä stikk med kniv bakfra, mot endetarmen, slik at det oppsto store blÞdninger som er vanskelige Ä stoppe. Ved flere anledninger mÄtte Marius foreta intensivbehandling pÄ gaten, Äpne brystkassen pÄ skadestedet og foreta «open heart surgery» pÄ stedet, fÞr han sendte pasienten videre til sykehuset. Uten en slik Þyeblikkelig inngripen ville pasienten med sikkerhet dÞdd. Allikevel mistet de rundt 15% av tilfellene.

De rykket ogsÄ ut ved stygge trafikkulykker hvor syklister, fotgjengere og motorsyklister var de vanligste ofrene. Dessuten har jo London vÊrt utsatt for terror og andre katastrofer, og da rykket ogsÄ Marius ut. Han skrÞt veldig av samholdet og den militÊr-stramme disiplinen de hadde utviklet ved utrykninger, og hvordan hver minste detalj ble drillet inn slik at de fremsto som en meget effektiv enhet.

Det skal en sterk psyke til Ä kunne jobbe i en slik hektisk stilling, og to Är var nok. NÄ praktiserer han som anestesilege ved Rikshospitalet i Oslo, og videreutdanner seg innen faget. Vi regner med at han nÄ fÄr litt mer ro til seg selv, kona og de tre barna her hjemme. Det var et uvanlig spennende og dramatisk foredrag som belyste hvor viktig det er med kort responstid ved store ulykker.

Marius Rehn med sin MD902 Explorer Twin Engine Helicopter

33 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page