Søk

Luftfartsambulanselege – for 11 millioner mennesker


Marius Rehn jobbet i et par år i London som akuttlege på ambulansehelikopter.

Man skulle tro at de hadde mange slike i en by med over ti millioner mennesker, men han kunne fortelle at det kun var ett – og at de tok seg av de groveste ulykkene, som det er mange av hver dag i denne verdensmetropolen. Alarmsentralen deres får inn om lag 6000 telefoner hver dag. Disse blir sortert etter hvor alvorlige ulykkene er, og helikopteret har kun kapasitet til å ta seg av fem av disse i løpet av en arbeidsøkt. Det betyr at det kun var de aller verste tilfellene vår foredragsholder opplevde i tiden han var der.

Marius har bakgrunn som dykker og redningsmann i marinen, og i Norsk Luftambulanse, men gikk videre med legeutdanning og fikk en uvanlig tøff oppgave i sin tid i London. Vi fikk høre at omtrent halvparten av tilfellene de rykket ut på var gjengrelaterte voldsskader. Knivstikking og syreangrep var vanlig, skyting var mer sjelden. Men gjengvolden var uhyggelig utspekulert. En vanlig måte var å stikke med en spisset syltynn sykkeleike, gjerne mot hjertet, slik at det var vanskelig for legen å finne såret og bedømme den innvendige skaden. En annen måte var å stikk med kniv bakfra, mot endetarmen, slik at det oppsto store blødninger som er vanskelige å stoppe. Ved flere anledninger måtte Marius foreta intensivbehandling på gaten, åpne brystkassen på skadestedet og foreta «open heart surgery» på stedet, før han sendte pasienten videre til sykehuset. Uten en slik øyeblikkelig inngripen ville pasienten med sikkerhet dødd. Allikevel mistet de rundt 15% av tilfellene.

De rykket også ut ved stygge trafikkulykker hvor syklister, fotgjengere og motorsyklister var de vanligste ofrene. Dessuten har jo London vært utsatt for terror og andre katastrofer, og da rykket også Marius ut. Han skrøt veldig av samholdet og den militær-stramme disiplinen de hadde utviklet ved utrykninger, og hvordan hver minste detalj ble drillet inn slik at de fremsto som en meget effektiv enhet.

Det skal en sterk psyke til å kunne jobbe i en slik hektisk stilling, og to år var nok. Nå praktiserer han som anestesilege ved Rikshospitalet i Oslo, og videreutdanner seg innen faget. Vi regner med at han nå får litt mer ro til seg selv, kona og de tre barna her hjemme. Det var et uvanlig spennende og dramatisk foredrag som belyste hvor viktig det er med kort responstid ved store ulykker.

https://londonsairambulance.co.uk

Marius Rehn med sin MD902 Explorer Twin Engine Helicopter

#London #luftambulanse #MariusRehn #helikopter #1Public

32 visninger0 kommentarer

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no