Søk

Min reise til Nord-Korea


Vårt medlem Per Steffensen har vært i Nord-Korea. Her er noen av hans foreløpige inntrykk. Senere kommer flere detaljer om det lukkede landet. Nord-Korea, september 2017

Nord-Korea blir også kalt DPRK, som står for Democratic People's Republic of Korea. Utenriksdepartementet fraråder reiser til og opphold i Nord-Korea som ikke er nødvendig. Landet er en sosialistisk republikk hvor staten kontrollerer alle deler ved samfunnet. Å reise dit skjer gjennom organiserte turer. Koryo Tours i London er spesialister på reiser til Nord-Korea. De fleste av turistene til landet reiser med dette firmaet. Koryo Tours og andre er agenter for Pyongyang Travel som er et nordkoreansk statlig reisebyrå. Trolig kommer det mellom 1 000 og 2 000 turister fra vestlige land årlig, men lagt flere kommer fra Kina og Japan der det bor mange med koreansk etnisk bakgrunn. Målet i 2016 var 5 000 turister. Ingen statistikk foreligger om dette ble oppnådd. Mens vi var i Nord-Korea ble det avbestilt svært mange turer på grunn av H-bomben og diverse restriksjoner som ble satt i gang på meget kort varsel.

Nord-Koreas hovedstad Pyongyang fotografert fra Yanggakdo Hotel.

Etter mitt opphold i Nord-Korea skulle jeg videre til Sør-Korea. Reiseruten ble derfor slik: Først til Kina, så til Nord-Korea, tilbake til Kina. Derfra til Sør-Korea, og til slutt hjem. Jeg reiste sammen med en gruppe nordmenn som er svært reisevante og i tillegg har vært på de underligste steder. Visum er lett å få, så sant du ikke er journalist for da gjelder det helt andre regler. Nå er det lov å ta med mobiltelefon og kamera med innebygd GPS. Mobiltelefonen virker ikke i Nord-Korea, men det går jo an å ta bilder med den. Regn også med at signalene blir jammet (sperret) i områdene nær Kina og Sør-Korea. Sannsynligvis blir mobilen hacket og alt som ligger på den blir trolig stjålet. Kamera med GPS er et nyttig redskap når du er på tur. Jeg opplevde da jeg kom hjem at GPS- posisjonene ikke lå inne som bakgrunnsinformasjon på de fleste av bildene. Det betyr at GPS signalene blir jammet (sperret) på områder som myndighetene ikke vil at vi skal ha posisjonen på. Det er alltid to guider/tolker med på turene. Begge snakker utmerket engelsk. Våre guider var Kim Yong Un som har merket til Det nordkoreanske arbeiderpartiet på skjorten den andre var Pak Ji Hyang. De informerer oss, - som de har lært, - og forteller om hva, hvordan og når vi kan ta bilder. Utflukter, mat og sightseeing er nøye planlagt. Kontakt med lokalbefolkningen er vanskelig. Vi får også beskjed om når vil skal bukke for ”våre kjære ledere” ved statuer av disse. Heldigvis måtte vi ikke bukke foran alle statuene, for da ville vi ikke fått tid til annet. På nettet blir det påstått at det finnes ca. 35 000 statuer av ”Våre kjære ledere” i Nord-Korea.

Våre guider Kim Yong Un (t.v.) og Pak Ji Hvang

Landet kan i alle fall skryte av at det er usedvanlig rent og pent over alt. Hele folket er i arbeid på en eller annen måte. Gater, fortau og offentlig transport blir feiet og vasket uten stans. Selv slitte gamle trikker og T-banevogner er helt rene. Turister kommer ikke utenom Yanggakdo Hotel som ligger på en øy ute i elven Taedong River. Etter kl. 2100 kommer en ingen steder. Baren er riktignok åpen, men der er det ingen å prate med.

Flere inntrykk fra min tur til Nord-Korea følger senere.

#NordKorea #Pyongyang #1Public

242 visninger

©Travellers` Club, Oslo, Norway    ts@travellersclub.no      Proudly made by www.hattemannen.no