top of page
SĂžk

Min reise til Nord-Korea


VĂ„rt medlem Per Steffensen har vĂŠrt i Nord-Korea. Her er noen av hans forelĂžpige inntrykk. Senere kommer flere detaljer om det lukkede landet. Nord-Korea, september 2017

Nord-Korea blir ogsĂ„ kalt DPRK, som stĂ„r for Democratic People's Republic of Korea. Utenriksdepartementet frarĂ„der reiser til og opphold i Nord-Korea som ikke er nĂždvendig. Landet er en sosialistisk republikk hvor staten kontrollerer alle deler ved samfunnet. Å reise dit skjer gjennom organiserte turer. Koryo Tours i London er spesialister pĂ„ reiser til Nord-Korea. De fleste av turistene til landet reiser med dette firmaet. Koryo Tours og andre er agenter for Pyongyang Travel som er et nordkoreansk statlig reisebyrĂ„. Trolig kommer det mellom 1 000 og 2 000 turister fra vestlige land Ă„rlig, men lagt flere kommer fra Kina og Japan der det bor mange med koreansk etnisk bakgrunn. MĂ„let i 2016 var 5 000 turister. Ingen statistikk foreligger om dette ble oppnĂ„dd. Mens vi var i Nord-Korea ble det avbestilt svĂŠrt mange turer pĂ„ grunn av H-bomben og diverse restriksjoner som ble satt i gang pĂ„ meget kort varsel.

Nord-Koreas hovedstad Pyongyang fotografert fra Yanggakdo Hotel.

Etter mitt opphold i Nord-Korea skulle jeg videre til SĂžr-Korea. Reiseruten ble derfor slik: FĂžrst til Kina, sĂ„ til Nord-Korea, tilbake til Kina. Derfra til SĂžr-Korea, og til slutt hjem. Jeg reiste sammen med en gruppe nordmenn som er svĂŠrt reisevante og i tillegg har vĂŠrt pĂ„ de underligste steder. Visum er lett Ă„ fĂ„, sĂ„ sant du ikke er journalist for da gjelder det helt andre regler. NĂ„ er det lov Ă„ ta med mobiltelefon og kamera med innebygd GPS. Mobiltelefonen virker ikke i Nord-Korea, men det gĂ„r jo an Ă„ ta bilder med den. Regn ogsĂ„ med at signalene blir jammet (sperret) i omrĂ„dene nĂŠr Kina og SĂžr-Korea. Sannsynligvis blir mobilen hacket og alt som ligger pĂ„ den blir trolig stjĂ„let. Kamera med GPS er et nyttig redskap nĂ„r du er pĂ„ tur. Jeg opplevde da jeg kom hjem at GPS- posisjonene ikke lĂ„ inne som bakgrunnsinformasjon pĂ„ de fleste av bildene. Det betyr at GPS signalene blir jammet (sperret) pĂ„ omrĂ„der som myndighetene ikke vil at vi skal ha posisjonen pĂ„. Det er alltid to guider/tolker med pĂ„ turene. Begge snakker utmerket engelsk. VĂ„re guider var Kim Yong Un som har merket til Det nordkoreanske arbeiderpartiet pĂ„ skjorten den andre var Pak Ji Hyang. De informerer oss, - som de har lĂŠrt, - og forteller om hva, hvordan og nĂ„r vi kan ta bilder. Utflukter, mat og sightseeing er nĂžye planlagt. Kontakt med lokalbefolkningen er vanskelig. Vi fĂ„r ogsĂ„ beskjed om nĂ„r vil skal bukke for ”vĂ„re kjĂŠre ledere” ved statuer av disse. Heldigvis mĂ„tte vi ikke bukke foran alle statuene, for da ville vi ikke fĂ„tt tid til annet. PĂ„ nettet blir det pĂ„stĂ„tt at det finnes ca. 35 000 statuer av ”VĂ„re kjĂŠre ledere” i Nord-Korea.

VĂ„re guider Kim Yong Un (t.v.) og Pak Ji Hvang

Landet kan i alle fall skryte av at det er usedvanlig rent og pent over alt. Hele folket er i arbeid pÄ en eller annen mÄte. Gater, fortau og offentlig transport blir feiet og vasket uten stans. Selv slitte gamle trikker og T-banevogner er helt rene. Turister kommer ikke utenom Yanggakdo Hotel som ligger pÄ en Þy ute i elven Taedong River. Etter kl. 2100 kommer en ingen steder. Baren er riktignok Äpen, men der er det ingen Ä prate med.

Flere inntrykk fra min tur til Nord-Korea fĂžlger senere.

259 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page